Megnyitódott (Dél-Afrika - Mexikó 1:1)

Megyesi Gusztáv
2010. 06. 11.
Vágjunk mindjárt a közepébe: az első félidő mexikói lesgólja tényleg az volt. Attól, hogy a gólvonalon áll egy védőjátékos, a kapus pedig kint van, még les a les, minthogy a labda és az alapvonal vagy gólvonal között legalább két védőnek kell lenni a szabályos gólhoz, de hát persze, hogy annak látta sok szurkoló; nyitómeccsen nemhogy szabályos, de lesgól is ritkán adódik.

Ami a játékot illeti, nem ez volt a legrosszabb nyitómérkőzés a világbajnokságok történetében. Sőt. A vb-megnyitó ma már egy többfelvonásos operett, annak minden giccsével, kellékével, és úgy látszik, ezúttal a darabot is előre megírták a szokásos fordulatokkal: az egyik csapat kihagy két-három gólhelyzetet, törvényszerű, hogy a másik ettől feltámad, majd neki lesz két-három gólhelyzete, egy remek kiugratás után meg is szerzi a vb első gólját, ráadásul bombagólt. Ez feloldja a játékosokban a görcsöt, s attól kezdve ők játszanak úgy, ahogyan Mexikó kezdte a meccset. Aztán tartani kezdik az eredményt, az ellenfél feljön, fölénybe kerül, s talál ő is egy gólt. Mexikó sokkal technikásabb játékosokból áll, ám a csatárai maflák, mert a focit csak fejjel és lábbal játsszák, pengésen, ami szép, szép, de ha a test nem focizik, akkor a csatárt elsodorják, felszeletelik és megeszik vacsorára. Nem véletlen, hogy az egyenlítő góljukat is védő szerezte.


- Fújjátok azt a sz*rt!

Dél-Afrikán én magam nem vettem észre brazil jeleket, amiket Perreira beígért, épp ellenkezőleg: rengeteg labdát eladtak, s néha kifejezetten ügyetlenül nyúltak a labdához. Ahogy mondani szokás, igazságos eredmény született, az egy-egy pont azonban semmire se jó, ez a két csapat nem jut tovább a csoportból. Mégpedig a FIFA legnagyobb bánatára, mert olyan még nem volt, hogy a házigazda a csoportmeccsek után legalább egy kört ne menjen még.


- Csitt legyen!

A vb nyitómeccse abban mindenképpen eltért a megszokottól, hogy a játékosok mellett párszáz millió néző is ideges volt. Nem tudom, hogy a vuvuzela nevű trombita hangjának élvezete milyen mentális elváltozásokat okoz az emberiség futballkedvelő részében, mindenesetre 127 decibellel szól ez a hangszer, mégpedig szakadatlanul, míg például egy dobnak vagy éppen a bírói sípszónak csak 122 decibel a hangereje.

Ha magyar tisztiorvos arra jár, azonnal leállítja a meccset, és betiltja a vébét.


- Kapufa a 90. percben? Ezt fújhatjuk...

Személyes probléma: sajnos, a hazaiaknál a 6-os számú játékos, bizonyos Macbeth Sibaya nem lépett pályára, pedig ő futballmagyar: néhány évvel ezelőtt a III ker. TVE-ben focizott, de ott se nagyon fért be a csapatba, sokszor álltam mellette a korlátnál.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.