Arccal a vasút felé

Megyesi Gusztáv
2013. 10. 16. · Hócipő 2013/21
Azt kérdezi Nagy László kommentelő a Népszabadság internetes fórumán, hogy „vajon végeztek-e hatástanulmányt a Bicske-Alcsútdoboz vasútvonal szükségességére, rehabilitálására, vagy tényleg csak egy zakkant elme játékszeréről van szó”.

Visszautasítjuk már a kérdést is. Először is karácsonyi vagy születésnapi ajándék átadása előtt nem szoktak hatástanulmányt készíteni, az ünnepeltnek vagy tetszik az ajándék, vagy nem tetszik, ha az előbbi eset áll fönn, akkor örülni fog neki, ha az utóbbi, akkor a következő ünnepen legfeljebb tovább ajándékozza másnak.

Az ünnepeltnek, akit mellesleg egész évben ünnepel a népe, igen tetszett az ajándék játék mozdony, amit a Parlamentben kapott Szabó Rebeka képviselőtől az ellenzék nevében. Olyannyira tetszett neki, hogy Semjén miniszterelnök-helyettessel mindjárt tologatni is kezdték, szemmel láthatóan önfeledten. Az ajándékozott egyszersmind különleges helyzetbe is került, hiszen ő az első a legújabb kori magyar történelem vezéralakjai közül, aki a játék mozdonyt úgy kapta meg, hogy közben már készül hozzá az igazi, az életnagyságú mozdony a hozzá tartozó szerelvénnyel és kipofozott állomásokkal, sőt a nagy kisvasút nem is olyan sokára a felcsúti stadiont fogja összekötni az alcsúti arborétummal. Ilyen azért még tényleg nem volt. Azoknak a fideszeseknek mondom, akik csak a futballhasonlatot értik, hogy olyan ez, mint ha a miniszterelnök kapott volna ajándékba egy apró Messifigurát a parlamentben, aztán mire hazaér, már az igazi Messi edz a felcsúti csapattal.

Ám itt még nem tartunk. Itt csupán az történt, hogy a miniszterelnök ajándéka országnak szóló ajándék lett. A kormány utasítására ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kiemelt beruházássá emelte a felcsúti kisvasút fejlesztését, ami hatszázmillió forintba kerül, ám semmiség ahhoz képest, hogy a kisvasút nem a miniszterelnök miatt indul újra, hanem „a térségben kiépült, illetve kiépülő turisztikai és sportcentrumok, szórakoztatóközpontok összekötését szolgálja”, tehát a nemzeti érdeket.

Mondjon valaki még egy kommunistamentes országot, ahol a gyermekkori álmok ennyire megvalósulnak.

Nem arról van szó, hogy ha valaki gyerekkorában például búgócsigára vágyott, akkor miniszterelnöki korba jutva világnagy búgócsigát kap ajándékba népétől, vagy hogy aki nyolcévesen a Hupikék törpikék figurák teljes kollekciójáról álmodozott, az most a miniszterelnök első embereként kétméteres törpéket kap szülővárosa főterére, ez így badarság. Hanem hogy ifjúkori álmaink megvalósíthatók.

Az nem lehet véletlen, hogy a miniszterelnök a minap Londonban járva a Downing Street 10. alatt jelentette ki, hogy Magyarországon a benzin hamarosan annyiba fog kerülni, mint az Egyesült Államokban, ahol a pala alól sikerrel kitermelt energiahordozónak köszönhetően szinte semmibe se kerül. Ennek az ígéretnek az alapját nyilvánvalóan az képezi, hogy midőn az ember gyerekkorában a matchboxaival játszott, egy csepp benzin se kellett a mozgatásukhoz, tehát ingyenes volt az autózás a parkettán vagy a játékasztalon. Jó, az igazi autók benzinnel mennek, de nehogy már a benzinnek költségei legyenek, vagy ha mégis, legfeljebb minimálisak. A rezsicsökkentési háborút is az motiválta elsősorban, hogy gyermekkorban szinte minden lány olyan babaházzal játszott, amelybe nem volt igazi gáz- és villanyóra beépítve; akkor pedig mire a mostani energiaszolgáltatók világraszóló hisztériája. Továbbá 2020-ra, miközben Európa egymás után záratja be atomerőműveit, mi atomnagyhatalom leszünk, és épp 2020-ra megszűnik a kábítószer-fogyasztás is Magyarországon; igaz is, csecsemőkorunkban se nem drogoztunk, se nem fenyegettük környezetünket atommal, az én korosztályom például abban a meggyőződésben élt a hatvanas évek elején, hogy megvalósul Hruscsov szovjet első titkár ígérete, miszerint húsz év alatt a szocialista országok mind lehagyják Amerikát meg a rothadó Nyugatot.

S nehogy már a mi első emberünk ne legyen különb Hruscsovnál. Magyarországon 2020-ban, ha esetleg végképp csődbe megy a MÁV, a talpfákat meg a síneket, kábeleket hazaviszi az izgága nép, a felcsúti kisvasút akkor is közlekedni fog, vígan pöfékel majd a Muki mozdony, a stadion megállónál pedig ünneplőbe öltözött gyermekek köszöntik a régi dallal a vendégeket:

„Úttörőknek kisvasútja medve módra szusszan,
Fák alatt ma messze indul, völgyből hegyre néz.
Mennyi gyermek útra kelhet énekelve hosszan,
Kisvasúton messze menni édes, mint a méz.
Köszönjük néked, Rákosi elvtárs,
Kiért a hálánk tiszta lángja ég.
Reád ha nézünk, büszke az arcunk,
Virágot hintünk, amerre mész.
Menj előre kisvasutunk, szép jövendő tájra!
Fürge mozdony törj előre, szállj akár a szél!
Felnövünk mint száznyi erdő minden zsenge fája,
Jobb lesz mint ma, mert az ember boldogabban él.
Fogadjuk néked Rákosi elvtárs,
Utadra lépünk, Te vezess tovább!
Tavaszra nyíló gyermeki nótánk,
Elébed hajlik, mint virágos ág.”
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/13  •  VI. 19. – VII. 2.
Para-Kovács Imre: a liberális demokrácia legnagyobb ellensége a liberális demokrácia Váncsa István: Európa helyett Putyin ánuszát választottuk, de folyton kacsingatunk a lyukon kifelé Smuzewitz Ilona: Kitört a világbéke, a magyar emberek mentették meg a világot! Farkasházy Tivadar a főpolgármesterség és az Amatőr Biciklisták Szövetségének összekeveréséről Havas Henrik a karmelita erkélyén szalonnázott Orbánnal, a többieknek meghagyták a zöldhagymát Dési János: Hogyan hat az atomháborúra, hogy polgármester maradt, akinek a felesége átesett a vak komondoron? Verebes István újabb örkényiádái Selmeczi Tibor: Minden háború utáni békének az a célja, hogy megalapozza a következő háborút A Heti Kamu megtudta: Szentkirályi Alexandra nyerte az újraszámlálást, az LMP színeiben induló fideszes közlekedéspolitikai szakember pedig a felcsúti kisvasúton lesz masiniszta
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.