Mi a baj a nyulakkal?

Megyesi Gusztáv
2015. 10. 28. · Hócipő 2015/22
Parasztok vagyunk, nem értjük a nyúlkönyv elleni támadásokat. A hátrányos helyzetű gyerekek szakképzésével foglalkozó Türr István Képző és Kutató Intézet olyan könyvet adott ki a Száz Magyar Falu nevű kiadó jóvoltából, amely arra kéri a 10–14 éves gyerekeket, hogy rögzítsenek fejmagasságban deszkát a kerítéshez vagy a falhoz, szereljenek rá két hegyes kampót, majd helyezzenek alá egy asztalt. Az asztalra tegyenek vödröt és tálat a nyúl vérének felfogására, belsőségeinek, fejének és lábainak a tárolására, s amikor ez megvan, élezzenek meg két kést, egy 7-8, illetve 12-15 centi pengéjűt, majd tegyék, amit tenni kell.

A kivégzés részleteit nem taglalják, de ez nyilván minden kisgyereknek a vérében van. Most persze a fél ország föl van háborodva a nyúlkönyvön, s a rosszindulatú bírálók immáron nem csupán abba kötnek bele, hogy a könyv két másikkal 31 millió forintjába került az adófizetőknek, de abba is, hogy minimális változtatásokkal egy az egyben koppintották egy pennsylvaniai állami egyetem 23 éve ki­adott tankönyvéből.

Jól mondja a Száz Magyar Falu cég vezetője, Farkas József, hogy nincs a nyúlkönyvben semmi elrettentő; nem is olyan régen a falusi gyerekeknek természetes volt a csirke- meg a disznóvágás, a kicsik előtt vágták le az állatot, sőt ők maguk is segédkeztek a feldolgozásukban, úgyhogy csak ne alakoskodjunk. Ez így van. Hozzá lehet tenni, hogy a Mit ettek eleink? című kiadvány szerint már az ősember gyermeke is tudta, hogyan kell a mamutot orjára vágni, a barlangi medve szűzpecsenyéjét pedig fűszernövények illatos levelei­be csomagolva megsütni; ha a jövő cigánygyerekeinek lehetőségeit vesszük, nem árt, ha már most megtanulnak mindenféle állatot kivégezni, szabályszerűen zsigerelni, de legelőbb is levadászni, ha nem akarnak éhen halni.

Az a mellékes körülmény, hogy a mai gyerekek már falun is csipszet esznek és párizsit, a vér látványát pedig csakis filmen és interneten viselik el, nem zárja ki azt, hogy Magyarország összes szegény gyermeke nyulat boncoljon otthon házi feladatként, addig se mobiloznak.

Ami viszont a plágiumot illeti, sajnálatos a helyzet. Az, hogy a kft. szinte egy az egyben lemásolta a könyvet, immáron tradíció. A köztársasági elnök doktoriját most nem említjük, miként azt sem, hogy egy tisztességes parlamenti frakcióban legalább a tagok negyede vásárolt vagy hazudott magának valamilyen diplomát, mi csak annyit jegyzünk meg, hogy ma már egy szimpla iskolaigazgatói pályázat sem nélkülözheti egy másik pályázat teljes anyagának szó szerinti és forrásmegjelölés nélküli átvételét.

Jellemző, hogy a kiadó korábban ugyanattól az amerikai egyetemtől egy zöldségtermesztésről, illetve kerttervezésről szóló könyvet is szó szerint lekoppintott, arra sem ügyelve ‒ s ezt is az Index munkatársa derítette ki ‒, hogy például a tananyagban amerikai típusú postaládáról írnak, a nyúlkönyvben pedig értelmetlen tükörfordítások vannak; az biztos, hogy ha egyszer ez a cég csillagászati tankönyvet ad ki, abba a világképet egy az egyben Ptolemaiosztól lopják majd el.

Mindazonáltal előfordulhat, hogy csak nagyvonalúságról van szó. Gondoljuk meg: a Türr István intézet az emberminisztérium háttérintézményeként évi 40 milliárd forint közpénzt kezel, mi ehhez képest egy nyúlkönyv, vagy az a tény, hogy a Száz Magyar Falu korábban egyáltalán nem foglalkozott közoktatással. A Türr intézetnek egyébként nem a tankönyvkiadás a fő profilja. Hanem a saját udvarán kivitelezett hóeltakarítás. Amit természetesen nem az intézet végez, hanem ő maga választja ki meghívásos pályázaton azt a hóeltakarító csapatot, amelyik aztán az intézet három udvaráról eltünteti a havat. Ezt a munkát az RTL-Klub híradójában elhangzottak szerint egy reklámügynökség nyerte el, s a szerződés szerint két éven át 25 millió forintért hómentesíti a Türr intézet udvarait, illetve részarányosan már mentesítette is, amennyiben túl vagyunk a nyári kánikulán, és hómentes az udvar.

Az, hogy reklámcég takarítja a havat, szintén régi magyar tradíció. A lakosság nem is sejti, hogy az utakon a hómunkások narancssárga mellényeiben a legkiválóbb hazai reklámszlogenek szerzői, sőt egész reklámfilmstábok bújnak meg; ma már nyílt titok, hogy a közkedvelt Prosztata Uno-reklámok ötlete a 2013-as hóviharok idején a lánctalpas hókotró gépek vezetőfülkéiben született meg. Azt, hogy az intézet által egy roma nőknek szervezett háromszáz fős bankettre 12 milliót költöttek, vagy hogy egy pénzügyi tanács­adótól 30 millióért rendeltek tanulmányt a szakiskolások nyári gyakorlatáról, azért nem említjük, mert esetekben az esetekben semmi eredeti és izgalmas nincsen, ilyen ügyletekről más minisztériumok háttérintézményénél is olvashattunk már.

Az viszont kétségtelen, hogy a Türr a legigazibb háttérintézmény. Amint azt Hadházy Ákos LMP-képviselő, az intézet viselt dolgainak a tudója egy sajtótájékoztatóján kijelentette, a mintegy 40 milliárdot kezelő intézet „költéseiből csak mintegy 1,5 milliárd forintnyi vizsgálható, a közbeszerzések jó része pedig kamu megbízásokra megy el, amelyek nem járnak haszonnal”. A többi pedig homály.Értesüléseink szerint Balog Zoltán miniszter a nyúlkönyv szerzőit, dr. Zsembeli Józsefet, dr. Juhász Csabát, dr. Pregun Csabát, Agárdiné Burger Angéla lektort, dr. Juhász Csaba szerkesztőt, de legelőbb is Farkas József kiadóvezetőt a de­cemberi könyvvásáron a Schmitt Pál-érdemérem aranyfokozata kitüntetésben részesíti.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/12  •  VI. 5. – VI. 18.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor olyan népszerű Európában, mint az övsömör! Kimond dolgokat, főleg a tudatlanságból eredő félelemre alapozva Bartus László: Feltörték Szijjártó Péter agyát! Váncsa István szerint Orbán ne az Európai Unió vezetője legyen, ő ennél többre hivatott, legyen Afrika és Óceánia vezetője is! Smuzewitz Ilona: Anyám nem akar jachtot venni, mert nem tud úszni, de elég, ha a könyvelő tud úszni Farkasházy Tivadar: A háborúpárti lapok persze megint hazudnak a trónörökösnő 16 milliós táskájáról, mert azt már 8 millióért is meg lehet kapni akciósan Havas Henrik jelen volt a Karmelitában, amikor eldöntötték, Orbán lesz a következő magyar űrhajós, az országot pedig Ráhelre hagyja Dési János: a zuglói kiskertekre parkoló fociszurkolók hatásáról az önkormányzati választásokra Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor megtalálta a III. világháború történelmi atlaszát A Heti Kamu megtudta: Trump a büntetésvégrehajtási intézménnyé alakított hatvanpusztai dácsában fogja letölteni börtönbüntetését
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.