Pánikszoba

Megyesi Gusztáv
2013. 10. 02. · Hócipő 2013/20
Azt mondja Gattyán György, az ország harmadik legtehetősebb embere Friderikusz Sándor műsorában, hogy veszíteni is meg kell tanulni. Egyszer kint járt munkatársaival Las Vegasban, és mindenkinek adott száz dollárt azzal a kikötéssel, hogy el kell veszítenie. A kollegák szófogadók lévén el is veszítették a száz dollárt, de közben majd’ meghasadt a szívük. Ekkor a főnök összeszedte a maradék pénzüket, amit föltettek aztán a rulettra, s óriási összeget nyertek. „Van olyan pillanat, amikor nem lehet veszíteni”, felelte Magyarország harmadik leggazdagabb embere arra a fölvetésre, hogy mi van, ha a golyó másképp pörög, és oda az összes pénzük. Az egyszerűen nem fordulhatott elő, mondta, meg kell érezni, hogy megfelelő helyzet van, és ki kell használni.

Az már igaz, hogy a mai világban valahogy kevés az ilyen pillanat, ám azért akad. Itt van mindjárt az a munkásember, hívjuk most Kis-Szabónak, aki egy rózsadombi luxusvilla építésén dolgozott néhány évvel ezelőtt. A Blikknek elmondta, hogy hiába fizették meg jól, végig rettegésben dolgozott, hogy véletlenül kárt tesz valamiben, hiszen számára megfizethetetlen márvány és gránit volt a lába alatt, s falkazettás berakás fölötte, a mennyezeten. „Minden, amihez hozzáértünk, olyan drága volt, hogy szinte egész életemben annak a részletét fizethettem volna, ha leejtek egy szerszámot, és eltöröm”.

A munka legalább akkora kockázattal járt, mint egy Las Vegas-i vendégszereplés a rulettasztalnál, sokan nem is vállalták, mondta ez a munkásember. Ő azonban szerencsére megérezte a megfelelő pillanatot, amikor nem lehet veszíteni, amikor minden sikerül; lám, egyetlenegyszer sem ejtette le a kalapácsot vagy a kombinált fogót, s ezzel megfogta az isten lábát.

A villa egyébként, amit Kis-Szabó is épített, kétezer négyzetméter alapterületű, s a szokásos szobákon, konyhán, fürdőszobákon kívül van benne pánikszoba, beltéri medencék, pezsgőfürdők, szaunák, tenisz- és fallabdapálya, konditerem, belső lift, és Gattyán György tulajdonában áll. De nem ő lakja, hanem Andy Vajna, aki szakértői vélemények szerint 2-4 millió forintért bérli a villát, amin mi meg vagyunk lepve. A kormány igazán lehetne nagyvonalú, hogy egy ilyen kiváló férfiúnak kifizeti annak a nyomorult villának a bérleti díját, főleg, hogy a filmügyi biztos még ifjú férj is.

A honi bulvárt azonban nem ez érdekli. Hanem hogy az újdonsült feleségnek, akit nem is olyan régen még színészember pofozgatott rendszeresen, meg van kötve a keze, például nem tudja mediterránra átalakítani a házat, hiszen a stíluselemek már eleve ott vannak a falakon, a járólapokon, a mennyezeten, az ajtókon. Ez bizony elég kellemetlen helyzet, az ifjú nej fantáziája nem szárnyalhat szabadon, ráadásul, ahogy olvasni, a Vajna házaspárnak muszáj költekeznie, nem teheti meg, hogy lejjebb adja, mert a ház megkívánja a luxusnál is luxusabb bútort, berendezést; az ember nem is tud hirtelenjében mit tanácsolni, hacsak azt nem, hogy tán meg kellene tanulni veszíteni, mégpedig szántszándékkal.

Nem dicsekvésből mondja Kis- Szabó, de ő megtanult veszíteni, mint ahogyan négymillió társa is, csoportos foglalkozás keretében. Igaz, nem egészében a gattyáni gondolatnak megfelelően, azaz szándékosan, hogy márpedig addig nem fekszünk le, amíg mindenünk oda nem lesz, hanem csak úgy, szimplán, sallangmenetesen, hagyva, hogy a dolgok alakuljanak maguktól. Hogy a módszer mennyire hatékony, bizonyítja, hogy a KSH adatai szerint ma az emberek kétharmadának már arra sincs pénze, hogy kétnaponta húst egyen, hogy váratlan kiadások esetén ne jöjjön zavarba, s ugyancsak az emberek kétharmada pedig legfeljebb álmodik arról, hogy egy hétre üdülni menjen. Nem kell tehát Las Vegasba menni ahhoz, hogy az ember megtanuljon veszíteni, sőt sehova se kell mennie, és semmit sem kell tennie, egy nap egyszerűen csak arra ébred, hogy vesztes lett, és már vesztes is marad.

Gattyán György egyébiránt szimpatikus férfi, már eleve azzal is, hogy nem közpénzből, politikai kapcsolatai révén, állami megrendelésekből vagy korrupcióból (ami ugyanaz) gazdagodott meg, mint öt-hat társa kivételével Magyarország első ötszáz leggazdagabb férfiúja, hanem tisztességes pornóiparból. A Friderikusz-műsorban egy visszafogott, negyvenes éveiben járó, rokonszenves vállalkozó beszélt az életéről, életfelfogásáról, elmondta, hogy sikertelenség nincs, ő a kudarcot is tanulmánymunkának fogja fel, vagy hogy azért nyitotta meg nemrégiben az Andrássy úton a volt Divatcsarnok helyén ötmilliárd forintos luxusáruházát, mert „mindig is érdekelt, hogy valami szépen nézzen ki”.

Érdekes, de ugyanezeket a szavakat hallotta annak idején Kis- Szabó is az apjától, amikor megkapták a békásmegyeri, másfél szobás panellakást: „Szeretném fiam, ha a szobád szépen nézne ki, s nem hagynád szanaszét a holmidat”. Igaz, Gattyán György utóbbi kitételt mellőzte, tán azért, mert a luxuspalotában nem nagyon hagyják szanaszét a holmijukat a vásárlók, már csak azért is, mert a Vajna házaspáron és társaikon kívül nem nagyon látogatja hétköznapi ember, noha már húsz-harmincezerért is lehet divatos holmit vásárolni.

Valószínűleg éppen tanulmánymunkán vannak valamennyien. Ha nem ott, akkor a pánikszobájukban.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.