Újra olimpia

Megyesi Gusztáv
2014. 09. 17. · Hócipő 2014/19
Jó hír, hogy már csak háromezerhatszázat kell aludni, és megkezdődik a budapesti olimpia. Hogy ez így lesz, azt a lehető legszavahihetőbb potentáttól tudjuk, Schmitt Páltól, aki a rossz nyelvek szerint a múlt héten plagizálta a kormány propagandairodájától az örvendetes hírt, miszerint pályázunk a rendezésre, hogy aztán elsőként ő szellőztesse meg a nyilvánosság előtt.

Fölvetődik persze a kérdés, hogy mi a budapesti olimpia realitása, különös tekintettel arra, hogy eleddig tízévenként akartunk olimpiát rendezni, ám soha nem lett belőle semmi, ráadásul a főpolgármester szerint jelenleg sincs realitása. Igen ám, de a tények ezúttal az ódzkodók ellen szólnak. „Addigra elkészül a teljesen újjáépített Puskás Ferenc stadion, illetve lesz egy olimpiára alkalmas uszodánk, elvégre 2021-ben a magyar főváros rendezi a vizes világbajnokságot – mondta Schmitt Pál, amibe persze a finnyás és kishitű olvasó mindjárt bele is köt, hogy jó, jó, az úszóknak lesz hol úszniuk, de már a futók például hol versenyezzenek, hiszen a Puskás stadionban nem lesz futópálya. Ez már igaz, ám a Puskás stadionnak nem is a versenyek lebonyolítása lesz a fő funkciója, hanem hogy legalább öt-hat megnyitóünnepségnek otthont adjon. Az öt-hat megnyitó az addigra egészen mély gyökereket eresztő honi építkezési tradícióból fakad majd, hogy referenciaként most csak a tavasz óta folyamatosan megnyitott és ünnepélyesen átadott Várkert Bazár gyakorlatát említsük. Ennek a gyakorlatnak az az előnye, hogy ugyanazt az objektumot többen is átadhatják; van, hogy a megnyitó fénypontja a miniszterelnök, van, hogy a főpolgármester, s van, hogy egymás után hárman mondanak beszédet, így egyetlen gondolat se vész el. Ez persze az olimpiai megnyitók reformját is feltételezi 2024-re, mert nagyon nincs rendben az, hogy a magyar köztársasági elnök csak egyetlen mondatot motyoghat majd a játékok megnyitásáról, a többiek pedig ki vannak zárva abból, hogy a világ ifjúságához szólhassanak, akár másnaponként is.

Más hangok viszont attól tartanak, hogy a magyar építkezési kultúra már ott sem tart, ahol az ötvenes-hatvanas években tartott, pedig akkoriban se tartott sehol. Nem arról van szó, hogy kisebbségi érzésből kifolyólag nem hiszünk a pesti olimpiában, vagy hatással van ránk, hogy mellettünk még négy amerikai város, továbbá Hamburg, Berlin, Róma és Isztambul is pályázik. Igaza van Borkai Zsolt MOB-elnöknek, hogy nekünk nem Athénnal kell összevetnünk magunkat, értve ezen, hogy a görögök az olimpia óta nyögik a költségek terheit, a város szuperstadionjai pedig szó szerint rohadnak, hanem Londonhoz vagy Pekinghez.

Igaza van. Magyarország gazdaságilag már most annyira jobban teljesít, hogy az olimpia idejére nagyhatalom lesz, s az addigra a végsőket rugó Nyugat közgazdászai a Matolcsy-féle jegybank-egyetemre járnak prosperitást tanulni. Ráadásul addigra tán a Várkert Bazár is túl lesz a végső átadáson, bár hozzá kell tenni, hogy L. Simon László kormánybiztos a Hírtévének háromszáz évet említett a befejezés határidejeként, amit a közvélemény egyharmada viccnek, a kétharmad része pedig a Hírtévé elleni súlyos támadásnak, s az ebből következő hatalmi harcnak fogott fel, holott ez nagyon is reális terminus.

A Várkert bazár építése ugyanis nem úgy folyik, hogy na, lerakunk harminc méter úttestet, és akkor jöhetnek avatni, az átadás után pedig újabb harminc méter következik a soron következő megnyitóünnepségig, és így tovább; ez így túl lineáris. Hanem a bazár minden egyes átadása után visszabontják az előzőleg megépített útszakaszt, majd újra lerakják, de akkor már rendesen. Ha nézte valaki a Várkert Bazár második átadását, láthatta, hogy a főpolgármester körül mindenütt fugázás nélkül volt lerakva a kockakő, a háromfős brigádok pedig korabeli vadnyugati technikával ellenőrizték például a vízelnyelő aknákat. Amint azt a Népszabadság híressé vált fotóján is látni, két munkás az egyik akna fölött megfog egy mackóalsót viselő harmadik munkást, majd fejjel lefelé leereszti a lyukba; ilyet utoljára a Végső leszámolás című westernfilmben láttunk egy kiszáradt kút fölött, csak ott aranyat kerestek.

Mikor aztán a Várkert Bazár az esedékes héten át lett adva, a munkások fölszedték a kockaköveket, és újra letették, ám ekkor már fugáztak is. Mint kiderült, ez az, amit nem kellett volna. Megjelentek ugyanis a műszaki ellenőrök, akik megállapították, hogy rosszul lett lerakva az út, tehát a munká­sok megint fölszedték, majd visszarakták a köveket. Csakhogy pont amire minden kész lett, kiderült, hogy nem jó az út, mert tíz centivel keskenyebb az előírtnál, nem fér el rajta két 86-os busz, csak úgy, hogyha az egyik lehúzódik az út menti árokba.

Ám mindettől nem kell tartani, mert közben a BKV autóbuszai egymás után robbannak le vagy gyulladnak ki, úgyhogy annak a valószínűsége, hogy két 86-os busz jön egymással szemben a Várkert Bazár előtti szakaszon, szinte nulla. Mármost ami a 2024-es budapesti olimpiát illeti, joggal mondják sportvezetőink és kormánytagjaink, hogy a rendezés sikerét éppen ezekben az években alapozzuk meg. Mi is pontosan így gondoljuk. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kormány jóvoltából a 3-as metró szerelvényei és vágányai gyakorlatilag 2022-től nem lesznek életveszélyesek, sőt addigra a 86-os autóbuszokat a Várkert Bazár előtt kiváltják a fonódó villamosok, akkor, ha Isten is velünk van, ki ellenünk?

A közlekedésben fonódunk, a pályán tolódunk; nagy élet lesz itt a húszas években.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2020/21  •  X. 7. – X. 20.
TELJES GŐZZEL!
PARA • VÁNCSA • SMUZEWITZ
Váncsa István: A kirgizek már a spájzban vannak, kapjon hát Lőrinc a kirgiz szeszipar fellendítésére szóló megbízást Farkasházy Tivadar reméli, hogy Szijjártó a 16 ezer lélegeztetőgéphez rendelt orvosokat, nővéreket, technikusokat is Para-Kovács Imre a keresztény menekültek fogadására kiürített Újpest helyén létesített kikötőben keresztény női mosdót kereső németalföldi protestánsokról Dési János belesett az újfajta színjátszás egy próbájára, ahol Hamlet hadnaggyal és Ofélia tartalékos markotányosnével találkozott Smuzewitz Ilona megtudta, Orbán azért adott béremelést az orvosoknak, hogy ha lecseng a járvány, gyógyítsák meg a buzikat is Avar János: a mi demokráciánkban véletlenül pont úgy egyetlen ember diktál, mint a diktatúrában A Heti Kamu megtudta, jön a ledarált Meseország új kiadása, amiben már mindegyik fele királyság Mészáros Lőrincé lesz, ahogy a királylányok kezei és erszényei is
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
PARTNEREINK


GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.