Tréningre várva

Megyesi Gusztáv
2014. 05. 28. · Hócipő 2014/11
„Az MLSZ is felismerte, hogy Pintér Attila nem tud beszélni” címmel jelent meg a hír, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség kommunikációs tréningre küldi a kapitányt. Közben az Ultrasliberi. hu portál arról számolt be, hogy Pintér egy U9-es utánpótlástornán a pályára berohanva, önmagából kikelve üvöltözött a bíróval, mert kisfia csapatának az ellenfele kiegyenlített.

Kemény fába vágja a fejszéjét, aki meg akarja mondani, hogy ki volt a legmeghatározóbb magyar futballkapitány az elmúlt években. Kétségtelen, hogy Pintér sokkal jobban tudja megrohamozni a játékvezetőt, mint például az elődje, Egervári, aki kapitányként Pomázon esett neki a bírónak, mert a fia csapata ellen fújt. Ő viszont jobban rajzolt: amikor Győrből távoznia kellett, a fiókjában egy füzetlapra rajzolt hatalmas falloszt talált a vezetőség. Pintérnek a legjobb tudomásom szerint nincsenek képzőművészeti ambíciói, viszont olyan lazán és fesztelenül köpköd öltönyben is a kispadnál, mintha abba se hagyta volna az aktív játékot.

*

A köpdösés a gyengék fegyvere. Mészöly Kálmán annak idején azonnal lefejelt egy kamionsofőrt, aki csak a negatívumokat vette észre a válogatott játékában, s ez nemcsak a magyar futball történetében volt fordulópont, hanem megdöntötte a kamionosok legyőzhetetlenségébe vetett hitet is. Nagy kár, hogy ezt a vonalat egyedül a portugál Sousa követte, aki a Videoton edzőjeként a Nemzeti Sport újságíróját fejelte le. Érthetetlen, hogy ami egyszer már bevált, s ami magyar, azt miért nem mi őrizzük és ápoljuk.

*

Most mindenki a szerb Szivics edzőt ünnepli Diósgyőrben, mert a kupadöntő utolsó perceiben zakóját a feje fölött pörgetve kiáltotta a Videoton kispadja felé, hogy szopjatok le, igaz, erős akcentussal. De hol van ő Csertői Auréltól, aki a Szombathely edzőjeként össze is verekedett Bekővel, a Videoton pályaedzőjével, de olyan szinten, hogy utóbbi azóta vezetőedző lett Kecskeméten, Csertői pedig Pakson ér el sikereket.

*

Jó napot kívánok, Kékesiné vagyok a Rigó utcából. Igen, a Magyarországon dolgozó szláv edzőket nálunk készítik fel a legfontosabb négybetűs magyar szakkifejezések elsajátítására. De tudom ajánlani az Ezer szó magyarul című nyelvkönyvünket is, amelyben az első ötven szót nem tűri a nyomdafesték, a hozzátartozó CD anyaga pedig folyamatos kisípolásból áll, viszont minimum dobogóra lehet kerülni az elsajátításával.

*

Hagyni kellene már ezeket a sztárallűröket, hogy az edzők fel-alá rohangálnak és hisztiznek. Nézzék meg Bódi Gusztit: amikor a hangtechnikus nem jól indította a playbacket, nem toporzékolt, hanem puff, leütötte. A gyerekeknek meg a nőknek nem kellett azt a sok csúnya káromkodást végighallgatniuk.

*

A szakirodalom szerint a lehető legkorábban kell elkezdeni a futballt is, s ezt már nálunk is kezdik felismerni. Gond esetleg majd abból adódhat, hogy a csecsemőosztályon eléggé nagy a hangzavar, az edzők hiába ordítanak, hogy mocskos csalók, fennáll a veszélye, hogy esetleg senki nem hallja meg, ráadásul maszkot kell fölvenni, úgyhogy köpködni se lehet.

*

Ne csodálkozzunk, hogy a futballban dolgozók elveszítik az emberi arcukat. Egyre-másra épülnek az új stadionok, és valljuk meg, az új, kulturált környezet mindenhol megzavarja az embereket. Ám vegyük tudomásul, hogy addig, amíg az edzők és a futballvezetők viselkedése nem javul, az ultrák nem fognak meccsre járni, mert nem hajlandók a csúnya beszéd miatt pironkodni a menyasszonyuk előtt.

*

Ami a kommunikációs tréninget illeti, láttam már Pintért edzést vezetni: előre megmondom, hogy tolódásos védekezésre fogja majd felszólítani Batiz András volt kormányszóvivőt, tréningvezetőt, és ha nem fog rendesen embert az egymás közti játékban, három méterről csúszik rá páros lábbal.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/5  •  II. 28. – III. 12.
Para-Kovács Imre: a magyarság egyetlen reménye, ha Lévai Anikó beadja a válópert Váncsa István szerint egy megállíthatatlanul zokogó köztársasági elnök kicsit hülyén venné ki magát Smuzewitz Ilona: Ne mondják meg a magyar embereknek, hogyan éljenek, a magyar emberek se mondják meg másoknak, hogyan éljenek, bár eleve nem beszélnek nyelveket Farkasházy Tivadar: Kegyelmi időszak, avagy két hét krónikája Magyartól százötvenezer magyarig Havas Henrik Orbánnal elemzi a miniszterelnök évértékelőjét Dési János: mit tehet róla az, aki tanácsokat ad, hogy mi lesz belőle, ha megfogadják őket? Lendvai Ildikó nehezen képzeli el a tütübe öltözött Orbán Viktort Verebes István újabb Örkényiádái Selmeczi Tibor lejárt szavatosságú mikuláscsomagot talált a nyomtatójában A Heti Kamu megtudta a közmédiából, hogy több százezeres tömeg érdeklődött a Hősök terén a miniszterelnök évértékelője iránt!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.