Én meggondolnám

Megyesi Gusztáv
1999. 04. 08. · Hócipő 1999/07
Karády Katalin és Honthy Hanna egykori palotájába költözik Orbán Viktor.

Nem szoktam beleavatkozni mások életébe, de Orbán Viktornak azért jelezném, hogy a költözés nem gyerekjáték. Azt tudnám tanácsolni, hogy a könyveket például jó előre szedje le a polcokról, s kinn a gangon verje őket egymáshoz, hogy kijöjjön belőlük a por, ne koszoljuk már össze az új lakást. A könyveket célszerű dobozba elhelyezni, s vékony, ám erős spárgával átkötni, de előtte filctollal írjuk rá mindegyikre, hogy melyikben mi van. Hidd el, Viktor, sokkal könnyebb lesz az új kéróban visszapolcolni a köteteket (hogy aztán alfabetikus vagy tematikus rendszerben, az már a te dolgod).

A tányérokat, porcelántárgyakat, üres befőttes és neszkáffés üvegeket is szintén dobozba raknám, de ráírnám, hogy Vigyázat, törékeny, mert soha se lehet tudni. A virágokat (leánder, fikusz, pletyka, irodai futónövények stb.) óvjuk a kora reggeli szállítástól, hidegek még a hajnalok, elférnek azok az utolsó fuvarban is.

A hurcolkodás előtti napon a mindig nálunk lévő zsebmérőszalaggal mérjük le még egyszer a biztonság végett is az új lakás méreteit, nehogy a beköltözéskor derüljön ki, hogy nem fér el a sarokban a sublót, a fürdőszobában pedig a régi centrifuga. A ruhákat üres nylonzsákokba rakhatjuk, zokni, alsónemű, pizsama mehet egybe, az ingeket, zakókat én viszont vállfára raknám, nehogy már az első nap vasalással teljen. Javasolnám azt is, hogy előtte szortírozzunk, a kiengedett gumírozású vietnámi alsókat nyugodtan dobjuk ki, a pár nélküli zoknikkal együtt, ezek csak foglalják a helyet.

Tanácsolnám azt is, hogy mielőtt elhagyod a lakást, olvasd le a gáz- és villanyórát, mert így sok bonyodalmat megelőzhetsz vele. Az új lakás birtokba vételét is célszerű leolvasással kezdeni.

A magam részéről még annyit: nem tudom, hogy Deutschék meg a Kövér, a Simi és a Ganspi hogy vannak betáblázva hétvégére, de öten-hatan baráti kalákába állva egy délelőtt lebonyolítható az ügylet. Én a helyedben előtte azért megkérdezném a házmestert, hogy felállhatunk-e a furgonnal a járdára, tudod, hogyan néznek a lakók az új szomszédra. Amikor hurcolkodtok lefele a lépcsőn, a Deutsch álljon elöl, a Kövér hátul, az Áder meg oldalról támasszon be, s mindig a súlypontra figyeljetek.

Hát gurtnitok van-e?

Inni csak akkor igyatok, ha már nagyjából minden föl van hordva s a fehérnép összedob valami harapnivalót a konyhában.

(Nem tudom, te hogy vagy vele, de én a régi vécéláncot mindig magammal viszem költözéskor, a csuda tudja miért, de az ember ragaszkodik a megszokott tárgyaihoz.)
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/11  •  V. 22. – VI. 4.
Para-Kovács Imre: mi járhatott a fékezhetetlen agyvelejű külügyér, Szijjártó fejében, amikor kiderült, hogy az oroszok már nem csak a spájzban vannak? Smuzewitz Ilona: azért sújtotta egyedül a magyar embereket a háborús infláció, mert a magyar kormány békepárti Váncsa István a magyarok fehérneműjében kutakodó Putyinról Farkasházy Tivadar: nade mit keresett egyszerre Budapesten Ahmedinezsád és Hszi Cin-ping, akinek annyira zárt volt a programja, hogy még összerakni sem lehetett? Havas Henrik fültanúja volt, milyen mestertervvel akarja Orbán Viktor magunk mögött tartani Bulgáriát Lendvai Ildikó Orbán titkoskampányáról, amit Orbán üres utcákon tart Dési János: Vajon elhiszi-e Mészáros Lőrinc, hogy a nála parkoló ezermilliárd az övé? Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor a mosoly országáról (Kína) és a kész röhejről (Magyarország) A Heti Kamu megtudta, pirossapkás kínai önkéntesek segítik majd a margitszigeti Békemenetet is.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.