Ebből semmi nem igaz

Bakács Tibor Settenkedő
2013. 11. 13. · Hócipő 2013/23
M. Lőrinc büntetlen előéletű felcsúti lakos akkora levegőt szívott magába, hogy testre simuló, márkás, búzavirágkék ingjéről az egyik gomb lepattant, és pont kilőtte a vele szemben a falra feszített őzike bánatos üvegszemét. Egy pillanatig csönd volt, majd hatalmas szarvasbőgés hasított bele az éjszakába, amit a közeli stadion organikus betonpillérei vertek vissza. Meglepő módon a hang nem a döglött állatból jött, hanem a gyilkosából.

- Vuahhhh….uhrva kommu - nn nnistták. Nyócvannyócadik! Na, majd én… kesztyűdudálás, ha addig élek… kurvák! Jó, hogy nem mindjárt az utolsó, a százötvenedik. És egyetlen mozdulattal a földhöz vágta a Népszabadságot, és apró lábaival megtaposta. Ki is köpött, így még félelmetesebb volt a kitömött szemtanúk szerint.

- Hát mit képzelnek ezek, hogy lopom én a pénzt? - És elkezdte keresni leesett gombját, de közben végig dörmögött. Valóban hatalmas lehetett benne az erkölcsi felháborodás, mert megszokott csibészes mosolya helyett egy dühös vadkan tekintete villogott. Szerencsére meglett a gomb, a vihar is csendesebb lett, de azért vészjósló volt a szuszogása. A telefonhoz ment, felhívta a barátját.

- Szervusz. Alszol? Nem? Olvastad a százötven leggazdagabb magyar listáját? Nyolcvannyolcadik. Ezek provokálnak? Azt mondod? Te mindig megnyugtatsz.

Sokáig csak hallgatott, majd elnevette magát, majd felháborodott.

- Ja, a Forbes Magazint? Nem, nem láttam. Ki lett az első? Putyin. Na ne. Te hányadik? Listán se? Elképesztő. Ezek nem ismernek sem Istent, sem hazát. Na, jó éjszakát, holnap reggel hívlak, megérkezett a két kamion. A fele a tiéd, és küldök kóstolót a kolbászból. Házi. Én magam töltöttem. Szarvas és őz keveréke, majorannásan, ahogy szereted.

M. Lőrinc, újra felvette az újságot, ceruzát vett a kezébe, és figyelmes türelmesen kijavította a listát. Közben dünnyögött.

- Évi négymilliárd tiszta haszon. Ha nagyanyámnak kereke volna. Ezek azt hiszik, hogy kispályás vagyok - Itt felnézett maga elé, elgondolkodott, felállt, odament az ablakhoz, elhúzta a függönyt, és kinézett. A holdfényben ott sötétlett a B közép karzata, amely hatalmasnak tűnt, mint Macbeth vára. - Még hogy ez kicsi?! Igaza van Vikinek - magában becézte őt - ezek provokálnak. Még az UEFA-ba is beférkőztek.

Az újságból fáklyát csinált, és begyújtott a kandallójába. A tűz barátságosan ropogott, amikor kopogtak. P. István volt az, aki egyszerre volt demokrata és keresztény, vagy fordítva. A lényeg az, hogy a Tisztelt Házból jött, ahol megpróbálták megalázni patkányok, még jó, hogy észnél volt, és a jézusi technikát gyakorolva, otthagyta őket. Ideges volt, ezért Lőrinc konyakkal kínálta.

- Tudod jól, hogy sohasem iszom alkoholt. Mégis átvette a poharat, és egy korty nélkül panaszkodott.

Egy keresztéyn magyar anya ügyében jött hozzá, aki egy hete éjszakánként hajnalig sír a vért verejtékező Mária-szobor előtt, mert a fiát elutasították.

- Pedig a fiú igazi balhátvéd, hidd el nekem. Bal lábbal százig, jobbal nyolcvannyolcig dekázik.

- Mi van? Már te is kezded? Berúgtál?!

- Tudod, hogy sohasem iszom. Fáradt rezignációval kifejtette, hogy ez a gyerek tehetséges, jó, nem egy Puskás, de pár éven belül eladható, akár külföldre is. Kazahsztán, esetleg Katar. Csak hát kell hozzá szakértelem, meg bentlakásos kollégium, összeszedi magát, még az is lehet, hogy a végén a Bundesligában köt ki.

- A szakértelem bolsi trükk, fontosabb a lojalitás. Egyszerre támadunk és védekezünk, ez a lényeg, a csapat - emelte fel ujját a nagyon sokáig büntetlen előéletű Lőrinc. - Tudod, hogy túljelentkezés van. Tegnap is el kellett küldenem egy srácot, pedig az apja államtitkár. Nincs az a pénz… - de itt P. István közbevágott.

- Hallottál a Templomosok kincséről? - Látva Lőrinc habozását, folytatta. - Tudom, hol van elásva. Száz kulturális közmunkás egy nap alatt kikaparja.

- Van markolóm, és darus kocsim is. Folytasd.

- Nincs mit. Te megstoplizod a gyereket, én meg átküldök hozzád egy ferences levéltárost. Markolód meg van. Mit gondolsz, mit keresett a te birtokodon Bajnai, meg Gyurcsány?

Lőrinc elhaló hangon suttogott:

- A Templomosok kincsét. A huncutok. Azt hittem, provokálnak.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/15  •  VII. 17. – VII. 31.
Para-Kovács Imre: Orbán Viktor, a csűrdöngölő-külpolitika feltalálója önerőből lett nemzetközi „hallja-kend”! Váncsa István: a Mars-Uránusz együttállás európai megvilágosodást hoz, Orbán új putyinista frakciójának karanténba zárásáról Smuzewitz Ilona: Elkezdődött a békelövészárokharc! Farkasházy Tivadar: Az ügynök élete, avagy ki csinál bolondot kiből a Moszkva–Orbán–Brüsszel háromszögben Havas Henrik megtudta, Orbán kovászos uborkával harcolna a békéért, mert az már egyszer bevált Dési János: a kopasz pincér esete a nyári költészettel Verebes István újabb Örkényiádái Lendvai Ildikó az a jó új nemzeti sportunkban, az ámokfutásban, hogy mi egyhelyben nézzük, amíg miniszterelnökünk helyettünk is ámokot fut A Heti Kamu megtudta: Orbán a Türk Tanácsban tartja uniós elnöki székfoglalóját
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.