Már megint a nyuszi

Bakács Tibor Settenkedő
2014. 02. 04. · Hócipő 2014/03
Nem fogok zsákbamacskát árulni az olvasóknak, nincs valami jó kedvem ahhoz, hogy viccesen írjak, pedig hát ez lenne a szakmai feladat. De nekem is van mentségem, mert ha arra gondolok, hogy a Hír TV felhangosított kötele adja az e heti közbeszéd témáját, akkor vigasztalhatatlanul sírnék, mint ha nagyoperai előadáson lennék, és németül énekelnének a túlsúlyos sztárok.

Vagyis Jeles András Álombrigádja örök, itt minden operettből van, közben a hátsó kapun kisurran a gaz Mészáros Lőrinc, akinek Kínában valóban kötelet kiabálnának, ahová most annyira igyekszünk, és jogi alapon. De tudjuk, a dráma szabályai szerint még sokáig ő lesz a világ leghíresebb gázszerelője (von Model tábornokra emlékeztet, Hitler tűzoltójára), vagyis a magyar felállás inkább gáz, mint tűz, a lényeg, a végén valóban feláldozzák. A dráma tudja, hogy nem szerencsés túl gyorsan zsilipelni a társadalmi osztályok között, mert a vége alanyi szinten mindig tragédia. De, hál' istennek, nemsokára az összes bölcsész éhen hal, és nem nyomaszt minket sem a szociológia, sem a pszichológia, főleg nem a drámaesztétika. Miért ugrott ki a rendőr törzsőrmester felesége a harmadik emeletről, fizetésnapon? Hát csak, mert öngyilkos lett, és majd a rendőrség fogja vizsgálni közigazgatási eljárás keretében. Vége.

De mindig van valami pici felvétel, pár mondat, vagy mosoly, ami megvigasztalja a lelkem, melegség önt el, és arra gondolok, ha nincs is remény, a művészet örök. Egy rövid és pirosas felvételen láttam Orbán Viktort ingben, gatyában, állt egy irodabútor jelmezben, szinte érzi az ember, hogy itt szokott dolgozni, ami azért is furcsa, mert sokak szerint soha nem is dolgozott, klasszikus értelemben. Mosolyog, abban a kisfiús, szégyenlős modorban, amiben én is anyósként lányom jövendőbelijét látom benne, és amit mond, azt is jól esik hallani. Főleg a fülemnek, de ebben a korban, öregen és hülyén, elég, ha csak azt mondja el otthon, ami jó történt. Ebben a hónapban is százezer munkahellyel több született a hazában. Százezer munkahely nevű embercsecsemő felsírt az éjszakában! Korai volt a sírás, mert reggel szólalt meg Matolcsy az emberek előtt, és csak azután kezdett zuhanni a forint.

Én, mi, devizahitelesek, kicsit oltárira utáljuk a Magyar Nemzeti Bank soros elnökét, Matolcsy urat, mert az ő beköpései a legdrágábbak. Amikor Lázár beszél, mindegy, hogy mit, nem kezd el esni a forint. Sőt, még Deutsch Tamás után sem. De Matolcsy a piros pöttyeivel életveszélyes rajzfilmfigura a trash metal műfajból, nekem például a kamatcsökkentő rappjével kihúzott még plusz tíz-ezret. Vagyis kérdem én, mint egyszerű és mindennap megalázott állampolgár, hogy a drága Állam, tőlem lehet az Áder is, de egy szigszalaggal beragasztaná már a száját?! Egy ország lélegezne föl. Viktor, kérlek, segíts! Neked hatalmadban áll, hogy silver tape-pel elcsendesítsd kutyáidat.

Kohlhaas Mihály tisztessége persze nem itt veszett el, hanem azoknál a Berettyóújfalui legeltetőknél, akik pórul jártak a legeltetési tenderen, vagyis nem voltak ők senkinek cimbije. Ez a Kádár ellopott feje miatt kísértő szellem, a cimboraság szelleme, ami lehet közeli rokon, vagy iskolatárs, távoli unokaöcs, ám a törzsbe nem tartozó idegeneknek semmi, csak a puszta halál, ha továbbra is a pusztában akarnak maradni. Azért vannak a rablásnak szép, filmen mutogatható változatai, főszerepben Belmondo, és vannak olyanok, amiknek súlyos, embertelen mélysége – a hazabaszott berettyóbeliek sorsa – inkább Tarr Bélás, amit viszont nem szeretnek nézni egy másik faluban, Felcsúton.

Visszatérve Orbán jó hírére, miszerint megint sikerült a közmunkaprogramot összekötnie a propagandával, hogy közben a közmunkás borzalmas helyzetére, míg mosolyog Viktor, nem is gondolunk, zseniális. A cseh film abszurd hősei voltak csak ennyire bolondok, mint Pepin bácsi. Mondom, ha egy szemüveges nyuszi kibírta volna anélkül, hogy gondolkodik vagy beszél, jó és szórakoztató hetem lett volna. Nemcsak Gálvölgyit, Dolákot vagy Pierre Richard-t nézek, hanem Orbánt is, de nekem kamerán keresztül Billy, a kölyök, vagyis Rogán tetszik. Ahogy beszól a bírónak, nem remeg a keze, pedig lehet hallani, hogy a téren állók morgolódnak.

Vajon hol egy Gandhi, egy Tupac, tőlem lehet Teréz anya is, aki szétrombolja a politika frontvonalát, a bulvárt, amibe mi úgy halunk bele, hogy észre sem vesszük. Mármint hogy meghalt gazdaságilag az állam, nincs termelés, pénzügyi csőd, eladósodás blabla bla.

Mit fogunk mondani védekezésül, amikor kiderül, hogy minden hazugság volt?! Hát, én a tévében halottam, a Rogán azt mondta… a hírtévében hangosították fel.

Magyarok, barátaim, végetek van, mint a botnak. Mégiscsak Vörösmartynak lett igaza, szellemileg biztos elpusztultunk, csak már az MTI sem működik, azért nem lett belőle hír.

Egyébként én úgy hallottam, hogy Köt Elek neki egy kesztyűt!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/10  •  V. 8. – V. 21.
Para-Kovács Imre: elkényelmesedtek Rogán biorobotjai, 17 éves lányokat megfélemlíteni nem ugyanaz, mint a Debrecen főterét is megtöltő, áradó Tiszát Váncsa István: aggódik, hogy a hazánkba látogató Hszi Csin-pinget el ne lopják a civilszervezetek Smuzewitz Ilona: 20 éve az uniós csatlakozáskor azt ígérték a magyaroknak, hogy nyithatnak cukrászdát Bécsben, de csak működésképtelen időkerék lett belőle Farkasházy Tivadar: Győzikének annyira bejött a fideszesedés, hogy talán még NAV-elnököt is csinálnak belőle Havas Henrik fültanúja volt, ahogy Kósa Lajos megfejti Magyar Pétert Nagy Bandó: Mit csinál Áder háromfős titkársága? Halastavakkal tart kapcsolatot, hogy hol, mikor volt telepítés? Dési János megtudta: brit tudósok szerint van élet az Unión kívül is, azt, hogy milyen, most vizsgálják Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor megtudta, már akkora a gáz hazánkban, hogy rövidesen koncessziót írnak ki rá A Heti Kamu megtudta, Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea vásárolja fel a bolthálózatot, melynek új neve HázaSPÁR lesz!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.