Hideglelés

Buzsik Zsolt
2009. 01. 05.
Szombat délután, a mínusz 4-6 Celsius-fokos hidegben mintegy 20 ezer dél-pesti lakás maradt távfűtés nélkül, mert a csepeli erőműben meghibásodás történt. Az alábbiakban egy csepeli lakos osztja meg velünk túlélési stratégiáját.

Hócipő: Mikor vették észre, hogy hidegek a radiátorok?

Csepeli lakos: Néztük egymást az asszonnyal, mert furcsa volt, hogy ilyen hirtelen megőszültünk, aztán rájöttünk, hogy ami a hajunkon van, az igazi dér.

Hócipő: Addig föl sem tűnt, hogy nincs fűtés?

Csepeli lakos: Nem, mert az asszony valami romantikus filmet nézett a DVD-n, az őt mindig úgy átmelegíti. Én meg a közüzemi csekkeket rendszereztem, és számításokat végeztem, hogy hogyan fogjuk nagyobb adósságok nélkül átvészelni ezt a telet. Hát, ebbe teljesen kimelegedtem.

Hócipő: Akkor nem is fáztak?

Csepeli lakos: De, főleg miután már a rádió is bemondta, hogy csak este 9 órától állhat helyre mindenhol a lakások hőmérséklete. Mondtam is az asszonynak, hogy ilyen hidegbe még a kutyámat sem engedném be.

Hócipő: És mit csináltak?

Csepeli lakos: Az asszony mondta, hogy bújjak hozzá, de engem már a gondolatától is kirázott a hideg, ezért inkább meg akartam gyújtani a maradék gyertyát és csillagszórót, de akkor meg azt mondták be a hírekbe, hogy a nagy hideg miatt használt erősebb fűtés a szokásosnál is jobban kiszáríthatta a karácsonyfákat, ezért azokon már nem ajánlatos gyertyákat és csillagszórókat gyújtani.

Hócipő: Akkor egész délután a hidegben ücsörögtek?

Csepeli lakos: Nem, mert azt is bemondták, hogy 50 ezer forint szabálysértési bírság terhe mellett hétfőig lehet visszavinni a vásárlás helyére a fel nem használt tűzijátékokat. Bepakoltuk a rakétákat és kibuszoztunk a józsefvárosi piacra, de az az árus már nem volt sehol, akinél a tűzijátékot vettük, úgyhogy vásároltunk kesztyűt meg sapkát elég olcsón, és hazabuszoztunk.

Hócipő: És a tűzijátékok?

Csepeli lakos: Azokat bedobtam a szemetesbe a buszmegállóban, hadd legyen karácsonya a guberálónak, aki megtalálja.

Hócipő: És mire hazaértek már meleg volt a lakásban?

Csepeli lakos: Még nem, de a tévéről már leolvadtak a jégvirágok, pont a híradóra kapcsoltam be, és mit látok: az ukránok már megint variálnak az orosz gázzal.

Hócipő: Tényleg, mit szól az orosz-ukrán gázviszály durvulásához?

Csepeli lakos: Nálunk távfűtés van, engem a gáz hidegen hagy.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/10  •  V. 8. – V. 21.
Para-Kovács Imre: elkényelmesedtek Rogán biorobotjai, 17 éves lányokat megfélemlíteni nem ugyanaz, mint a Debrecen főterét is megtöltő, áradó Tiszát Váncsa István: aggódik, hogy a hazánkba látogató Hszi Csin-pinget el ne lopják a civilszervezetek Smuzewitz Ilona: 20 éve az uniós csatlakozáskor azt ígérték a magyaroknak, hogy nyithatnak cukrászdát Bécsben, de csak működésképtelen időkerék lett belőle Farkasházy Tivadar: Győzikének annyira bejött a fideszesedés, hogy talán még NAV-elnököt is csinálnak belőle Havas Henrik fültanúja volt, ahogy Kósa Lajos megfejti Magyar Pétert Nagy Bandó: Mit csinál Áder háromfős titkársága? Halastavakkal tart kapcsolatot, hogy hol, mikor volt telepítés? Dési János megtudta: brit tudósok szerint van élet az Unión kívül is, azt, hogy milyen, most vizsgálják Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor megtudta, már akkora a gáz hazánkban, hogy rövidesen koncessziót írnak ki rá A Heti Kamu megtudta, Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea vásárolja fel a bolthálózatot, melynek új neve HázaSPÁR lesz!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.