Toldi legyőzi Amerikát

Bakács Tibor Settenkedő
2014. 10. 29. · Hócipő 2014/22
Magyarország tartozik a világnak azzal, hogy méltóképpen mutatja be azt a hőst, akinek több tisztelet járna, mint amit eddig kapott Brüsszelben! – zárta ünnepélyes beszédét az Urániában Kálomista Gábor a Toldi díszbemutatóján, és megcsókolta Andrew Vajna helyett Tímea Vajda Palácsikot. A pezsgődurrogással, székely himnusszal, és lovas bemutatóval egybekötött eseményről a sajtót kitiltották, majd később egy embert beengedtek, aki elvihette a hidegtálak maradékát a kollégáknak. Egy hosszú és nehéz út végére ért ezzel a magyar film, és elfoglalta méltó helyét az orosz mellett. De nézzük az előzményeket.

Miután nem sikerült megegyezni Pálfi Györggyel, hogy Nemcsák Károly játssza el Toldi szerepét – pedig a kétmilliárdos költségvetés a hülyének is megéri –, úgy döntöttek a producerek külön-külön és együtt is, hogy Káel Csabának adják át a forgatókönyvet. A döntés szakmailag helyes volt, hisz Csaba sokkal nyitottabb volt az akciójelenetek iránt, és a pirotechnika művészi hatásában is jobban bízott. Természtesen ehhez profi forgatókönyvet készítettek, hisz az eredeti mű nem volt alkalmas a megfilmesítésre.

John Gold kitűnő treatmentje felett eljárt az idő, természetes volt, hogy némely jelenetet aktualizáltunk – nyilatkozott Vajna a Kalendáriumnak. A Rambó mintájára szeretnénk az egész trilógiát megeleveníteni, de Toldi estéje például túlságosan lassú ritmusú volt, ahogyan a Toldi szerelmének sem ártott, hogy félredobva a prűdséget, sejtelmesen izgató és szexi nőalakot találtunk meg Dobó Katában.

A magyar kormányban többen is elégedettségüket fejezték ki, hogy a cseh vitéz helyett egy amerikai navy seal kommandóst vág ketté fokosával Toldi. Egyrészről fontos a szomszédainkkal való jó kapcsolat, vagyis itt az idő, hogy a magyar nép elfoglalja méltó helyét a szláv népek tengerében. Másrészről a film mindig is a külpolitika szolgálólánya volt, és tekintettel arra, hogy az USA a szövetségesünk, nem értjük, hogy miért tiltakoztak oly hevesen Washingtonban, hogy egy búvárfejű, gyorséttermi kaján meghízott zsoldos véres hulláját képzelte el magának a rendező?

Szijjártó megvédte a filmet a külföldi támadásokkal szemben, és elmondta New Yorkban az őt fogadó, a 44. utca sarkán álló hotdogárusnak, hogy Magyarországon az alkotók szellemi szabadságát nagyobb tiszteletben tartják, mint itt. Micsoda filmeket forgathatott volna Orson Welles, ha magyarnak születik – fordulatával a külügyminiszter elnémította a körülötte álló afroamerikaiakat.

A film reklámspotjába a legmozgalmasabb akciók kerültek be, nemzeti szempontból. Így a farkasok elől menekülő autós üldözés hátterében látható a Halászbástya, a Várkert Bazár, a Fradi Stadion (hisz Toldi a Fradi legendás játékosa is volt), valamint az Alaptörvény, amit haragjában Miklós eldob a brüsszeli talpnyalók felé.

A magyar kritikusok helyett megírta Hóvirág a blogján, hogy ő elsírta magát a film zárójelenetén, ahol a rezsicsökkentéstől elcsigázott magyar nép végre megkoronázta Toldit, aki az I. Viktor király nevet vette fel. A betétdalokat Ákos szerezte, de énekel a filmben Demjén Rózsi és Pataky Attila is, ahogyan feltűnik egy pillanatra a király seregében Csiszár Jenő és Rátkay Philip, ami után sokan kultfilmként is értelmezik a látottakat.

A főszereplőt, Nemcsák Károlyt főleg arról faggatták kíméletlen kérdéseikkel az MTVA riporterei, miképpen sikerült belenőnie a szerepbe? Tudom, hogy első látásra nem volt kézenfekvő, hogy rám osszák ezt a karaktert, de belül nem érzem magam kisebbnek, mint Toldi. Egy színészt nem a teste, hanem a lelke emeli naggyá. Persze nem tiltakoztam a kamera alsó gépállásai miatt, de hát ezért fontos, hogy egy hárommilliárdos filmben profik dolgozzanak.

Végül is a film a végére négymilliárdba került, de ha belegondolunk, hogy Grippenek röpködtek a nádas felett, és ebben az évben is volt születésnapja Vajnának, nem mondhatjuk túlzónak a büdzsét. De nem minden a pénz, hisz az a dicsőség, amit a világ filmfesztiváljain szerzett a Toldi (Teheránban, Moszkvában, Pekingben, Tbilisziben, Ankarában), már megérte. Az irániak mindenesetre felvették a kapcsolatot a jászkunokkal, és kétoldalú egyezményt írtak alá azért, hogy a két nép közötti testvériségnek Toldi legyen a kabalafigurája. A gyerekek azonnal megszerették a figurát, csak annyit kellett elmagyarázniuk a szülőknek, hogy ez nem a Hulk, és emiatt csak a stoplis csukája és a lábszárvédője zöld.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/10  •  V. 8. – V. 21.
Para-Kovács Imre: elkényelmesedtek Rogán biorobotjai, 17 éves lányokat megfélemlíteni nem ugyanaz, mint a Debrecen főterét is megtöltő, áradó Tiszát Váncsa István: aggódik, hogy a hazánkba látogató Hszi Csin-pinget el ne lopják a civilszervezetek Smuzewitz Ilona: 20 éve az uniós csatlakozáskor azt ígérték a magyaroknak, hogy nyithatnak cukrászdát Bécsben, de csak működésképtelen időkerék lett belőle Farkasházy Tivadar: Győzikének annyira bejött a fideszesedés, hogy talán még NAV-elnököt is csinálnak belőle Havas Henrik fültanúja volt, ahogy Kósa Lajos megfejti Magyar Pétert Nagy Bandó: Mit csinál Áder háromfős titkársága? Halastavakkal tart kapcsolatot, hogy hol, mikor volt telepítés? Dési János megtudta: brit tudósok szerint van élet az Unión kívül is, azt, hogy milyen, most vizsgálják Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor megtudta, már akkora a gáz hazánkban, hogy rövidesen koncessziót írnak ki rá A Heti Kamu megtudta, Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea vásárolja fel a bolthálózatot, melynek új neve HázaSPÁR lesz!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.