Életünket és uniónkat

Megyesi Gusztáv
2014. 05. 28.
Most, hogy egyre-másra jutottak be euroszkeptikus, sőt unióellenes, szélsőséges erők az Európai Unió parlamenti közgyűlésébe, mi több, a német újnáci párt is mandátumot szerzett, adódik a kérdés, hogy mi lesz ugyebár akkor, ha a következő választáson már az egész Európai Parlament csupa olyan küldöttből áll majd, aki kifejezetten rühelli az uniót.

A formállogika alapján azt gondolná az ember, hogy akkor az uniónak annyi, már mindjárt az alakuló ülésen kimondja önmaga feloszlatását, ám ez tényleg csak formállogika, semmi esetre se következhet be. Először is logikusan gondolkodva már az sem érthető, hogy olyan unióellenes pártok képviselőinek, mint például az itthoni Jobbik is, hogyan van képük olyan helyen éveket eltölteni, ahol ütik-vágják a nemzetüket és rabszolgasorba akarják kényszeríteni őket; már az is érthetetlen, hogy miért indulnak egyáltalán a választáson. Ám mégis indulnak, s igen büszkék arra, hogy három emberük is ott lesz Brüsszelben.

Hanem az európai helyzet úgy alakult, hogy a szélsőséges erőket és az euroszkeptikusokat az elkövetkezendő években épp az unió fogja finanszírozni saját maga ellen. Nincs ugyanis az az újnáci vagy uniógyülölő képviselőjelölt a kontinensen, aki ne érzékenyülne el, amikor megtudja, hogy unió voltaképp az ő szép és gazdag jövőjének a legfőbb letéteményese. Magyar pénzben számolva már eleve havi nettó 1,9 millió forint az alapfizetés, ehhez jönnek a különféle pótlékok.

A plenáris ülésen való részvételért például 95 ezer forintnak megfelelő összeg jár megjelenésenként, az Origo beszámolója szerint a költségekről nem kell számlát bemutatni, aki reggel aláírja a jelenléti ívet, annak aznapra jár a pénz. Amikor nincs plenáris ülés, akkor is alá lehet írni ívet, már reggel hétkor, utána akár haza is utazhat a képviselő, kapja a pénzt; húsz ilyen nap után már 3,75 millió forintnál tart a havi jövedelme.

Az irodabérlések meg az alkalmazottak utáni költségtérítések szintén a képviselő számláját gyarapítják, számlabemutatási kötelezettség nélkül szintén, miként az utazással is akár havi 300 ezer forintot lehet nyerni. Mindez már önmagában havi ötmillió, sőt ha vendégeket fogad a képviselő Brüsszelben, arra is kap keretet; az igaz magyar képviselő egy busznyi székely iskolás vendéglátásával négymillió forintot is elszámolhat magának.

Ehhez jön még, hogy bár a szabályzat tiltja, a hálás képviselők a jövedelmük egy részét pártjuknak juttatják el, ergo az unióellenes párt egyik fő bevételi forrása csakugyan az unió maga; ezek után tényleg komolyan gondolja bárki is, hogy akad olyan unióellenes képviselő, aki ne védené az utolsó csepp véréig az unió intézményét?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.