Egy számlálóbiztos panaszai

Buzsik Zsolt
2011. 10. 10.
A számlálóbiztosok vasárnap is dolgoznak. Ezt onnan tudjuk, hogy egyikük vasárnap délután becsöngetett a szerkesztőségünkbe. Mire ajtót nyitottunk, a címlistájából már kisilabizálta, hogy ez nem lakás, de akkor már késő volt: munkatársunk beszédbe elegyedett vele, és az összeíróból ömleni kezdett a zokszó.

Hócipő: Amúgy jól haladnak a számlálással?

Számlálóbiztos: Haladunk, haladunk, de mire megyünk vele?

Hócipő: Miért, mi a baj?

Számlálóbiztos: Nem veszik az emberek komolyan. Azt hiszik, csak szórakozásból csináljuk ezt a népszámlálást.

Hócipő: Hogyhogy nem veszik komolyan?

Számlálóbiztos: Ahogy mondom: tréfálkoznak, poénkodnak. Az előbb például egy 32 éves nő 1955-öt diktált be születési dátumként.

Hócipő: Honnan tudja, hogy 32 éves? Lehet, hogy ilyen jól tartja magát.

Számlálóbiztos: Hagyjuk ezt, kérem, nem most kezdtem a szakmát. Vagy nézze meg ezt a kérdőívet...

Hócipő: Nehogy már megmutassa, mit szólna ehhez az adatvédelmi biztos?

Számlálóbiztos: Azt bízza csak rám, különben sincs rajta név. Mondjuk, én tudom, hogy hívják, de az más lapra tartozik. Tessék, nézze meg a 14. kérdést: Milyen szerepet tölt Ön be a családban? Mit válaszolt erre? Azt, hogy rabszolga.

Hócipő: Lehet, hogy nehéz a sorsa.

Számlálóbiztos: Nekem nehéz a sorsom! Miért írja be a másik a szakmájához, hogy álszakáll-készítő, miközben közgazdász? De amitől falra tudok mászni az a sok etruszk, szkíta, dakota meg piréz nemzetiségű!

Hócipő: Jé, vannak még dakoták?

Számlálóbiztos: Maga is a sírba visz! Itt van, ez meg beírja az épület típusához, hogy úriház. De amit végképp nem tudok megérteni, hogy miért írnak a vallási közösséghez ilyeneket, hogy a Jedi Rend tagja, Repülő Spagettiszörny Egyháza, homousion, homoiusion, A lovagok akik azt mondák Ni...

Hócipő: Talán az emberek még mindig bizalmatlanok egy kicsit.

Számlálóbiztos: Bizalmatlanok? Semmi okuk rá. Ez egy nagyon jó kis kérdőív. Mennyi értékes adat egy helyen! Csak egyet nem értek: sehol egy párthovatartozást, pártszimpátiát firtató kérdés. Na, sebaj, talán tíz év múlva, a következő népszámlálásnál. De most már mennem kell, még tizenkét címem van mára.

Hócipő: Ne haragudjon, csak még egy kérdést: maga nagyon ismerős nekem. Egészen véletlenül nem Gábornak hívják?

Számlálóbiztos: De igen.

Hócipő: És a vezetékneve nem egy karibi-szigetre hasonlít?

Számlálóbiztos: Nono, itt én kérdezek!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/14  •  VI. 29. – VII. 12.
VÁNCSA + PARA + LENGYEL + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Lengyel László: Sajtórebellisek Váncsa István: Ha lesz főispán, akkor a telhetetlen alattvalók egyre többet fognak követelni, lesz főszolgabíró, tanácsnok, kisbíró... Para-Kovács Imre: A jobbágyi körök hisznek a szeretet és összefogás erejében, a 27%-os áfában és a 699 forintos sajtos rolóban Farkasházy Tivadar a be-, majd kimutatkozó Moldováról Smuzewitz Ilona: Éljen a házastársi rátermettség, avagy hogyan legyünk politikusférjként jó igazgatók! Verebes István: A magamfajta ironikus ember iróniája immár hamvasgyenge ahhoz képest, ami ironikus fölött ironizálni szeretne Dési János az egymilliós karórában Fedél nélkült áruló királyfiról, olyan kiskirályok okulására, akik úgysem olvasnak A Heti Kamu megtudta: az Orbán-kormány október végéig meghosszabbítja az Anglia elleni 4:0-ás győzelmet Trunkó Barnabás szerint a KSH statisztikusai szabadságon lehetnek, mert náluk még mindig csak 18% az élelmiszerek drágulása
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.