Magyar futballexport

Megyesi Gusztáv
2015. 06. 10. · Hócipő 2015/12
Jó hírrel jelentkezünk a futballvilágból: a letartóztatások és korrupciós gyanúsítgatások ellenére is megtartják a 2018-as oroszországi világbajnokságot, sőt rá négy évre a katarit is. Ezt az orosz külügy, illetve Sepp Blatter, a nemzetközi futballszövetség minap lemondott, ám azért decemberig, de inkább márciusig hivatalban maradó elnöke mondta, amikor még nem jelezte neki az FBI, hogy róla is elég sokat tudnak, úgyhogy ne számoljon négyéves ciklussal.

Már most, az elején jelezzük, hogy indokolatlanok azok az itthoni lekezelő megjegyzések, miszerint a FIFA-botrányok is csak azt bizonyítják, hogy végzetesen le vagyunk maradva a világ futballjától. Ez nem egészen igaz. Lapzártáig az amerikai hatóságok 14 gyanúsított ellen emeltek vádat, többek között FIFA-alelnökök, tagszövetségi vezetők sérelmére, a vizsgált csaknem negyedszázad alatt mindösszesen 150 milliárd forintnyi kenőpénz cserélt gazdát általuk. Meg még akik csak ezután fognak lebukni. Ha azt vesszük, hogy Magyarországon csalás miatt csak két klubelnök, a Quaestor-cég tulajdonosa, a győri Tarsoly Csaba és a többek között zálogház-tulajdonos pápai Bíró Péter ül előzetesben, továbbá némi politikai fordulat után Garancsi István Videoton-tulajdonos és MLSZ-elnökségi tag is bármikor követheti őket, akkor a népességszámhoz és az ország gazdasági erejéhez viszonyítva nem állunk rosszul. Főleg, hogy a fogadási csalások közép-európai központja is Magyarországon van, s mára már jogászok tucatjai szakosodtak a különféle, futballal kapcsolatos szerencsejáték-technikák elsajátítására.

A Blatter körüli cirkuszon azonban mi csak nevetünk. Külföldön nem tudják, hogy az elnök sorsa már rég nem az FBI, sőt nem is az oroszországi, illetve a katari világbajnokság kenőpénzes odaítélését vizsgáló svájci ügyészségen múlik, hanem egy kis ország kis kormányfőjén. Arról van szó, hogy amint Sepp Blattert a botrányok és letartóztatások kellős közepén újraválasztották, elsősorban a megvásárolt dél-amerikai, Karib-tengeri és afrikai küldöttek, egész Európa felháborodott, és egy emberként ítélte el Blattert, kivéve két politikust: Putyin elnököt és Orbán Viktort. Először az orosz elnök jelentette be, hogy mennyire elégedett, s hogy Blatternél megfelelőbb ember nem is létezhet a futballvilág vezetésére, hiába is próbálták amerikai erők tönkretenni őt. Ez még nem befolyásolta az eseményeket, ám akkor jött a magyar kormányfő, és Facebook-üzenetben jelezte Blatternek, hogy „További jó munkát, Elnök úr!”.

Nem telt el két nap, és Sepp Blatter bejelentette távozását, arra hivatkozva, hogy sajnos nem mindenki szereti őt a futballvilágban. A nemzetközi sajtó azóta FBI-zsarolásról és újabb bizonyítékok előkerüléséről ír, és nem is sejti, hogy egyetlen Facebook-üzenet áll Blatter hirtelen lemondása mögött. Ez azért érdekes, mert ma már nincsenek a világban titkok, minden történésről tudomása van a nemzetközi sajtónak, csak figyelni kell a tényeket, s feltárni az összefüggéseket. Például, hogy amikor a magyar kormányfő külföldön jár, s nagy, közös tervekről beszél a helybéli államfővel vagy miniszterelnökkel, majd sikereket kívánva búcsúzik tőle, egyszersmind kimondta az illető halálos ítéletét is. Pár évvel ezelőtt például amint elhagyta Egyiptomot, kitört a forradalom, és Mubarak elnöknek vége lett. Közismert a Berlusconival ápolt barátsága is, minek következtében a volt olasz miniszterelnököt országos ünnepet kiváltva lemondásra kényszerítették. De megbukott Szaakasvili grúz elnök is, akinek Orbán szintén sok sikert kívánt, miközben a grúz tömegek „Viktor, Viktor” kiáltással fogadták őt Tbilisziben.

Ilyenformán Blatter kifejezetten jól járt, hogy önként mondott le. Nyilvánvaló, hogy ezek után az Egyesült Államok egyszerűen nem meri megkockáztatni Orbán meghívását a Fehér Házba, bár a republikánusok biztosan örülnének Obama elnök bukásának, mint ahogyan nyilván ez az oka annak is, hogy jelenleg a szovjet utódállamok törpediktátorait nem számítva, egyetlen komoly államférfi sem áll szóba a magyar miniszterelnökkel.

Az egyetlen kivétel Putyin. Rajta nem fog az orbáni ölelés átka. Sőt a Putyinnal való barátság már szinte testvéri viszonnyá nemesedett; mivel mással lehetne magyarázni, hogy Putyin ígérete szerint Magyarország a lehető legnagyobb ajándékot kapta az oroszoktól, amit csak kaphatott, Paks II-t is ideértve: stadiont építhet a 2018-as oroszországi világbajnokságra. „A futball-vb egyik stadionját elhoztuk” – mondta lelkendezve Orbán Putyin budapesti látogatása után.

Ami az oroszok részéről óriási áldozat. Tudni való ugyanis, hogy ahol Orbán Viktor eleddig futballstadiont épített, ott drasztikusan visszaesett a nézőszám. Új stadionok avatása után mindenütt a világon másfélszeresére nő az érdeklődés, nálunk viszont a Debrecen új szuperarénájába például feleannyian járnak, mint a lepusztult régibe. Plusz a stadionhoz tartozó infrastruktúra. Értve ezen, hogy ha felépítjük az oroszoknak a szuperarénát, mindenképpen a stadion egyik sarkához kell toldani egy Putyin tulajdonában álló magántelket, a szélén igazi budival, meg kell oldani, hogy a Bajkál–Amur-vasútvonal egy szakasza feltétlenül érintse a stadiont és az aréna közelébe telepített arborétumot, továbbá Magyarországról feltétlenül exportálnunk kell legalább két Mészáros nevű vállalkozót, akik majd a stadion nézőközönségét alkotják, továbbá valamennyi oroszországi közbeszerzést elnyerik az utolsó szögig.

Ha azután a beruházási költségeknek legalább az ötven százalékát is el lehet lopni az orosz testvéri gengszterekkel risztelve, akkor elmondható, hogy magyar részről immáron semmi sem áll útjába a világbajnokságnak, kezdődhet a játék.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/7  •  III. 22. – IV. 4.
PARA + VÁNCSA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + HAVAS + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ + JELENSZKY + FENEKOVÁCS... Smuzewitz Ilona: Petfőy él, akkora, hogy hatalmas, avagy mitől kivan a magyar nemzet! Váncsa István: Feddhetetlen erkölcsiségű kormányzatunk és szentéletű nemzeti nagytőkéseink példamutatásának eredményeképp népünk morális színvonala az egekbe szökött Para-Kovács Imre: Mit szólt volna Orbán anyukája, ha fia a játszótérről egy tömeggyilkossal, egy operettnácival és egy paranoiás börtönőrrel állított volna haza? Farkasházy Tivadar: Ha Gulyás azt mondja, hogy a Föld lapos, és öt elefánt tartja a hátán, azt másnap 470 orgánum szajkózza Verebes István: nagy baj, hogy Orbán és munkatársai minden olyanban ügyesek, amiben ügyetlennek kéne lenniük Havas Henrik nem nyerte el a Szájer József Emlékdíjat Dési János: Áramütés a Kossuth téren A Heti Kamu megtudta, Petőfi után betiltják Csokonayt is, mert A reményhez című verse kormánypuccsot vetít előre
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.