Erdély visszafoglalása

Megyesi Gusztáv
2013. 09. 18. · Hócipő 2013/19
Két nappal a csúfos vereséggel végződött román-magyar világbajnoki futballselejtező után a vasúti honlap hírül adta, hogy a magyar szurkolókat hazaszállító különvonat erősen megrongált állapotban érkezett meg Bukarestből, az utasok a szerelvény 14 kocsiját teljesen összetörték, így a következő időszakban a kocsik nem állhatnak forgalomba.

A hír után alig huszonnégy óra telt el, amikor már azt jelentették, hogy a kocsikat nem magyar szurkolók törték össze, az ablakokat román drukkerek zúzták be, a magyarok mindössze a vécék, ülések, poggyásztartók és fülkeajtók tönkretételével vádolhatók, tehát ha úgy vesszük, akkor a románok a külső, a magyarok a belső kár - okozás nagymesterei.

Bizonyos Cristi Dumitru román történész Az ő huligánjaik, a mi hülyéink: emberarcú kóbor kutyák címmel cikket tett közzé a jelenségről, megállapítva, hogy a magyar és a román futballhuligánok között voltaképpen semmi különbség nincsen, „számukra a nemzeti színek vagy a klubok feltétlen imádata csak ürügy arra, hogy gyűlölni lehessen mindent, ami más”, a kutyahasonlat pedig úgy jön ide, hogy az ultrák is falkában járnak, csak amíg a kutyák az élelemért, tehát a létfenntartásukért küzdenek, addig a futballfanokat a nyers erőszak okozta örömszerzés vágya vezérli útjuk során.

Újabb huszonnégy óra elteltével viszont már fordulni látszott a kocka, amennyiben számos blogger reagált a témára, elmondva, hogy a sajtó fújta fel az egész ügyet. Valójában a magyar szurkolók békés szándékkal érkeztek Bukarestbe a népek közti barátság jegyében, csak a románok provokáltak, az összes kitört ablak román produktum, sőt a román ultrák azt az egyedülálló bravúrt is véghez vitték, hogy a nyolcvan kilométeres sebességgel robogó vonat ablakain behánytak, majd ugyanezzel a lendülettel felhasították az üléseket, leszaggatták a poggyásztartókat, végezetül pedig még rá is szartak a vécékávákra.

Az ultrák egy része a bukaresti út előtt a saját bevallása szerint is Erdély visszafoglalásának jegyében tiszteletét tette Sepsiszentgyörgyön. Az Új Magyar Szó beszámolója szerint a meccs előtti napon több száz, Magyarország feliratú, fekete egyenpólókba öltözött ultra rajzott ki a városba, „megszállták a szórakozóhelyeket, hangoskodtak, és rémisztgették a járókelőket”. Hozzá kell tenni, hogy a földrajzi adottságok miatt nem a bukaresti Steaua vagy a Dinamo szurkolóit, hanem helybéli, azaz magyarul beszélő, székely embereket. A hadviselő fél egy része „a pulzArt kortárs művészeti fesztiválon szóváltásba, kisebb összetűzésbe keveredett a nézőkkel, majd megvertek egy sepsiszentgyörgyi magyar képzőművészt, aki éppen távozott a fesztiválnak helyet adó színházból. A Transindex romániai magyar nyelvű híroldal szerint a Qualitons-koncert nézőit s vegzálták az ultrák”.

A felelőtlen általánosítások elkerülése végett idézzük az egyik helybéli fiatalembert, aki szerint „a drukkerek 70 százaléka békés szándékkal érkezett, viszont 30 százalékuk szerda óta iszik, ezért nem beszámítható” - ami, tesszük hozzá, nem rossz arány még európai viszonylatban sem. Azok a szerencsések tehát, akiket elkerültek a felszabadító csapatok, akár románként, akár székelyként, akár külföldi turistaként azt láthatták, hogy magyar üti a magyart. Nincs ebben semmi új. Nem is olyan rég már volt szerencsénk látni, mint törnek új utakat a honi ultrák: amikor az FTC-Debrecen meccsen a Fradinak nem sikerült győznie, így bajnokságot sem nyernie, a pályára berohanó szurkolók a saját játékosaikat ütötték. Jó, a játékosok is megérik a pénzüket, ám a Fáy utcában egy meccs után fradisták ütöttek fradistákat előbb a stadionban, majd kint az utcán, a rendőrök a járdaszélen cigarettázva nézték és röhögtek. Amivel csak utalni akarunk arra, hogy a honi ultrák nem most igazolták először, hogy a magyarok a belső károkozásban nagyon jók. Sőt, kocsmai vitában került már elő ultrák körében kés azért, mert az egyébként ugyanahhoz a csoporthoz tartozó felek nem tudták eldönteni, hogy ki utálja jobban és hitelesebben a románokat.

Dumitru történész csak egy dologban tévedett, hogy futballhuligánokról ír. Amit, s ezt épp Sepsiszentgyörgyön láthatta a világ, már meghaladott az idő, legalábbis Magyarországon. A magyar ultra nem ragad le a labdánál, nem szűkíti le önmaga mozgásterét holmi lelátókkal lezárt stadionokra, hanem szabadon mozog, s rendületlenül új távlatokat keres. Meccs előtt és után művészeti fesztiválokra jár, érdeklődik a színházi s a képzőművészeti kultúra iránt, képes egy rockmusical után tömegesen nyilvános vitát rendezni az utcán, ami egyébiránt igen jó propagandája is az országnak, lám, Magyarországon a már-már leszakadni látszó rétegek keresnek és találnak kapcsolódási pontot a magas kultúrához.

Bármi áron, még akkor is, ha soha nem látott agresszivitással találkoznak, mint Sepsiszentgyörgyön is. Ahol a beszámolók szerint azért kellett megverni a képzőművészt, mert az egyik ultra koncert alatt a vécére menet nem fért el mellette a szűk folyosón, az meg nem ugrott félre, sőt amikor az ultra ezért felkente a falra, beszólt neki, hogy „mi van, nem férsz el?”. Szerencsére a sértett megőrizte higgadtságát, türelmesen és indulatok nélkül kivárta a központi park sarkán, hogy a képzőművész kijöjjön a színházból. „Sunyi módon leütött, beugrott egy taxiba, és elhajtott. Verekedés nem volt, hiszen reagálási időm se volt, kiterültem” - idézte fel a képzőművész az incidenst; ám minthogy csak az ajka repedt fel kicsit, nem tett följelentést.

Plusz a felszabadítók a karóráját sem vették el.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.