Bébibumm

Megyesi Gusztáv
2012. 05. 17. · Hócipő 2012/10
Ha a szimatunk nem csal, akkor érdekes eseményeknek néz elébe Magyarország. Az ország leghatalmasabb nem oligarchái, azaz tiszta szemű, politikamentes nagytőkései leereszkednek hegyi lakóhelyükről a városba, becsöngetnek sokgyermekes családok otthonába, majd elnézést kérve a zavarásért, pénzzel teli borítékot nyújtanak át a meglepett családfőnek, hogy aztán illendően elköszönve a következő háznál próbálkozzanak.

Egy múlt héten közzétett minisztériumi vitaanyagban ugyanis szó szerint ezt olvastuk: „Javasoljuk, hogy a kiemelten magas fizetésű családoknak legyen módja arra, hogy a családi pótlékukat felajánlják a többi gyermekes család támogatására.” Hozzátesszük, hogy az elmúlt két évben hirtelen kiemelten magas fizetésűvé vált családok már eddig is szívesen adakoztak volna a szegényebb famíliáknak, sőt a családi pótlék mellett a különféle szakértésért meg tanácsadásért kapott összegeket is felajánlották volna a rászorulóknak, csak sehogyan sem találták meg ennek a módját. Most azonban egyenesen Matolcsy doktor minisztériumának egyik élcsapata, a Családbarát Magyarországért munkacsoport csillantotta fel az Új baby boom, a középosztály gyerekvállalási forradalma című munkájában a lehetőséget.

Itt meg kell állnunk egy pillanatra. Emlékezetünkben még igen élénken él Matolcsy miniszter tavaly őszi, szintén bébibummos alapvetése, miszerint az egykulcsos adónak nemhogy a bevezetése, de már a kigondolásának híre is megmozgatta a férfiak és a nők fantáziáját, akik hirtelen kedvet kapva az utódnemzésre, majdhogynem demográfiai robbanást idéztek elő, ami még akkor is igaz, ha a statisztikai adatok épp az ellenkezőjét mutatták. Ez azért fontos, mert már akkor sejteni lehetett, hogy a család, a gyermeknemzés, s maga a gyermek szó is alapvető jelentésváltozáson fog átmenni. Azon most nem élcelődnénk, hogy a nevében a nemzet szót viselő minisztérium miért Magyarország ellenségének, az IMF-nek a hivatalos nyelvén, angolul ad címet nemzetmentő vitaanyagának, mert erre nyilván az Európai Unió valamelyik magyarellenes testülete (mindegyik az) kényszerítette; még szerencse, hogy a forradalom szó használatát nem tiltották be.

Hanem ami utána jő. A családbarát társaság szó szerint a következőket írja: „A gyermekvállalás nemzetgazdasági érdek, minden gyerekkel leendő adófizető születik! A gyermekvállalás és a gyermek stabil családi környezetben való felnevelése mentálisan és mérleg szerint is megtérül a társadalom számára.” Minthogy e sorok írója közgazdász volna a végzettségét tekintve, csak megemelni tudja kalapját a szerzők előtt, hogy le merték írni végre a lényeget: Legyen már vége egyszer s mindenkorra a gyermekáldás misztifikálásának, az újszülött ugyanis nem több (de nem is kevesebb!), mint nemzetgazdasági tényező, potenciális adóalany, könyv- és számviteli tétel; sőt teljességgel érthetetlen, hogy miért nincsen már a köldökzsinór elvágásának pillanatában megadóztatva. Arról nem is szólva, hogy az a hat ember (Szalai Piroska, Bánkuty Tamás, Salamin Géza, Polomik Heléna, Madarász Anett és Király Erzsébet), aki ehhez az egészhez a nevét adta, igazán kidolgozhatta volna azt is, hogy példának okáért az elvetélt magzat elszámolható-e költségként mint káló, mert ez majd esetleg problémákat okozhat később az adóellenőrzéskor.

És az alapvetések folytatódnak: „Ez a nyugdíjrendszerben is jelentsen előnyt: a családok (szülőpárok) által vállalt és kitaníttatott gyermekek után járó differenciált pontokkal ismerjék el a szülőknek a járulékfizetés melletti költségként jelentkező, a humántőkébe eszközölt befektetéseit.” Minthogy mi igen komoly emberek vagyunk, s ki nem álljuk az olcsó, főleg a testiségre utaló viccelődéseket, nem teszünk célzásokat a Matolcsy-féle új adók és illetékek hírére nászágyban várakozó megannyi ifjú feleségre, akikbe befektetéseket eszközöl férjuruk, kvázi mintegy költségként érezve azt a invesztíciót, aminek meg kell térülnie, csupán arra hívnánk fel a szerzők figyelmét, hogy ilyen fogalmazvánnyal a magyarérettségi hetében kiállni a nyilvánosság elé minimum ifjúság elleni bűncselekmény.

Mindettől függetlenül a javaslat úgy, ahogy van, közönséges lopás, magyarán plágium, az élelmiszeráruházak már rég bevezették: a vásárló bizonyos összeg felett jutalompontokat kap a pénztárnál, amelyeket később kedvezményesen levásárolhat. A családbarát munkacsoporttal nem az a baj, hogy nincsenek nekünk is tetsző ötleteik, hiszen például négy gyermek birtokában mi magunk is erősen szorgalmaznánk a fölnevelt gyermekek számának beszámítását a nyugdíjba, hanem hogy az általuk készített vitaindító anyagból szinte sugárzik, hogy éppen úgy nem szeretik se a gyerekeket, se a felnőtteket, mint ahogyan a nemzeti ügyek kormánya sem szereti, mi több, kifejezetten rühelli az egész lakosságot, s nem tartja többre, mint egy példás adóellenőrzés alanyának. Ennek az emberutálatnak a legbiztosabb jele, hogy amikor Balog visszazárkóztatási államtitkárt miniszterré nevezték ki, első dolga volt a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot Emberi Erőforrás Minisztériumává átkeresztelni; ezzel nagyjából meg is volna a munka dandárja.

Mi egyébiránt sok sikert kívánunk a nagy, nemzeti bébibummvitához, s már most jelezzük: nem elleneznénk különösebben a homlokra ragasztható matricák bevezetését sem, amellyel a példás módon több gyermeket is felnevelő szülőket különböztetnék meg mintegy pozitívan, létrehozva a lakosság körében is a szép emlékű Kiváló Áruk Fórumát; igen ösztönzően hatna a feltüzelt ifjúságra.

Aztán amikor a gyermeket hazaviszik a szülészetről, lehet hívni az adóellenőrt.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.