Pávatiszt

Megyesi Gusztáv
2012. 06. 13. · Hócipő 2012/12
Sír az ellenzék, hogy jaj, szegény Magyarország, mit tett megint a miniszterelnök: gyakorlatilag kimondta kerek-perec, hogy ő bizony átveri az egész kócerájt, értve ezen az uniót, az IMF-et, úgy csinál, mintha, közben pedig mégse, ám hogy ne váljunk esetleges csúsztatások, szándékos félreértelmezések áldozataivá, ideírjuk, mit mondott pontosan:

„A diplomácia táncrendje miatt az elutasítást úgy kell előadni, mintha egyébként barátkozni szeretnénk. Ezek azok a politika művészetéhez tartozó mozdulatok, hogy majd a hét javaslatból kettőre- háromra (úgyis megcsináltuk már, csak ők nem vették észre) rábólintunk, a maradék kettőt pedig, amit nem akarunk, úgy utasítjuk el, hogy a többségét tulajdonképpen elfogadjuk. Ez a bonyolult játék afféle pávatánc.”

Az most itt a kérdés, hogy miért kell ezen megrökönyödni. S mi ebben az új? Vigyázat, nem arra gondolunk elsősorban, hogy amióta a miniszterelnök részt vesz a közéletben, azóta viselkedik ennek megfelelő módon politikai és közéleti partnereivel. Hogy most hirtelenjében csak egykori szövetségeseit említsük, például a magyar demokrata fórumosokat, akiket rávett a pártszakadásra, vagy éppen a kisgazdákat, akikkel koalícióra is lépett, hogy aztán megossza, majd fölszámolja őket, sőt dr. Torgyánt a saját házában verte át pávatáncot lejtve, amikor családi ebéden járt nála vendégségben. Hogy az ellenségeinek bemutatott táncról vagy a többmilliónyi hívének, sőt hívőjének tett ígéreteiről ne is szóljunk, különös tekintettel jólétre, biztonságra, egymillió új munkahelyre meg söralátéten elférő adóbevallásra.

Hanem most csak a külföldi diplomaták előtt tavaly tett bejelentésére gondolunk, miszerint „ne azt nézzék, mit mondok, hanem hogy mit teszek” - ezen is éppen úgy megrökönyödött, felháborodott a honi ellenzék, mint a pávatáncon.

Holott ennek is megvolt a maga életszerűsége. Hogy mást ne mondjunk, amikor ez utóbbi alapvetés elhangzott, rendőri tudósítónk épp azt jelentette az egyik Fejér megyei faluból, hogy a késő esti órában kiabálás és jajveszékelés verte föl az egyébként békés környék csendjét. - Megfojtalak, te utolsó szajha, ribanc, repedtsarkú kurva - kiáltotta bizonyos Varga Mihály 43 éves szobafestő eleddig ismeretlen okból a feleségének, miközben erős markával éppen neje torkához közelített, aki sikítozni kezdett. - Ne azt nézd, hogy mit mondok, hanem hogy mit teszek - üvöltötte Varga Mihály, mert a felesége sikoltozása mindig fölidegesítette, végül az asszony segítségére siető szomszédok fejtették le Varga Mihály markát a neje nyakáról, majd értesítették a rendőrséget.

- Nem értem feleségem kétségbeesését - mondta Varga Mihály később, az előállításakor -, hiszen konkrétan nem fojtogattam. Jó, mondtam, amit mondtam, de hát annyi mindent mond az ember, jól néznénk ki, ha mindennek bedőlnénk.

Meg kell jegyezni, hogy ez nem az a Varga Mihály, aki a napokban a Hír tv-ben mint tárca nélküli miniszter a következő bejelentést tette: „Mióta szjatörvény van, azaz több mint húsz éve, mindig magam csinálom az szjabevallásomat, de ilyen bonyolult bevallást még nem kellett elkészítenem. Ilyen rossz bevallási év a bevallók szempontjából nem volt.”

- Ön ezzel azt akarja mondani, hogy az ön főnöke, tehát a miniszterelnök nem tartotta be az ígéretét? - tette nem föl a kérdést a Hír tv riportere a miniszterelnök ama elhíresült söralátétes adóbevallásos bejelentésére célozva, mire Varga Mihály a következőket nem felelte: - Sajnos, a miniszterelnöknek ez az ígérete éppen olyan felelőtlen és megalapozatlan volt, mint az egymillió új munkahely bejelentése.

Egy harmadik Varga Mihályra viszont mi kérdeztünk rá. Tudni kell, hogy ez a Varga Mihály gyakorló újnáci, ám nem a Jobbikkal szimpatizál, hanem változatlanul a Fidesszel, nem is titkolva, hogy Lezsák Sándor miatt, aki a Ház alelnökeként is nagy előszeretettel olvassa Wass Albertet, Prohászka Ottokárt, Tormay Cécile-t, Csurka Istvánt, sőt csakis őket olvassa, amiben semmi nincs, hiszen egyikük se antiszemita, csak mindig az igazságot mondták ki. Ennek a Varga Mihálynak idéztük fel a pávatánccal kapcsolatos alapvetést, nem említve azonban, hogy a miniszterelnök szavairól van szó. Miután felvázoltuk a helyzetet, hogy a partnerünket be kell csapni, minimum hülyének kell nézni, barátságosan kell rámosolyogni, miközben már tudjuk, hogy elutasítjuk az illetőt, lényegtelen dolgokban engednünk kell, de csak azért, hogy a végén az értéktelen termékünket a nyakába sózzuk, szóval, hogy mi jut eszébe erről.

- A zsidók - felelte röviden. - Azok miatt tart itt az ország.

Szerencsére egy harmadik Varga Mihállyal is találkoztunk, aki jelenleg éppen pávatenyésztéssel foglalkozik. Azt mondja, hogy a miniszterelnököt ugyan nem ismeri, azt viszont gyerekkorából már a Brehmből is tudta, hogy a pávakakas gyönyörű állat, hátának közepe sötétkék, hasa fekete, hosszú farktollai kék és zöld aranyfényűek, kerek hegyükön szem alakú rajzolattal, márpedig a mi miniszterelnökünk nem ilyen, ráadásul míg a pávakakas lassan, méltóságteljesen táncol, a mi pávánk minimum tvisztel, ezért is sántít minden efféle összehasonlítás.

No de hát nem is mi, hanem éppen a miniszterelnök hasonlította magát a pávához, legalábbis a jellemében. Arról pedig a Brehm a következőket írja: „Feltűnő jellemvonása a kevélység, hiúság; szépsége tudatában önérzetes és zsarnokoskodó. A majorság békéjét irigységből sokszor megzavarja, a gyengébbet álnokul megtámadja, sőt meg is öli.”

Boldog békeidők: amikor még jámbornak tetsző hóbaglyok uralták az országot.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.