A magyarok ellensége

Megyesi Gusztáv
2014. 07. 09. · Hócipő 2014/14
– Igen, én kértem meg Orbán Viktort – mondja Krizsánné a kertkapuban állva –, hogy amikor Brüsszelben majd sor kerül a voksolásra, Juncker ellen szavazzon. Ez volt a feltétele annak áprilisban, hogy az urammal a Fideszbe helyezzük a bizalmunkat.

– Így van – bólogat Krizsánné férje, miközben sárdarabokat ver le a csizmájáról –, Junckert semmi esetre sem akarjuk.

– Mi bajuk van Junckerral?

Egymásra néznek, majd a férfi megböki asszonyát: – Mondd te.

– Nézzék, én nem akarok senkit se rágalmazni, de a kertünkből egyre-másra tűnik el az uborka. De most már a paradicsom is, mégpedig éjjel. Ő persze tagadja, de a múltkor is itt ment el a kertünk mögött, sejtelmesen mosolygott, és most már a kamránk sincs biztonságban.

– Azt is mondjátok el – jön egészen a kerítéshez Zsófika néni, a szomszédasszony –, hogy nekem a biciklim tűnt el. Én se akarok senkit se igaztalanul megvádolni, de Juncker vitte el. Mielőtt bementem a kisboltba, odaláncoltam a kerékpáromat a póznához, és mire kijöttem, már nem volt ott. Jó, tegyük fel, hogy nem Juncker volt. De akkor kicsoda? Cui prodest? – Azt tessék nekem megmondani – szól közbe egy kalapos úr, aki épp elkarikázott Krizsánék háza előtt, tovább is ment volna, de a vitára megfordult, mert közösségi ember –, hogy csak azóta vannak itt a bajok, mióta ez a Juncker feltűnt. Addig békesség volt a faluban, és csak a nemzeti érdek érvényesült. Megnősült Laci fiam, eladtuk a tehenet, az emberek pedig jókat beszélgettek, még Békemenet is alakult.

– És nem volt acsarkodás – mondják többen is nagyokat bólogatva.

– Valamint sárdobálás.

– Árokásásról meg nem is hallottunk – felel rá a túloldal, amely a beszélgetés kezdete óta benépesült. Összefogott a magyar, igazolják vissza mindannyian a magyar miniszterelnöknek a Bild című német újságban megjelent szavait, miszerint „megígértem a választóimnak, hogy Juncker útját állom”.

– Épp ideje volt – mondja erre egy férfi, aki fehér inget visel kihajtott gallérral most is, hogy nincs rajta zakó, majd hozzáteszi: – Nyugodtan írja le a nevemet, Kocsis Pál vagyok. Kocsis Pál. A lányom tizenöt éves. Nem engedhetem meg, hogy amikor este a buszpályaudvarra megérkezik, ez a Juncker kísérgesse.

– Az az ember táppénzcsaló – közli egy botra támaszkodó asszony. – Azt írta az újság, hogy amikor ez az ember, mert én a nevét nem vagyok hajlandó kimondani, Luxemburg miniszterelnöke volt, egy baleset után két hétig kómába került, de gyorsan felépült. Kacagnom kell. Táppénzbe vetette magát, közben pedig ott nyírta röhögve a füvet a kertjében, és különmunkát vállalt, a beépített beteglátogató pedig direkt elfordította a fejét.

– Megmondom őszintén – hajol át most már egészen hozzánk a kerítésen Zsófika néni –, hogy nekem az a sok tetoválása se tetszik. Az én fiam most múlt harminc és fél éves, de ha egyetlen tetoválást föl merne tetetni magára, kitekerném a nyakát. Lehet, hogy maradi vagyok, de nem tudni, mi lesz a hármas metróval, és az RTL Klubból csak a mocsok jön, úgyhogy ne szóljon már bele Juncker a magyarok dolgába.

– Kocsis Pál vagyok – mondja erre Kocsis Pál kihajtott fehér ingben –, és csak annyit akarok mondani, hogy a húgomat, amikor a kútról a vizet hozza, nem hagyja békében.

– Azt már mondtuk, Feri – mondja Kocsis Pálnak egy negyven év körüli nő, aki a gyedet hagyta ott a kedvünkért, hogy átjöhessen a túloldalról megosztani a gondolatait.– Két hónapja ígéri Juncker, hogy kifesti a szobánkat, mert be van ázva. A tetőt még Vivien Reding hozta rendbe a nagy májusi vihar után Asselborn külügyminiszterrel, de idézőjelben mondom, hogy rendbe hozták, mert azóta is beázik. Kirámoltatta velem Juncker a bútorokat, hogy akkor szombaton jön és kifest, aztán tologathattam vissza mindent a fájós derekammal.

– Igen, mert Juncker csak hálapénzért gyógyít, a magunkfajta egyszerű embert lenézi. Nézzék meg, mit művelt a magtárban is.

– Juncker? – kérdi közben kissé kiabálva egy nagyon öreg ember a kerekesszékéből, miközben épp áttolják a túloldalról. – Én láttam a Junkert, Gyenesdiásnál zuhant bele a Balatonba. Egy Messerschmittet is lelőttek, de azt nem láttam, csak mesélték, hogy a pilóta kiugrott, de a nádasban aztán elkapták. Kétmotoros Junker JU 88-as gép volt, kettő közül is felismerném.

– Pisztáciusz atya már ott tart – súgja oda nekünk a kerítésen közben még jobban áthajoló Zsófika néni –, hogy ki se prédikálja a vasárnapi miséken Junckert, mert már nem látja értelmét. Az Úr irgalmazzon neki, mondja mindig Pisztáciusz atya, és nagyon el van keseredve.

S csakugyan: bár nincs sok időnk, a templomkert felé nézünk, ahol valóban egy nagyon szomorú pap körvonalai bontakoznak ki, el van keseredve.

Fölvetődik persze a kérdés, hogy most, amikor a magyar miniszterelnöknek mégsem sikerült Juncker útját állnia, és 26:2 arányban vereséget szenvedett tőle Brüsszelben, nem fordult-e ellene a falu, hiszen nem teljesítette választási ígéretét. De a falu nem ilyen. Újra bizalmat szavazott neki, igaz, csak azután, hogy konzultáltak Kohl kancellárral és idősebb Bush elnökkel, Orbán minden körülmények között tántoríthatatlan híveivel. A 84 éves és súlyosan beteg német kancellár például már áprilisban levélben gratulált a magyar miniszterelnöknek a kiemelkedő gazdasági sikereihez, most pedig egyenesen azt ígérte a magyaroknak, hogy Horn Gyulát feltétlenül összehozza Adenauer kancellárral. Ami azért is érdekes, mert szinte ezzel egy időben idősb Bush elnök videoüzenetben hívta meg hivatalos amerikai látogatásra személyes jó barátját, Kossuth Lajost.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/12  •  V. 31. – VI. 13.
FELCSÚTI MÁTYÁS 60
Énekszó és pávatánc köszöntse!
Váncsa István: olyan hosszúak a kórházi várólisták, hogy 7,6 milliárd év múlva érünk a végére, mikor a Nap vörös óriássá duzzad, addig meg csak kibírjuk valahogy Para-Kovács Imre aggódik, nem lesz-e baj abból, hogy a katari emír hamarabb gratulált Erdogan győzelméhez, mint a magyar miniszterelnök Farkasházy Tivadar: a Barátság-kőolajvezeték itteni végét megtekintő szovjet turistacsoportról Smuzewitz Ilona: Majdnem béremelést kaptak a tanárok Kéri László megszerezte a vezér 60. születésnapja alkalmából történő spontán felköszöntésének forgatókönyvét Havas Henriket bízták meg a szittya gondolkodású új honvédfőparancsnok felkészítésével Verebes István Vágó Istvánra emlékezik Dési János: a nép koszos zoknival fogja megdobálni az utolsó lap szerkesztőségét, amely tévedésből megírja az igazságot A Heti Kamu megtudta: ezentúl a greenwichi időhöz mérik a mentők kiérkezését Figyelem! Mától hetven helyett hatvannal kezdődik a pesti trolik számozása!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.