Kinnfentes kereskedelem

Megyesi Gusztáv
2015. 04. 01. · Hócipő 2015/07
Most, hogy bravúros nullanullát értünk el itthon a görögök elleni Európa-bajnoki selejtezőn, újra felröppentek a hírek, hogy a németek visszarendelik Dárdai Pált magyarországi szövetségi kapitányi másodállásából, hogy minden erejével a berlini feladatokra összpontosíthasson.

Immár azonban nem a Hertha futballcsapatánál, hanem a Német Nemzeti Kereskedőház élén, a jól bevált magyar modellt követve, miközben Merkel kancellár asszony a teljes külügyi adminisztrációt futballistákra cseréli. Mint ismeretes, Magyarországon az összevont külügyi és külkereskedelmi tárca személyi állománya szinte teljes egészében a magyar tornatermi labdarúgás legjobb dunakeszi reprezentánsai közül kerül ki. Szíjas (Szijjártó) miniszter olyan csapatot hozott össze, amely ha nem is hét, de a magyaron kívül fejenként legalább egy nyelvet beszél, a csapat többsége a Rigó utcai tanulmányainak köszönhetően bármilyen élethelyzetben álmából felriasztva is folyékonyan mondja, hogy „Shut up!”, és hogy „Fuck you!”.

Az biztos, hogy ha annak idején Kissinger amerikai külügyminiszter kap olyan csapatot, mint a Benkő, Monspart, Temesi, Hacker, Kun, Andréka, Gyombolyai Zsófia-féle dunakeszi alakulat, nem kell megalázó módon hosszú évekre leszerelési tárgyalásokba bonyolódnia az oroszokkal, Vietnam pedig már rég az USA ötvenegyedik tagállama. Közülük is a legjobb Kun Gábor, vagy ahogyan a sportszerető magyar közvélemény ismeri: Kunci, aki a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgató-helyettese lett. Szakmai felkészültségéről legyen elég annyi, hogy többszörös gólkirály, aki adott esetben visszazár a védők vonalába, és viszonylag jól fejel. Hogy aztán milyen tanulmányokat folytatott, vagy hogy hol dolgozott korábban, azt a 444.hu hírportál se tudta kideríteni, egyetlen megbízható iskolázottsági elem az életében, hogy ismeri Szijjártó Pétert, de hát a lényeg az elvégzett munka.

– Kunci, szerinted megverhettük volna a görögöket? – kérdeztük tőle a meccs éjjelén.
– A magyar kis- és középvállalkozások egyre fokozottabb érdeklődést mutatnak a nyugat-balkáni piacok iránt. Ezt bizonyítja, hogy a Macedóniával folytatott kereskedelmünk a válság után ismét fejlődésnek indult – felelte Kunci, ami pedig Szalai játékát illeti, hozzátette: – A szkopjei képviseleti iroda célja, hogy elősegítse a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok bővítését Macedónia és Magyarország között, valamint hogy ösztönözze a magyar cégeket minél több üzleti kapcsolat kialakítására, és támogassa azok megvalósulását.

Azt ma már Kunci legnagyobb ellenségei, söprögetők és baloldali felfutó hátvédek is elismerik, hogy Magyarországon Fazekas agrárminiszter mellett ő tud a legjobban irodát létrehozni és megnyitni, legyen az az iroda a világ bármely pontján. Különbség, persze, van. Amíg Fazekas miniszter jelen pillanatban letartóztatott attaséja, Kiss Szilárd, moszkvai irodájában délután fél ötig „értékes munkát”, fél öt után pedig szintén értékes nőfuttatást végzett, addig a magyar külügy dunakeszi tagozata az MTI jelentése szerint a Csendes óceáni szigetek felé nyit. Ennek keretében Kunci már meg is nyitotta Mexikóvárosban az új irodát, arra a kérdésre pedig, hogy vajon annak idején Hugo Sanchez vállalta-e volna a hamis ék szerepét, kertelés nélkül azt válaszolta: „Azt is világossá tettük, hogy csak a magyar szempontból egyenlő versenyfeltételek biztosítása után tartjuk elfogadhatónak az EU agrárpiacának megnyitását…” Szerencsére a talaj még ennél is jobban elő van már készítve, hiszen annak idején Schmitt Pál tüntette ki Budapesten Tonga királyát stílszerűen köztársasági érdeméremmel, Vanuatu szigetein pedig már többször is rendeztek Rubikkocka-kirakó versenyt.

– Kunci, mi lesz a Rubeola ellen? (A kupában ezzel az egészségügyi államtitkársági csapattal sorsolta össze őket Fortuna. A szerk. megj.) Igaz-e, hogy élőfalat vontok a külügy kapuja elé?
– Bízom a szkopjei irodánkban – felelte Kunci.

Hanem mindezek miatt még nem írnánk cikket. Ám a hírek szerint Szíjas külügyminiszter azt akarja, hogy ne csak a futballból lehessen a külügybe kerülni, hanem fordítva is: aki nem alkalmas külügyesnek, az hadd focizhasson. Nem arról van szó, hogy teszem azt Martonyi volt külügyminiszter támadó középpályásként vezessen le két-három évet a válogatottnál, hanem hogy az üzleti és kereskedelmi élet legkiválóbbjai kerüljenek futballpozícióba, természetesen csak megfelelő korrupciós szint elérése után. Sokan most azt hiszik, hogy Tarsoly Csabára, a Quaestor-cég lebukott vezérigazgatójára gondolunk, holott elsősorban tényleg rá gondolunk, de mint pozitív hősre, akit csak a lebukása után több mint egy héttel keresett meg a rendőrség. Ő már egyébként lemondott a labdarúgó- szövetségben az elnökségi pozíciójáról is, hogy aztán helyére Garancsi István fehérvári klubvezér és egy Quaestor-szinten ügyeskedő, az olcsó földgázt évi ötvenmilliárd forintos profittal megcsapoló ciprusi off-shore cég egyik tulajdonosa kerüljön.

Ha úgy vesszük, a Quaestor-ügy felfogható előkészületi meccsnek, is, megmutatta, nagyjából hol tart a csapatépítés. Amint arról már az olvasó minden bizonnyal értesült, Kunci az utolsó pillanatban vett ki 3,8 milliárd forintot az öncsődbe került cégtől, miként a külügyminisztérium is kimentette a pénzét, mégpedig, mint kiderült, Orbán Viktor halálos ráérzéséből kifolyólag, azaz nemhogy nem bennfentes, de kifejezetten kinnfentes ügyletről van szó, emiatt nem fog kormányember ülni.

A dunakeszi külügyminisztérium mindenesetre hamarosan leigazolja Orgován Bélát, aki a Quaestor-cégnél lett Tarsoly Csaba lemondása után a vezérigazgató. Amint azt Lázár minisztertől tudjuk, Tarsoly Csaba, akár a többi oligarcha, folyamatosan sündörgött, nyalakodott és dörgölőzött, ezért buknia kellett. Orgován Béla viszont jó utód: először is közmunkás, iskolai végzettségre, tanulmányokra ő ugyanúgy nem emlékszik, mint Kunci, viszont kocsmai konfliktusból és a Blikk információi szerint üzletszerű kéjelgés elősegítése tényállásból kifolyólag büntetett előéletű, de hát az Aranycsapatnak is voltak nőügyei. Nem véletlen, hogy míg Tarsoly Csaba előzetesben ül, Orgován Béla otthon tartózkodik, holott nála is jártak rendőrök, de csak a lakhelyét ellenőrizni.

– Itthon van, Béla?
– Itthon – felelte Béla.
– Akkor jól van – mondták a rendőrök, és visszamentek az őrszobára.

– Ilyen gyorsasággal még sohase dolgoztak ügyészeink és rendőreink – mondta Polt Péter legfőbb ügyész, miután a kormánypárt összes embere és intézménye kimentette a magáét a Quaestorból, ami csak benne volt.

– Most, hogy Vanczák Vili megsérült, behívom a keretbe Polt Pétert – felelte Szíjas, aminek épp ideje, hiszen a legfőbb ügyész jó formában van: leánya Tarsoly Csaba titkárának a menyasszonya, ez majd a Feröer-szigetek elleni Eb-selejtezőn kifejezetten jól jön.

Friss hírként olvassuk, hogy Kerekes György (aki nem azonos az egykori Újpest-csatárral, se pedig a tápiósági illetőségű, hasonló nevű közmunkással) még a brókerbotrány kirobbanása előtt lemondott a nemzeti kereskedőház vezérigazgatói posztjáról.

– A szerdai edzésen sajnos meghúzódott a combhajlító izmom – válaszolta a távozás okát firtató kérdésünkre.

Sipos, az MLSZ szóvivője szerint Kuncinak komoly esélyei vannak, hogy a helyébe lépjen.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/4  •  II. 14. – II. 27.
Para-Kovács Imre: nem létezik jobb megoldás, mint a nővé operáltatott Fodor Gábor vagy Szili Katalin kinevezése államfőnek Váncsa István felidézi, hogyan cseleztek ki egy vendéglői asztal melletti falban talált poloskát Smuzewitz Ilona: Lemondhatatlan szomorúság gyötri Novák tanácsadóit Farkasházy Tivadar: felidézi azt az időt, amikor Novák Katalin még egy perc alatt tizenhatszor mondta ki a család szót Havas Henrik a karmelita helyett ezúttal a Cinege utcában vizitelt Orbánnál Dési János megtudta, Nemzeti Twist Olivér Kegyelmes Program indul a vallomások visszavonásának megkönnyítéséért Lendvai Ildikó: Szövegminták kezdő hazafiaknak Verebes István újabb Örkényiádái Nagy Bandó András: mi magyarok találtunk fel mindent. Is. A Heti Kamu megtudta, az új köztársasági elnökasszony „Hát persze, hogy vállalom, apa!” felkiáltással fogadta el a felkérést Magyar mécsesek égnek az ukrán lövészárkokban!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.