A Fehér Ház legyőzése

Megyesi Gusztáv
2014. 12. 23. · Hócipő 2014/26
Van egy focistánk, Németh Krisztiánnak hívják, a holland bajnokságban szerződést bontott, most Amerikába akar szerződni. Előtte Liverpoolban töltött el éveket, tehát beszéli az angolt. Lehet persze azt mondani, hogy Németh Krisztián még tapasztalatlan a diplomáciai munkához, akkor viszont itt van Harsányi. A hetvenes években disszidált az Újpesti Dózsából, ő is Amerikában kötött ki, ráadásul kispályán is játszott. Nyelvtudásához nem férhet készség, sőt, minthogy csapatkapitány is volt nem­egyszer a csapatainál, ismeri a protokollt is: előbb mindig a bírókkal kell kezet fogni, s csak aztán az ellenfél kapitányával, és először a klubzászlót szokás átadni az ellenfélnek, s csak utána megpaskolni a hátát, és azt mondani: Good luck!

És persze a nők. Már mindjárt Marozsán Dzsenifer, a világ egyik legjobb női futballistája, aki egyenesen a német válogatott erőssége. A német állampolgárság szerencsére nem akadály, ma már számos ország láttatja el külképviseletét más országok követségével, ez nemcsak költségkímélő módszer, de megfelel a magyar külpolitikai törekvéseknek is, amennyiben sorra szűnnek meg hozzánk közeli civilizált országokban a követségek, s nyílnak újak, lehetőleg a legkisebb és legelmaradottabb országokban.

Azért hozakodunk elő mindezzel, mert a magyar külügy súlyos kapacitásgondokkal küzd. Szijjártó külügyminiszter szinte a teljes diplomáciai garnitúrát lecserélte, legutóbb egyetlen délután százvalahány diplomatát rúgott ki, de állítólag percenkénti száz fő kirúgására is képes, csak most sérült, meg kellett operálni a lábát. A baj az, hogy Szijjártó diplomata-utánpótlási bázisa, a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapata csak tizenkét emberből áll, s ők is meglehetősen leterheltek. Anélkül hogy névsorolvasást tartanánk, jelezzük, hogy például Benkő havi 885 ezer bruttóért kabinetfőnök lett, Monspart kabinetmunkatárs, Temesi protokollreferens, Hacker munkatárs, Andréka, a volt ügyvezető protokollfőnök, Kun, a csapatkapitány a Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese; ezek az emberek, amint arról a sajtó naponta és kellő részletességgel beszámolt, tudnak vécét ellenőrizni miniszterelnöki látogatás előtt, s mindenféle olyan protokollfeladatot elvégezni, amivel nem zavarják senki munkáját, ráadásul hellyel-közzel beszélik a magyart is.

Ez így kevés. Igaz, ha megnézzük a Dunakeszi futsalcsapatát, akad benne két spanyol is, ők azonnal bevethetők akár Amerikában is a Fehér Ház ellen, feltéve, hogy az itthoni kupamenetrend engedi. Szijjártó külügyminiszter most árulta el, hogy egyelőre nem akarja kirúgni az országból Good­friendet, aki a legbarátibb kérésre sem hajlandó elárulni, hogyan volt konkrétan korrupt Vida Ildikó, a NAV elnöke, ami hagyján, de a legváratlanabb pillanatokban képes megszólalni angolul a NAV elnök asszonya jelenlétében, akár az amerikai nagykövetség előtti téren is, hogy lejárassa őt, ráadásul egy cseppet sem riad meg Vida Ildikó följelentéseitől.

Persze, bárcsak ez volna a legnagyobb gondja a magyaroknak. De Amerikában nem bírnak magukkal a fehérháziak. Ősszel előbb a volt elnök, Bill Clinton fejtette ki, hogy Orbán kormányfő pénz- és hatalommániás, majd Obama elnök jelentette be, hogy Magyarországon nyíltan fenyegetik a civileket, hogy aztán McCain szenátor, az amerikai nép hőse, a magyar miniszterelnök korábbi rajongásának tárgya nevezze őt neo­fasiszta diktátornak.

Erre nyilvánvalóan méltó választ kell adni. Annak kidolgozása, hogy az Egyesült Államok valamennyi lakosát mint potenciális ellenséget kitiltsuk Magyarország területéről, állítólag folyamatban van, addig is azonban odakint kell elvégezni a szabadságharcos munkát. Sajnos a kormány által pénzelt, Magyarország melletti amerikai kampány nem egészen vált be, a fasisztázó McCain szenátor intézete például csak alig százezer dollárt kapott támogatásként a magyar államtól (képzeljük el, mit mond támogatás nélkül), a Hungary Initiatives Foundationből sorra menekülnek a kurátorok, a Századvég Alapítványnak nyújtott 1,3 milliárd forintnyi közpénz pedig nyilván nem elég az Amerikában lefolytatott lobbizáshoz, ennyi pénzért a Századvég vezetői ki se utaznak; még azok se, akik nincsenek kitiltva.

Értesüléseink szerint azonban van remény: Obama és Bill Clinton tök hülye a futballhoz, értve ezen az általunk is űzött soccert, McCain szenátornak egyáltalán nincsen gömbérzéke, ha pedig a Szabadság téren Goodfriend ügyvivő felé gurul egy labda, akkor ahelyett hogy belerúgna, fölveszi, és hárompontosat dob be a NAV-székház elnöki irodájának ablakán. Ezt azért ki lehetne használni.

Ám létezik még egy ennél is egyszerűbb megoldás. Minthogy a Szijjártó szülők miniszterelnöki kérésre kénytelenek voltak az államtitkár, majd külügyér fiuknak csaknem nyolcszáz négyzetméteres villát vásárolni, hogy lehessen hol fogadni a külföldi diplomatákat és politikusokat, célirányosnak látszik az egész amerikai bagázs meghívása uniós csatlósaikkal egy kis elbeszélgetésre. Majd amikor mind együtt vannak Obamától Clintonon át Goodfriendig és McCainig, nem megfeledkezve az új budapesti nagykövet, Colleen Bell szappanopera-producer asszonyról sem, rájuk uszítani a félelmetes dunakeszi ultrákat. Mindjárt elmenne a kedvük Magyarország piszkálásától.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/11  •  V. 22. – VI. 4.
Para-Kovács Imre: mi járhatott a fékezhetetlen agyvelejű külügyér, Szijjártó fejében, amikor kiderült, hogy az oroszok már nem csak a spájzban vannak? Smuzewitz Ilona: azért sújtotta egyedül a magyar embereket a háborús infláció, mert a magyar kormány békepárti Váncsa István a magyarok fehérneműjében kutakodó Putyinról Farkasházy Tivadar: nade mit keresett egyszerre Budapesten Ahmedinezsád és Hszi Cin-ping, akinek annyira zárt volt a programja, hogy még összerakni sem lehetett? Havas Henrik fültanúja volt, milyen mestertervvel akarja Orbán Viktor magunk mögött tartani Bulgáriát Lendvai Ildikó Orbán titkoskampányáról, amit Orbán üres utcákon tart Dési János: Vajon elhiszi-e Mészáros Lőrinc, hogy a nála parkoló ezermilliárd az övé? Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor a mosoly országáról (Kína) és a kész röhejről (Magyarország) A Heti Kamu megtudta, pirossapkás kínai önkéntesek segítik majd a margitszigeti Békemenetet is.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.