Ej, haj, kaszakő

Megyesi Gusztáv
2012. 11. 28. · Hócipő 2012/24
Azt mondja a magyar bűnügyi múzeum igazgatója, hogy már így is akkora az érdeklődés a kiállításuk iránt, hogy csak előzetes bejelentkezés után tudnak látogatókat fogadni. Messzi földről érkeznek turistacsoportok, sőt kriminológusok és történészek, hogy megtekintsék a rendszerváltás óta eltelt évtizedek legsúlyosabb gazdasági bűncselekményeinek rekvizitumait. Látható többek között az a hordó, amelybe az első száz liter szőkített olajat töltötték, aztán annak a székháznak a makettja, amelynek a tiltott eladásából gazdagodott meg bizonyos későbbi miniszterelnök édesapja, az a bárpult, amelyre még fél évvel ezelőtt is rendőrtábornokok könyököltek a Hajógyári-sziget éjszakájában, miközben a hátuk mögött kábítószerüzletek köttettek. Már ez is fantasztikus anyag, a főhely azonban még üres; ide várják azt a tárgyat, amelyik a legutóbbi húsz év legnagyobb rendőrségi fogása volt.

A kaszát.

Mint ismeretes, még november elején sikerült végre elfogni idősebb Váradi András 76 éves alcsútdobozi-göbölpusztai juhászembert, aki visszaélve azzal a helyzettel, hogy Felcsút száz kilométeres körzetében egyelőre még nincs minden négyzetméter bekamerázva, nem kevesebb mint 15, azaz tizenöt kilogramm lucernát kaszált le önnön kezével Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester földjén. Jellemző, hogy az idős ember mintha maga is megrettent volna tettének súlyától, nem is merte egyből hazavinni a zsákmányt, hanem a helyszínen hagyta. Ritka fajta lucernáról van szó: amikor a rendőrség lefoglalta, még tizenöt kilót nyomott, később azonban négyszáz kilóra dagadt a rendőrségi mázsán, hogy épp elérje azt az értékhatárt, aminél a szabálysértés már bűncselekménnyé lép elő.

Normális időkben, tehát amikor statárium van, az ilyen tolvajokat már rég kötélen himbálja a langyos alcsútdobozi szél, de hát nálunk ugye demokrácia meg jogállam van.

Ráadásul a juhászember mintha nem is nagyon bánta volna meg tettét. Arra hivatkozik, hogy a lucernát a nyulainak, kacsáinak és a birkáknak szedte, mondván, nincs hol legeltetnie az állatokat, minthogy a földhaszonbérleti pályázatokon az összes földet, ami a majorját körbeveszi, fölvásárolta Mészáros Lőrinc cége. Itt kell megjegyezni, hogy a szakirodalom szerint a nyulak lucernával való etetése igen nagy kockázat, felpuffaszthatja őket, ráadásul foszforhiányt okozhat a szervezetben, ergo a foszfort kiegészítő készítményekkel kellene pótolni, a juhászember azonban arra a kérdésre, hogy foszfort is lopotte a lucernához, határozott nemmel válaszolt, itt tehát még külön állatkínzás esete is fennforog. Továbbá nem lehet nem észrevenni a személyi összefonódásokat. Idősebb Váradi András ugyanis annak a fiatalabb Váradi Andrásnak az apja, aki szintén juhász, mégpedig nyolcéves kora óta, s aki korábban szintén pályázott az alcsúti földek bérlésére, ám túl nagy esélye lehetett, mert a pályázatot hirtelen visszavonták; ne kerteljünk, itt akár előre kitervelt bosszúról is szó lehet.

Azt nem érti az ember, hogy voltaképpen mi a bajuk a göbölpusztai embereknek. Az tény, hogy a 76 éves juhászon kívül még harminc család él az immáron a külvilágtól elszigetelt majorban, ahonnét nem tudnak kimenni az állatokkal, hiszen minden föld a Mészáros Lőrincé, de nehogy most meg a bezártság legyen a baj. Ángyán József volt államtitkár, akit a liberális sajtó az agrárium élő lelkiismeretének nevez, mert naponta leplezi le az állítólagos manipulációkat a pályázatok körül, név és cím szerint felsorolva, hogy kik jutottak földhöz minden szakértelem nélkül, kizárólag azért, mert valamelyik államtitkár barátai, vagy személyesen a miniszterelnök rokonai, illetve a fél életüket arra tették fel, hogy a felcsúti labdarúgást támogassák, szóval ő viszont épp arra panaszkodik, hogy túl nagy lett körötte a légüres tér. Ha a nyájas olvasó a szemközti oldalra néz, ott fogja látni Ángyán doktort, amint a parlamenti széksorokban ül magányosan, körötte hatnapi járásra égen, földön senki. Egy másik képen ugyanez az Ángyán doktor látható, pontosan ugyanolyan pózban és a már ismert légüres térben, nem mellesleg ugyanabban a zakóban, akárha sorozatkép készült volna, holott az egyik fénykép pár héttel ezelőtti, a másik meg júliusi, Ángyán doktor tehát nem mozdul, tér és idő megszűnik a személye körül létezni; a 76 éves juhásznak és társainak meg van képük a bezártság miatt panaszkodni.

Jó volna eldönteni, hogy most akkor mi is a baj. Főleg, hogy aki kinéz Alcsút- meg Felcsútdobozon az ablakán, az látja, hogyan épül-szépül Magyarország. Teherautók, betonkeverők térülnek-fordulnak, daruk ágaskodnak, építésvezetők intézkednek: épül Európa egyik legkorszerűbb stadionja Felcsúton, már most ország- világ a csodájára jár. Ez már nem az a világ, hogy a kis falu futballpályáján a birkák legelik le a füvet, meg nyulak ülnek a tizenhatos vonalán, itt már műfüves edzőpályák lesznek esti világítással; rideggazdálkodás helyett korszerű, kétkapus edzések, téesz helyett futballakadémia: Magyarország éléstára.

Azt mondja a 168 Órának adott interjújában Váradi András, hogy Mészáros Lőrinc megmondta neki: nem tudnak tenni ellene semmit. Már csak nyolcvan birkája van, a többit el kellett adnia, mert nincs föld, ahol legeltethetne. Nos, nem nehéz kiszámolni: ha ezt a nyolcvan birkát is eladná, az árából épp beszállhatna a felcsúti futballba, támogathatná az akadémiát, s ha esetleg még további áldozatokra hajlandó, egyszer tán állandó belépőhöz is juthat a Videoton fehérvári stadionjának VIP-páholyába; ennél magasabbra pedig már nem is vezethet magyar ember útja.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.