Rend született

Le lesznek csukva

Megyesi Gusztáv
2014. 02. 04. · Hócipő 2014/03
„Nem érdemes trükközni, mert Lúdas Matyi módjára, ahogy ő Döbrögin, háromszor fogjuk leverni rajtuk” – üzente a minap Rogán Antal frakcióvezető a bankoknak arra az esetre, ha emelni akarnák a banki illetékeket, a népi hősökért rajongó lakosság pedig már el is képzelte, amint Rogán Antal előbb itáliai ácsnak, majd felcsernek öltözve hülyére veri a bankokat, végül miután az egész bankszektor egy önmagát Rogán Antalnak kiadó békemenetes aktivista után szalad, ő egymaga marad Döbrögivel, és kiveri belőle a megemelt számlavezetési díjat.

Hogy persze Döbröginek voltak- e annak idején ATM pénzkiadó automatái, nem tudni, az viszont biztos, hogy Rogán Antal hasonlata, amellyel saját magát és pártját Lúdas Mátyásnak állítja be, telitalálat. Nem tartjuk valószínűnek, hogy Rogán Antal frakciójában bárki is olvasott volna bármit is Fazekas Mihálytól, akit leginkább Fazekas agrárminiszter rokonának hisznek, ekképpen mint a legközelebbi földhaszonbérleti szerződés egyik nyertesére tekintenek rá, de tán jobb is, mert ha olvasták volna a Lúdas Matyit, kétszer is meggondolnák, hogy vele azonosuljanak.

Fazekas Mihály művében ugyanis a „Nyírénn-e vagy az Erdőháton” élő ifjú Lúdas Mátyás haszontalan, naplopó siheder, aki özvegy édesanyja nyakán él, s esze ágában sincs dolgozni menni, vagy legalább otthon kivenni részét a munkából. A rendőrségi jegyzőkönyvek szerint a ludakat is – húsz darabot, köztük „egy szép gúnárral, s egy már öregecske tojóval” – gyakorlatilag elorozta az anyjától, hogy aztán a piacon kupeckedni kezdjen velük, ahelyett, hogy igaz magyar ember módjára földet művelne s jószágot tartana. Vigyázat, nem azt állítjuk, hogy Lúdas Matyi Rogán Antal és fideszes társainak a prototípusa volna, noha ők se dolgoztak soha életükben, és csak a spekuláció, a haszonlesés, a korrupció, a másokon való élősködés élteti őket, mi csak annyit állítunk, hogy a mai keresztényi értékek mellett nem sok erkölcsi alapjuk van Döbrögin bármit is számon kérni.

Ha Döbrögi idején nem csupán a lúdelvonási rendszer fejlett, de a kommunikáció is, akkor nincs ügy. A korabeli belügyminiszter ugyanis a központi perzekutorképző hallgatói előtt egyszerűen jelentést tesz a nádornak, hogy „jelentem, az egész országban rend van”, ahogyan Pintér Sándor is tette a minap, és akkor a döbrögi vásár sokadalma nem is érti, hogy Lúdas Matyi miféle lúdlopásról és testi fenyítésről beszél, hiszen ahol rend van, ott nincs ok a rebellis lázadásra.

Vásári sokaságot említettünk, amit persze csak képletesen kell érteni, hiszen Pintér belügyminiszter a jelentése előtt nem a Lehel piac közönségét kérdezte meg a rendről, hanem az „önkormányzatokat, az iskolákat és szülőket is. És mindenhonnan azt az egyértelmű választ kaptuk, hogy rend van”. Ezt mindenképpen el kell hinnünk, főleg, hogy az iskolák bárminemű döntési jog hiányában mindig a felettes szervtől kérdezik meg a saját véleményüket, a felettes szerv, a KLIK pedig mindig jó véleménnyel van saját magáról. Annak ellenére is, hogy az Index éppen Pintér belügyminiszter jelentésének napján tette közzé Szabó Balázs miniszteri biztosnak a KLIK tevékenységéről szóló beszámolóját. E szerint a szervezet működését hibás gazdasági döntések, valótlanságok állítása, rossz vezetési stílus és a jobbító javaslatok figyelmen kívül hagyása jellemezte, amiért személyesen az elnök asszony felel, akárcsak az 50 milliárdos hiányért.

Hogy ettől eltekintve a rend diadalmaskodott az élet minden területén, az annak is köszönhető, hogy pár nappal Pintér belügyminiszter jelentése előtt Pokorni Zoltán pártalelnök is jelentést tett, mégpedig a fideszes polgármestereknek és államtitkároknak, felhívva a figyelmüket arra, hogy „nincs nyúlkálás, mert nem lesztek kihúzva a szarból pártalapon. Aki lop, az le lesz csukva. A mieinknek szól az elszámoltatás, nem visszafelé”.

Már ennek nyomán is tömegével adták vissza az érintettek a megbundázott pályázatokon nyert földeket meg trafikokat, a Közgép két nap alatt középvállalattá zsugorodott össze, és Kósa Lajos debreceni polgármester a Mr. 20 százalék előnevet ha nem is 0 százalékra, de Mr. 4-5 százalékra cserélte le, s hogy a korrupt polgármesterek és államtitkárok megbüntetése ne maradjon írott malaszt, a kormány visszavonta a paksi bővítés háromezermilliárdos ötletét, s ebből a pénzből inkább börtönöket épít saját emberei számára. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Pintér belügyminiszter bejelentése után a Béke téri bankrobbantó, valamint további 274 ezer, eddig fel nem derített bűneset tettese haladéktalanul feladta magát, akkor hazánk a béke és biztonság földje lett. Egyedül a felcsúti Mészáros&Mészáros-tanyán csaholnak a kutyák, és ég egész éjjel a villany, minthogy az MSZP-gyűlésen állítólag elhangzott „Kötelet Mészárosnak!” kiáltás, majd Mesterházy miniszterelnök-jelölt ezt követő közömbössége annyira átlépte „az emberi minimum határát”, hogy az már nem csupán Mészáros&Mészárosban, „a családban, a szűkebb és tágabb környezetében idézett elő felháborodást és rémületet, hanem az egész országban.”

Ettől eltekintve azonban tényleg rend van.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/20  •  IX. 20. – X. 3.
KÖTCSEI PÖFFETEGEK ÉS KENDERESI KÍSÉRTETEK Para-Kovács Imre: az inflációt a bekokainozott meleg ukrán nácik és a haszonleső kereskedők okozták, a pedagógushiányt Brüsszel, a jövőt pedig a Grincs lopta el Váncsa István: polírozza-e a jó hazafi és erkölcsös honleány egy csődör-szobor heréit? Smuzewitz Ilona: Szia Lőrinc! Nagyon szeretlek! Farkasházy Tivadar szerint Vonának, Jakabnak, Mesterházynak, MZP-nek és Ujhelyinek ki kéne próbálniuk a Kneszetet, Izraelben ugyanis nincs bejutási küszöb Dési János szörnyülködik: a nemváltó óvodások után megjelentek a nemváltó laktanyák is Havas Henrik programot hirdet, miután átveszi a propagandaminisztériumot Rogántól Verebes István születésnapján beszélgetett a 100 éves Navracsics Tiborral Selmeczi Tibor alig várja, hogy Paszkijevics-rendeket osszanak a Haynau laktanyában Nagy Bandó András elképzelte Kocsis Máté megvilágosodását A Heti Kamu megtudta: ha a baloldal kormányozna, nem jutna pénz propaganda-plakátra sem!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.