Futballon túl

Megyesi Gusztáv
2010. 12. 29. · Hócipő 2010/26
Valami Iniesta nevű játékos góljával Spanyolország nyerte a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságot, de kit érdekel ez, amikor a futballban a focin túli történések sokkal fontosabbak.

Már a dél-afrikai torna idején is az volt a legfőbb téma, hogy mi lesz a következő világbajnokságokon, illetve, nem is, hogy mi lesz, hanem, hogy hol lesznek azok a vb-k, magyarán: ki kit fog lefizetni. A 2018-as és 2022-es helyszíneket ugyebár idén december elején jelölték ki a FIFA fővárosában, s a fennálló íratlan törvények szerint a döntést megelőző utolsó órában már egyetlen küldöttség se dughatott egyetlen centet sem a végrehajtó bizottsági tagok zsebébe. Már persze azokéba, akik egyáltalán szavazhattak. A FIFA ugyanis már-már vatikáni magaslatokba emelkedett morálisan: amikor például kiderült, hogy óceániai alelnöke és annak nigériai kollegája több mint 3 millió dollárt fogadtak el, mindkét urat eltiltotta a szavazástól.

Mint ismeretes, Oroszország kapta meg 2018-ra a rendezés jogát, persze, még véletlenül sem korrupcióval, hiszen aligha van ember e földtekén, aki az oroszokról föltételezni merné, hogy esetleg lefizetik egy testület tagjait. Viszont a FIFA-szavazók megorroltak az esélyes angolokra, mert a BBC kiderítette, hogy korábban a végrehajtó bizottság brazil, paraguayi és kameruni tagjait is megvesztegették, egy másik alelnök pedig a nyári vb-n jegyekkel üzletelt a dél-afrikai feketepiacon.

Katar viszont némileg meglepte a világot. Nem azzal, hogy ötven fok melegben akar vb-t rendezni olyan stadionokban, amelyekben a szögletzászló is aranyból van, hanem hogy végre letett valamit az asztalra futballilag is, ha nem is mindjárt a zöld gyepen. A világsajtó szerint a katariak 79 millió dollárt ajánlottak fel az argentin szövetség vezetőjének, aki tagja volt az odaítélő bizottságnak. Nehogy azt higgyük egyébként, hogy az illető argentin vezető tagad, ez már nem az a világ, hogy leállunk vitatkozni bárkivel is. Egyszerűen kijelentette, hogy „lassan 80 éves leszek, nem foglalkozom az ilyen hírekkel”; Sepp Blatternek, a FIFA elnökének még öt éve van arra, hogy majd a nyolcvanat elérve ennyire őszinte legyen.

Ő egyébként a mostani szavazás legnagyobb vesztese. Anglia ugyanis bejelentette, hogy bosszúból nem ad ingyen szállást a FIFA elnökének és kíséretének a londoni olimpiára. A FIFA-vezetők most igen szomorúak, s el nem tudják képzelni, miként fognak sátorhelyet szerezni valamelyik londoni kempingben az olimpia idejére.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.