Útközben (Ausztria - Németország 0:1)

Litkai Gergely
2010. 06. 17.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Minden útvonal kalkulátor hazudik, ugyanis nem lehet olyat beállítani, hogy üvöltő gyerek, kétszeri vacsora, kanyarok következtében a házastársban beálló hányinger és körforgalomból rosszulkijövés. Hogy miért teszem szóvá ezt? Mivel azt kaptam feladatul, hogy ha már Ausztriában vagyok, ugyan tudósítsak már az ott zajló eb-ről, milyen a hangulat, hogyan folynak le az események, mint vigad az osztrák, ha az indokolt.

Ehhez képest délután öt órakor el kellett indulnunk családostul hazafelé, a családos nyaralók Via Dolorosáján, amelyen nem egy keresztet, hanem egy gyermekülésbe rögzített energiavámpírt cipelünk a hátunkon. Ha római centurió lennék, biztosan megfontolnám, hogy az áldozatot inkább két gyermekülés közé erősítsem, amelyekben kekszüktől megfosztott, ámde éles hangú lurkók ülnek, korukhoz illő elszántsággal, amely az élet során soha többet nem tér vissza, lévén más megoldás is kínálkozik a hőn áhított keksz megszerzésére.


- Te nem is vagy osztrák, hanem magyar, miért fejeled ki folyton?

Az osztrák-német meccs tehát a téma, és már az Alpokban érezhető volt, hogy fociláz tombol, az autók piros-fehér-piros zászlódíszben, és nagyobb városokban, ahol a templomban ez nem lesz téma vasárnap, arcfestés és paróka. Mindenki rajong, mert a tévé is bemondta, hogy rajongás van. Ott is rajonganak, ahol 300 méteres körzetben nincs annyi sík terep, hogy foicpálya legyen valaha is, hacsak össze nem omlik az Alpok kompletten.

Két kedvenc osztrákom Elfriede Jelinek és Peter Handke is nyilatkozott az Eb-ről, Jelinek egyszerűen egy óriási fekete lyuknak nevezte, amely mindent elnyel, míg Handke bevallotta, hogy egyedül a foci tudja a tévé előtt tartani, és olyan számára, mint a zene, ami néha jó, néha rossz. A bulvársajtó ennél jóval lelkesebb volt, a Kurier gazdasági adatokkal támasztotta alá, hogy a németek lehetnek királyok a fociban, de például Ausztriában fele a munkanélküliség, és egy százalékponttal magasabb a gazdasági növekedés, hiába vannak a németek majd’ tízszer annyian, ráadásul 70.000 közülük már az osztrákoknál vendégmunkás.


- Uraim, ott látok önöknek két remek helyet!

Sporttörténeti előzményekben sem volt hiány, a ZDF-en a „cordobai csodát” nyomták, amikor is 1978-ban 47 (egyes vélekedések szerint 46) év után legyőzték a németeket a kistestvérek, és amely Edi Finger sportriportert (akinek fiával minimum három csatornán láttam interjút) és az I’ wer narrisch! (Megőrülök!) kiáltását Hans Krankl gólja után is halhatatlanná, sőt a mostani eb-re kulcstartón is kaphatóvá tette. A csoda érdekessége, hogy a 3:2-es győzelem ellenére az osztrákok simán kiestek, így Koplárovics Béla góljához hasonlóan egy pyrrhuszi diadal született, amely a magyar történelemben Dugovics Titusz hírnevével vonható párhuzamba. Természetesen a helyi sajtó is topon volt, Kranklt ugyanis arról faggatták, mit fog tenni, ha a cordobai csoda már nem lesz csoda, hanem helyébe lép a bécsi… Mert a rosszindulat valamennyire monarchikus jelenség ezek szerint…

A meccs, akár bármelyik, 0:0-val kezdődött, és már Eisenstadt környékén nyilvánvalóvá vált, hogy számos osztrák zászlós gépkocsis a rajongás ellenére zászlós gépkocsijában ül a meccs alatt is, míg többen a házuk előtt álltak és válogatás nélkül integettek valamennyi arra járó autónak. Hangsúlyozom a meccs alatt. Mintha a Barátok közt rajongók a BK alatt egymásnak mesélnék az előző rész tartalmát az erkélyen… Érthetetlen…


- Elég lett volna, ha csak Schwechatnál szállsz le!

Ballack gólja az út menti községek életében azonban rettenetes fordulatot hozott, többen kerékpárral vágtak neki az ismeretlennek, és akadt olyan is, aki felzászlózva tolatott a főúton, hátszéllel büntetve a lobogót a nem megfelelő lobogásért. Térdzoknis lábak csattantak a Gasthofok padlóján és havasi gyopárokon szökdeltek a csodától eleső szurkolók.

A végjáték felé értünk a határhoz, ahol is 10 euróra büntettek azért, mert gyorsabban mentem annál a sebességnél, amit az átmeneti ellenőrzés miatt bevezettek, ugyanakkor az átmeneti ellenőrzés elmaradt.


- Még hogy peches vagyok!

Szinte otthon éreztem magam, akkor is, amikor lesütött szemmel ballagtak le a fiúk a pályáról… Láttam rajtuk a történelmi tapasztalatokat, amik Ferenc Jóskát is elvitték: egy világháborút szerveztünk, aztán azt is elbuktuk, srácok.

Ezt éreztük mi is, mikor kiszálltunk a kocsiból, este indultunk, hogy a gyerek aludjon. Mikor beálltunk garázsba, le is hanyatlott a feje, csak azért, hogy amikor kivettük a székéből felt tudja kiabálni a házat.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/12  •  V. 31. – VI. 13.
FELCSÚTI MÁTYÁS 60
Énekszó és pávatánc köszöntse!
Váncsa István: olyan hosszúak a kórházi várólisták, hogy 7,6 milliárd év múlva érünk a végére, mikor a Nap vörös óriássá duzzad, addig meg csak kibírjuk valahogy Para-Kovács Imre aggódik, nem lesz-e baj abból, hogy a katari emír hamarabb gratulált Erdogan győzelméhez, mint a magyar miniszterelnök Farkasházy Tivadar: a Barátság-kőolajvezeték itteni végét megtekintő szovjet turistacsoportról Smuzewitz Ilona: Majdnem béremelést kaptak a tanárok Kéri László megszerezte a vezér 60. születésnapja alkalmából történő spontán felköszöntésének forgatókönyvét Havas Henriket bízták meg a szittya gondolkodású új honvédfőparancsnok felkészítésével Verebes István Vágó Istvánra emlékezik Dési János: a nép koszos zoknival fogja megdobálni az utolsó lap szerkesztőségét, amely tévedésből megírja az igazságot A Heti Kamu megtudta: ezentúl a greenwichi időhöz mérik a mentők kiérkezését Figyelem! Mától hetven helyett hatvannal kezdődik a pesti trolik számozása!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.