Azt álmodtam, hogy gyilkos vagyok

Bakács Tibor Settenkedő
2015. 07. 22. · Hócipő 2015/15
Azért tud ez a Habony gyerek, lássuk be! Azon gondolkodtam a héten, hogy miről írjak nektek. Két téma izgatott, mégis Árpi győzött.

A gyöngytyúk átminősítése vadászható szárnyassá – forradalmi ötletnek tartom, még akkor is, ha a sörétes mögül Semjén testvérem céloz a baromfiudvaron.

A másik a Schobert Norbi részvényeinek váratlan zuhanása a tőzsdén.

(Most az olvasó is azon gondolkodik: vajon melyik téma érinti közelebbről az ő életét?)

A gyöngytyúk átminősítése szerintem kaput nyitott a jövőre nemcsak a magyar vadásztársaságok történetében, hanem a turizmusban is. Gondoljunk bele, azzal, hogy felismertük, minden lepuffantható, ami röpül, célország lehetünk mindazok számára, akiknek van otthon puskájuk, és szeretik leszedni mindazt, ami a levegőben röpül. A repülők, sajnos, ma még kivételek, de ezért is jó idea a baromfiudvar lakóinak fogalmi átcsoportosítása a repülő nagyvadak közé. Világos számomra, hogy a fácánlobbi áll emögött, de most nekik drukkolok, mert több száz éve szopórolleren ülnek, ha vadászatról van szó. A gyöngytyúkban van valami zsidós sunnyogó, itt az ideje, hogy életét áldozza a magyar hazáért. A gyöngytyúk projektért Magyarország miniszterelnök-helyettese felel, és ez megnyugtató. Tehetségét nem meghaladó feladat lehet ez számára, hisz képes Kézdivásárhelyen megülni a lovat.

A Norbi-cucc magas rozstartalommal – más eset. Agassi a megmondhatója, mennyire egészséges, de sajnos amióta ő is glutén-menteset zabál, olyannyira lefogyott, hogy eltűnt. Csak a rajongók maradtak. Politikai tudományilag azért fontos a jelenség, mert ha találunk közgazdasági magyarázatot az anyagi természetű önszopásra, ezzel a Fidesz kétharmados választási sikere is könnyebben megmagyarázható. Kár, hogy a tömeglélektan és a pszichológia nem tud mit kezdeni olyan személyiségekkel, akik az edzőteremben találták meg az édesanyjukat. A stadion- szindróma már régóta megfigyelhető diktátoroknál, de vizsgálni lehetne azokat is, akiknek karcsúságát őrzi a heroin. Bocs, nem jó a példám, a heroin nem egészséges, hiába magas a sikertartalma.

Ám úgy van, barátaim, hiába töröm a fejem, hogy szórakoztassalak titeket, a mágus nem én vagyok, hanem a Hermész-léptű Habony, aki éjjelente varázsport szór az ártatlan kicsikre. Ritkán aranyport, ő a negatív tudat rémálmában hisz, joggal, reggel felébredvén mindent felejtünk, csak a ránk hulló szurkot nem.

A sátortáborok felépítésének vágya logikus, médiastratégiailag szükséges lépés volt. Habony abban zseniális, ahogy a fejét emeli, ezzel is növelve a perspektívát. Mindenki az általa megálmodott pengeéles drótra koncentrált – sajnos van bennünk partikularizmus, ahogy már Ady Endre is megmondta –de ő a kerítés mögé nézett. És mit látott? Sátrakat. Nagy sátrakat, tehát most nem a vadkempingezés mára elfeledett formájáról van szó. Hanem a történelemről. Árpi egyszerűen látja a jövőt, ez benne a fantasztikus, még akkor is, ha egy államgépezet áll mögötte.

Korai elődje, Néró császár is megálmodta Róma égését, szép versét a hálátlan múlt nem őrzi, de a lényeg, hogy a virtualitás és a valóság közötti távolság néha csak egy despotányi.

Próbálok nem gondolni a fehér elefántra, de mindig Árpi szól belőlem. A sátortáborok felállítása amúgy régi magyar hagyomány, idővel a kárpátaljai menekültek jurtát is építhetnének maguknak, Kelet és Nyugat úgyis Záhonynál találkozik. IKEA-sátrak nem jók, mert kicsik. Persze az is lehet, hogy nem értem az egészet, mert pont az a jó a modern sátorban, hogy kicsi, levegőtlen, nem lehet benne élni. Nyáron meleg, télen hideg, ősszel vizes, tavasszal... na, oké, akkor a talaj menti fagyokat nem számítva egész kellemes.

Elhatároztuk itthon (Szabadka), hogy ha majd állnak a sátortáborok, átvisszük a gyerekeket megnézni. A Balatonnál már úgyis voltak. Először megnézzük a vadasparkot, mert kis csíkos hátú vadmalac született nemrég, utána jön a menekülttábor, mert Bence még soha nem látott kerítés mögött szíriai kisfiút. Mondtam, hogy csak óvatosan, a kerítésben lehet kóboráram, meg haraphatnak is ezek a vadak.

Bence közölte, hogy ő nem fél, nála a parittyája, és szétlövi majd a fejét annak a kisfiúnak. Megdicsérem, jó magyar ember válik belőle, ha majd felnő, de akkor érdemes lesz visszaköltöznie Magyarországra. Ennek annyira nem örül, de hát még gyerek, nem tudhatja, hogy Árpi már kommunikálta a baromfiudvar lakóival, hogy minden magyart hazahoz, őt is.

Azt álmodtam éjjel, hogy megfojtottam egy ártatlan srácot a Vuitton táskájának a fülével. Utána utcabálon vidáman táncoltak az emberek. Húúú, jó volt felébredni, hiába állt tőle a farkam.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/4  •  II. 14. – II. 27.
Para-Kovács Imre: nem létezik jobb megoldás, mint a nővé operáltatott Fodor Gábor vagy Szili Katalin kinevezése államfőnek Váncsa István felidézi, hogyan cseleztek ki egy vendéglői asztal melletti falban talált poloskát Smuzewitz Ilona: Lemondhatatlan szomorúság gyötri Novák tanácsadóit Farkasházy Tivadar: felidézi azt az időt, amikor Novák Katalin még egy perc alatt tizenhatszor mondta ki a család szót Havas Henrik a karmelita helyett ezúttal a Cinege utcában vizitelt Orbánnál Dési János megtudta, Nemzeti Twist Olivér Kegyelmes Program indul a vallomások visszavonásának megkönnyítéséért Lendvai Ildikó: Szövegminták kezdő hazafiaknak Verebes István újabb Örkényiádái Nagy Bandó András: mi magyarok találtunk fel mindent. Is. A Heti Kamu megtudta, az új köztársasági elnökasszony „Hát persze, hogy vállalom, apa!” felkiáltással fogadta el a felkérést Magyar mécsesek égnek az ukrán lövészárkokban!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.