Teletabi

Megyesi Gusztáv
2007. 06. 20. · Hócipő 2007/13

Jól benyalta a világsajtó, s így értelemszerűen a magyar média is, arról a hatvanöt éves lengyel vasutasról szóló hírt, aki egy baleset következtében még 1988-ban kómába esett, s valami csoda folytán csak most, tizenkilenc év után ébredt fel. Csodálkozott is nagyokat, hogy nincs már kommunizmus, sehol a Lengyel Egyesült Munkáspárt meg a jegyrendszer, ellenben mindenkinek van már mobiltelefonja, és nemcsak ecetet lehet kapni a boltokban; az ilyen hírt szereti csak igazán az olvasó.

Nem véletlen, hogy pár évvel ezelőtt a Good bye, Lenin! című filmet is óriási sikerrel vetítették, pedig ez csak kitalált történet volt, egy asszony tért vissza a kómából, a családja pedig, hogy sokk ne érje a mamát, visszavarázsolta neki a régi NDK-t, Honeckerrel, Trabanttal, vendéglői generálszósszal.

Hanem ez a lengyel vasutas nem esett kómába. Az igaz, hogy a balesete után elébb megnémult, majd le is bénult, az orvosok már le is mondtak róla, a felesége ápolta otthon valami megfejthetetlen hittel, ám közben mindent, látott és hallott, ami a közvetlen környezetében zajlott, csak éppen reagálni nem tudott, ami feltehetően a sors legkegyetlenebb csapása, amit ember a nyakába kaphat. Aki szereti Roald Dahl Meghökkentő meséit, s nemcsak nézi, de olvassa is azokat, az emlékszik annak a professzornak az esetére, akinek az agyát a halála után is működésben hagyták a volt laboratóriumában egy lavórban, ám az egyetlen szemgolyóján kívül minden más érzékszervét elvették tőle. Délutánonként meglátogatta őt a felesége, ám az a kínok kínja volt, mert a korábban a puritán férje által kordában tartott hölgy most kirúzsozva, cigarettával a szájában hajolt a lavór fölé, s a férje szemébe fújta a füstöt; a szem mindent érzékelt, az agy mindent felfogott, csak épp nem tehetett semmit.

Ez lehet, hogy fantasztikus mese, teli derűvel, asszonyi bosszúval, de tudom én, mi az: tehetetlennek lenni. Midőn a gyerek még egészen kicsi volt, a tévénk minden reggel a BBC-re volt állítva, mert azon ment a Teletubbies című sorozat, amelyről legyen elég annyi, hogy már egy három hónapos magzat is feltehetőleg előrébb tart szellemileg. Felnőtt szempontból, persze. Mindegy, ezt nézte a gyerek, ám egyszer idegbecsípődés miatt mozdulni se tudtam napokig az ágyban, s a feleségem vitte a gyereket az óvodába, a BBC-ről elfelejtett átváltani, a távirányító számomra elérhetetlen magasságban volt valamelyik polcon, kénytelen voltam a Teletabikat nézni, és azt nem kívánom senkinek, a végén azon kaptam magam, hogy én is csücsörítek, selypegek, és délutánig ott marad a vigyor a számon.

A negyedik nap már kikrémezve a bajt a derekamból, s amúgy mentálisan is teljesen rendbe téve magamat, ott ültem a puffon, és áhítattal néztem a Teletabik vonulását, fel a dombra, le a dombról.

Ez már csak azért is idetartozik, mert ezekkel a rém egyszerű lényekkel lett teli a világsajtó, s épp a lengyel vasutas országának jóvoltából. Lengyelország gyerekjogi ombudsmanjának ugyanis feltűnt, hogy a sorozat egyik szereplője, mégpedig a lila színű ruházatot viselő Tinky Winky női retikült hord a karján, holott a fején háromszög alakú antenna van, tehát fiú, magyarán fennáll a veszélye annak, hogy Tinky Winky homoszexuális, és a lengyel gyerekek, sőt az egész világ fiatalsága ezt a mintát követi majd; a két Kaczynski országában tudjuk, hogy ez mit jelent.

Ombudsmannal nem szívesen vitatkozik az ember, pláne amióta Lenkovics Barnabásból a Tinky Winky szintű ombudsmankodása után alkotmánybíró lett, de hát az azért hogy a fenébe van, hogy én ágyhoz kötve, a Teletabi minden részletét magamévá téve, kvázi kómába esve nem vettem észre, hogy Tinky Winky a saját neme iránt vonzódik. Sőt, egyetlen magyar újságíró kollegám sem vette észre, ideértve a Demokratától kezdve a Magyar Nemzetig az összes, erre érzékeny publicistát? És hol van ilyenkor legalább a kereszténydemokrata párt meg a klérus? Mi több, a gyerek se nagyon vette észre, mert midőn mintát követve Tinky Winky akart lenni, nem az anyja lila kézitáskáját akasztotta a nyakába, hanem háromszöget követelt a sapkájára.

Megjegyzem, a Teletabi őshazája, Anglia sokkal toleránsabb. Angliában az egyik rádióállomás kérte fel a hallgatóit, hogy mondják meg, szerintük melyik a leggyanúsabb és a gyerekek fejlődésére nézve leginkább problematikus gyerekműsor. Ott szóba se jött a Teletabi, a legtöbb hallgató ugyanis a Micimackót kritizálta, amennyiben Micimackónak kizárólag fiúbarátai vannak, fennáll tehát a veszélye annak, hogy buzi, és akkor Malacka se áll meg a lábán.

Bőven itt az ideje, hogy a Kaczynski ikrek is megszólaljanak a Teletabi-kérdésben mint a kommunizmus igáitól megszabadult Lengyelország nemzetmentő vezetői, végre a helyes útra terelve a böszme lakosságot. Ez azért is volna kívánatos, mert a szerencsétlen lengyel gyerekjogi ombudsman, aki történetesen nő, nem győz szabadkozni. Érzi, hogy a két egypetéjű hülyeségei feltartóztathatatlanul eszkalálódnak, és nincs menekvés, mert azt mondja, egyáltalán nem hiszi, hogy a Tinky Winky tényleges veszélyt jelentene a feltörekvő ifjú lengyel nemzedékre, ám hivatalból lehet, hogy követelnie kell a Teletabik mellőzését a közszolgálati programból (a magyar ORTT meg nagyokat hallgat).

Hát, nem tudom, hogy a lengyel vasutas nem bánta-e meg, hogy nem esett mégis végleges kómába.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.