Életünket és uniónkat

Megyesi Gusztáv
2014. 05. 28.
Most, hogy egyre-másra jutottak be euroszkeptikus, sőt unióellenes, szélsőséges erők az Európai Unió parlamenti közgyűlésébe, mi több, a német újnáci párt is mandátumot szerzett, adódik a kérdés, hogy mi lesz ugyebár akkor, ha a következő választáson már az egész Európai Parlament csupa olyan küldöttből áll majd, aki kifejezetten rühelli az uniót.

A formállogika alapján azt gondolná az ember, hogy akkor az uniónak annyi, már mindjárt az alakuló ülésen kimondja önmaga feloszlatását, ám ez tényleg csak formállogika, semmi esetre se következhet be. Először is logikusan gondolkodva már az sem érthető, hogy olyan unióellenes pártok képviselőinek, mint például az itthoni Jobbik is, hogyan van képük olyan helyen éveket eltölteni, ahol ütik-vágják a nemzetüket és rabszolgasorba akarják kényszeríteni őket; már az is érthetetlen, hogy miért indulnak egyáltalán a választáson. Ám mégis indulnak, s igen büszkék arra, hogy három emberük is ott lesz Brüsszelben.

Hanem az európai helyzet úgy alakult, hogy a szélsőséges erőket és az euroszkeptikusokat az elkövetkezendő években épp az unió fogja finanszírozni saját maga ellen. Nincs ugyanis az az újnáci vagy uniógyülölő képviselőjelölt a kontinensen, aki ne érzékenyülne el, amikor megtudja, hogy unió voltaképp az ő szép és gazdag jövőjének a legfőbb letéteményese. Magyar pénzben számolva már eleve havi nettó 1,9 millió forint az alapfizetés, ehhez jönnek a különféle pótlékok.

A plenáris ülésen való részvételért például 95 ezer forintnak megfelelő összeg jár megjelenésenként, az Origo beszámolója szerint a költségekről nem kell számlát bemutatni, aki reggel aláírja a jelenléti ívet, annak aznapra jár a pénz. Amikor nincs plenáris ülés, akkor is alá lehet írni ívet, már reggel hétkor, utána akár haza is utazhat a képviselő, kapja a pénzt; húsz ilyen nap után már 3,75 millió forintnál tart a havi jövedelme.

Az irodabérlések meg az alkalmazottak utáni költségtérítések szintén a képviselő számláját gyarapítják, számlabemutatási kötelezettség nélkül szintén, miként az utazással is akár havi 300 ezer forintot lehet nyerni. Mindez már önmagában havi ötmillió, sőt ha vendégeket fogad a képviselő Brüsszelben, arra is kap keretet; az igaz magyar képviselő egy busznyi székely iskolás vendéglátásával négymillió forintot is elszámolhat magának.

Ehhez jön még, hogy bár a szabályzat tiltja, a hálás képviselők a jövedelmük egy részét pártjuknak juttatják el, ergo az unióellenes párt egyik fő bevételi forrása csakugyan az unió maga; ezek után tényleg komolyan gondolja bárki is, hogy akad olyan unióellenes képviselő, aki ne védené az utolsó csepp véréig az unió intézményét?
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/12  •  V. 31. – VI. 13.
FELCSÚTI MÁTYÁS 60
Énekszó és pávatánc köszöntse!
Váncsa István: olyan hosszúak a kórházi várólisták, hogy 7,6 milliárd év múlva érünk a végére, mikor a Nap vörös óriássá duzzad, addig meg csak kibírjuk valahogy Para-Kovács Imre aggódik, nem lesz-e baj abból, hogy a katari emír hamarabb gratulált Erdogan győzelméhez, mint a magyar miniszterelnök Farkasházy Tivadar: a Barátság-kőolajvezeték itteni végét megtekintő szovjet turistacsoportról Smuzewitz Ilona: Majdnem béremelést kaptak a tanárok Kéri László megszerezte a vezér 60. születésnapja alkalmából történő spontán felköszöntésének forgatókönyvét Havas Henriket bízták meg a szittya gondolkodású új honvédfőparancsnok felkészítésével Verebes István Vágó Istvánra emlékezik Dési János: a nép koszos zoknival fogja megdobálni az utolsó lap szerkesztőségét, amely tévedésből megírja az igazságot A Heti Kamu megtudta: ezentúl a greenwichi időhöz mérik a mentők kiérkezését Figyelem! Mától hetven helyett hatvannal kezdődik a pesti trolik számozása!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.