Vissza a fára

Fradi pont hu-hu-hu-hu-hú

Megyesi Gusztáv
2007. 08. 01. · Hócipő 2007/16

Játszott a Fradi nevű magyar futballcsapat egy edzőmeccset az Üllői úton ezer néző előtt, s a hírek szerint, midőn Ndjodo, a klubhoz most érkezett kameruni játékos a pályára lépett, a közönség huhogni kezdett. Az sem számított, hogy a fekete bőrű csatár szép gólt fejelt a pécsiek kapujába, s hogy a Fradinak speciel egyetlen, valamirevaló csatára sincsen, tehát a kameruni akár a megváltó is lehet, a huhogás nem maradt abba, illetve, amikor mégis abbamaradt, a közönség azt kiáltotta neki kórusban, hogy takarodj vissza, Afrikába.

Azt nem mondták neki, hogy ha hazaér Afrikába, másszon is vissza a fára, mert ez csak a rasszizmus ellen küzdő Magyar Labdarúgó Szövetség tanácsadóinak a privilégiuma, ám nem ez az érdekes. Hanem hogy történelmi időket élünk, s a Fradi-közönség végre lépett egyet az egyébként szép lassan meglehetősen unalmassá vált úton.

Régebben tudniillik úgy volt az, hogy ha fekete bőrű játékos lépett zöld mezben a pályára, nyomban átalakult a származására nézve. Az eleddig Magyarországon futballozó színes bőrűek között is tán a legfeketébb egy Fatusi nevű futballista volt, akit minden egyes alkalommal banánzuhatag fogadott, mikor a Fradi ellen pályára lépett, főleg ha még gólt is szerzett. Ám abban a pillanatban, amikor a Ferencvároshoz került, ugyanaz a közönség már a tősgyökeres fradisták között is a legtősgyökeresebbnek tartotta, és felnyársalta volna azt, aki lenégerezi vagy akár csak lefekázza őt, holott utóbbi nem is csúnya szó.

Emlékszem egy Fradi- Vasas mérkőzésre az Üllői úton, amikor Fatusi a szintén ébenfekete Mmembával, a Vasas játékosával csapott össze a Fradi-tábor előtti kapunál, a tizenhatos vonalánál. Métereket gurultak a zöld gyepen, kezük-lábuk összegabalyodott, meg nem lehetett különböztetni, hogy melyik végtag melyiké, ám a Fradi-tábor halálos biztonsággal választotta ki Mmemba végtagjait, majd ordította kórusban a Vasas játékosára, hogy mocskos cigány.

Megjegyzem, egy Forrai nevű játékos a Honvédnál meg buzi volt. Legalábbis így mondták a Fradi-drukkerek minden egyes alkalommal, midőn labdához ért. Buzi Forrai, üvöltött egy ember a VII-es szektorban ülve, s az öklét rázta Forrai felé, mígnem leszólt valaki két sorral feljebbről, hogy miért buzizod a Forrait, ősztől jön a Fradiba. Akkor majd nem lesz buzi, felelte a megszólított magától értetődő természetességgel, és folyt tovább a játék.

Ilyen egyszerű volt ez. A dolgok tulajdonképpen akkor kezdtek el bonyolódni, amikor a rendszerváltás idején egyre-másra jöttek külföldi játékosok magyar csapatokba. A hazai jégkorongba például oroszok. A kilencvenes évek elején az Újpest két orosszal állt ki a Fradi ellen, a Kisstadionban hosszú perceken át zúgott a „Ruszkik, haza” rigmus, értelemszerűen a két újpesti orosz miatt. Miközben a Fradiban meg négy orosz idegenlégiós játszott, ám ők egytől egyig vérfranzstadti, Haller téri vagányoknak számítottak. ennyit tud tenni a világhíres zöld színű mez.

Ám most a Fradi-drukkerek Fradi-mezben pályára lépő, ráadásul Fradi-gólt szerző játékost zavartak volna haza Afrikába, és ez kétségtelenül új minőség. Ez Európára átültetve annyit tesz, mintha a Chelsea-drukkerek banánnal kezdenék dobálni Drogbát, sőt az összes idegenlégióst, már hogy nem angolok, pláne nem londoniak, Abramovicsot már rég eltette volna láb alól a népharag, Manchesterből is rég hazamenekült volna az új amerikai tulajdonos, miként az Üllői útról sikerült elzavarni az egyetlen embert, aki pénzt hozott: Várszegit, mert zsidó. Ezt most nem is folytatnám, mert reményt se látok arra, hogy a helyzet Magyarországon nemhogy javulna, de legalább szinten maradna, s nem süllyedne minden tovább, hogy aztán a fa tetején találja magát az ország.

Nemégiben jelentették be, hogy a Fradi jégkorongcsapata szlovák lett, fuzionált az Érsekújvárral, s az új klub a magyar és a szlovák bajnokságban is indul, zöld-fehér mezben. Nem volt mese: ha a Fradi nem a szlovákokkal való fúziót választja, nincs többé, pénz híján megszűnik létezni. Na most, ősszel, mint minden évben, Fradi-Újpest lesz jégkorongban, s az Újpest nagyon megerősödött, viszont a szlovák játékosok révén a Fradi nemkülönben. Kíváncsi vagyok, mi lesz. Ha a Fradi-közönség Ndjodót a gólja ellenére a fára küldi vissza, akkor a híres vérmagyar következetességet ismerve a szlovák-magyar Fradit egész meccsen köpködni kell, sőt, tulajdonképpen az Újpestnek drukkolni, mert az legalább még magyar klub, s hiába a lila mez, immáron ők Isten kalapján az egyedül autentikus bokréta.

Hiszen az ugyebár evidens, hogy a magyarság mint olyan elsőbbrendű szempont, mint a fradistaság, szlovákok közelében ez nem is lehet vita tárgya. Ámbár meg kell jegyezni, hogy a fradistaságot mint olyat, a székelység is megelőzi, az közvetlenül a magyar után jön mint szempont. Igaz, a Fradinak a tiszta székely Csíkszereda elleni hokimeccsei néha identitászavart okoztak, mert a közönség buzizta a csíkszeredai vendégeket, ámbár ezt hamar jóvá is tették, mert amikor az NB II-ben játszó focicsapat a szerb Lazics révén vezetést szerzett egy távoli góllal, a közönség egy emberként énekelte a székely himnuszt, igaz, csak a „Gyurcsány, takarodj!” rigmus után.

A Fradi-közönség tehát alaposan meglépett az újpestiektől. Utóbbiak legutóbb például arra vetemedtek, hogy amikor a futballcsapat kétgólos hátrány után fordítani tudott Siófokon, a meccs végén kitörő örömmel üdvözölték a játékosokat, köztük a fekete bőrű Foxit, de még azokat az újonnan igazolt afrikai focistákat is, akik nem játszottak a meccsen, egyetlen célzás nem hangzott el arra vonatkozólag, hogy a magyarságért minimum annyit tehetnének, hogy visszamásznak a fára.

Mondhatni: a lehető legteljesebb hazaárulás tanúi voltak a siófoki nézők, igaz, a magyar foci legmagyarabb hívei eddig se tartották se magyarnak, se embernek az újpestieket.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.