Valami Amerika

Nékám Petra
2008. 10. 18.
Bush elnök bejelentette! Lassan valóra válik az álom, és úgy mászkálhatunk ki-be az USA-ba, mintha csak a sarki boltba ugranánk le. Vagy mégsem? A boltban legalábbis akkor is beengednek minket, ha nem tudjuk megmondani, hogy a dédapánk hol ünnepelte a 25. születésnapját. Egy kérdőívet a beutazás előtt még mindig ki kell tölteni, és ujjlenyomatot is kérnek... Nékám Petra a vízumkérdéseket elemezgeti egy szigorú tekintetű bevándorlási tiszttel.

Hócipő: A helyzet úgy áll, hogy lassan simán eljuthatunk az ország küszöbéig, de előtte pár rafinált kérdésre kell helyes választ adnunk, mert ha nem, akkor simán hazavágják az embert, mert mégis csak jobb, ha otthon rontja a levegőt.

Bevándorlási tiszt: Halljam a kérdéseket, de kérem, ne trükközzön. A trükközés legcsekélyebb jelére megtagadom a válaszadást és hazamegyek.

Hócipő: Tényleg ilyen szigorúak mindig?

Bevándorlási tiszt: Nézze, meg van rá az okunk. Nekem eleve gyanús, ha valaki nem amerikai, de be akar lépni az országba. Mondjuk, meg kell hagyni, a hamburgerünknek nincs párja, de azért ez az indok elég karcsú. Én betenném a kérdések közé azt is, hogy „Tervezi-e, hogy húst fogyaszt az Egyesült Államokban?”, mert ha erre nem a válasz, akkor ez már intő jel lehet.

Hócipő: Ezek az ellenőrző kérdések amúgy is elég trükkösek. Például kétszer is rákérdeznek arra, hogy foglalkozom-e kábítószer terjesztéssel...

Bevándorlási tiszt: Tudja, szerintem egyesek nem szeretnék, ha betenné a lábát a konkurencia.

Hócipő: Mondjuk ez érthető. De mondja, egyébként volt olyan, aki valaha igennel válaszolt ezekre a kérdésekre?

Bevándorlási tiszt: Persze. Mi nagyra becsüljük az őszinteséget. Lehet, hogy valaki bevallja, hogy igen, én háborús bűnös vagyok. Olyankor mi is inkább őszintén megmondjuk neki, hogy esetleg utazzon inkább valamelyik dél-amerikai országba.

Hócipő: Amúgy az miért baj, ha valakinek fertőző betegsége volt? Engem például annak idején nem engedtek be az óvodába, mert mumpszos voltam. De őszintén szóval önhibámon kívül kaptam el.

Bevándorlási tiszt: Azért ennyire nem vagyunk szigorúak. De ne feledjük el, hogy az összes ilyen jellegű betegséget Európából hurcolták be Amerikába. Ha a XV. században is ilyen szigorúan vették volna a dolgokat, mint most, akkor azért sokkal előbbre lenne ez az ország.

Hócipő: Hát nagyon szépen köszönöm a beszélgetést. És ígérem, ha legközelebb találkozunk, akkor én fogok válaszolni az ön kérdéseire.

Bevándorlási tiszt: De aztán jól válaszoljon rájuk, mert ha nem...
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/7  •  III. 22. – IV. 4.
PARA + VÁNCSA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + HAVAS + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ + JELENSZKY + FENEKOVÁCS... Smuzewitz Ilona: Petfőy él, akkora, hogy hatalmas, avagy mitől kivan a magyar nemzet! Váncsa István: Feddhetetlen erkölcsiségű kormányzatunk és szentéletű nemzeti nagytőkéseink példamutatásának eredményeképp népünk morális színvonala az egekbe szökött Para-Kovács Imre: Mit szólt volna Orbán anyukája, ha fia a játszótérről egy tömeggyilkossal, egy operettnácival és egy paranoiás börtönőrrel állított volna haza? Farkasházy Tivadar: Ha Gulyás azt mondja, hogy a Föld lapos, és öt elefánt tartja a hátán, azt másnap 470 orgánum szajkózza Verebes István: nagy baj, hogy Orbán és munkatársai minden olyanban ügyesek, amiben ügyetlennek kéne lenniük Havas Henrik nem nyerte el a Szájer József Emlékdíjat Dési János: Áramütés a Kossuth téren A Heti Kamu megtudta, Petőfi után betiltják Csokonayt is, mert A reményhez című verse kormánypuccsot vetít előre
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.