Egy számlálóbiztos panaszai

Buzsik Zsolt
2011. 10. 10.
A számlálóbiztosok vasárnap is dolgoznak. Ezt onnan tudjuk, hogy egyikük vasárnap délután becsöngetett a szerkesztőségünkbe. Mire ajtót nyitottunk, a címlistájából már kisilabizálta, hogy ez nem lakás, de akkor már késő volt: munkatársunk beszédbe elegyedett vele, és az összeíróból ömleni kezdett a zokszó.

Hócipő: Amúgy jól haladnak a számlálással?

Számlálóbiztos: Haladunk, haladunk, de mire megyünk vele?

Hócipő: Miért, mi a baj?

Számlálóbiztos: Nem veszik az emberek komolyan. Azt hiszik, csak szórakozásból csináljuk ezt a népszámlálást.

Hócipő: Hogyhogy nem veszik komolyan?

Számlálóbiztos: Ahogy mondom: tréfálkoznak, poénkodnak. Az előbb például egy 32 éves nő 1955-öt diktált be születési dátumként.

Hócipő: Honnan tudja, hogy 32 éves? Lehet, hogy ilyen jól tartja magát.

Számlálóbiztos: Hagyjuk ezt, kérem, nem most kezdtem a szakmát. Vagy nézze meg ezt a kérdőívet...

Hócipő: Nehogy már megmutassa, mit szólna ehhez az adatvédelmi biztos?

Számlálóbiztos: Azt bízza csak rám, különben sincs rajta név. Mondjuk, én tudom, hogy hívják, de az más lapra tartozik. Tessék, nézze meg a 14. kérdést: Milyen szerepet tölt Ön be a családban? Mit válaszolt erre? Azt, hogy rabszolga.

Hócipő: Lehet, hogy nehéz a sorsa.

Számlálóbiztos: Nekem nehéz a sorsom! Miért írja be a másik a szakmájához, hogy álszakáll-készítő, miközben közgazdász? De amitől falra tudok mászni az a sok etruszk, szkíta, dakota meg piréz nemzetiségű!

Hócipő: Jé, vannak még dakoták?

Számlálóbiztos: Maga is a sírba visz! Itt van, ez meg beírja az épület típusához, hogy úriház. De amit végképp nem tudok megérteni, hogy miért írnak a vallási közösséghez ilyeneket, hogy a Jedi Rend tagja, Repülő Spagettiszörny Egyháza, homousion, homoiusion, A lovagok akik azt mondák Ni...

Hócipő: Talán az emberek még mindig bizalmatlanok egy kicsit.

Számlálóbiztos: Bizalmatlanok? Semmi okuk rá. Ez egy nagyon jó kis kérdőív. Mennyi értékes adat egy helyen! Csak egyet nem értek: sehol egy párthovatartozást, pártszimpátiát firtató kérdés. Na, sebaj, talán tíz év múlva, a következő népszámlálásnál. De most már mennem kell, még tizenkét címem van mára.

Hócipő: Ne haragudjon, csak még egy kérdést: maga nagyon ismerős nekem. Egészen véletlenül nem Gábornak hívják?

Számlálóbiztos: De igen.

Hócipő: És a vezetékneve nem egy karibi-szigetre hasonlít?

Számlálóbiztos: Nono, itt én kérdezek!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/4  •  II. 14. – II. 27.
Para-Kovács Imre: nem létezik jobb megoldás, mint a nővé operáltatott Fodor Gábor vagy Szili Katalin kinevezése államfőnek Váncsa István felidézi, hogyan cseleztek ki egy vendéglői asztal melletti falban talált poloskát Smuzewitz Ilona: Lemondhatatlan szomorúság gyötri Novák tanácsadóit Farkasházy Tivadar: felidézi azt az időt, amikor Novák Katalin még egy perc alatt tizenhatszor mondta ki a család szót Havas Henrik a karmelita helyett ezúttal a Cinege utcában vizitelt Orbánnál Dési János megtudta, Nemzeti Twist Olivér Kegyelmes Program indul a vallomások visszavonásának megkönnyítéséért Lendvai Ildikó: Szövegminták kezdő hazafiaknak Verebes István újabb Örkényiádái Nagy Bandó András: mi magyarok találtunk fel mindent. Is. A Heti Kamu megtudta, az új köztársasági elnökasszony „Hát persze, hogy vállalom, apa!” felkiáltással fogadta el a felkérést Magyar mécsesek égnek az ukrán lövészárkokban!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.