Dr. Csernus Imre: Az állat

Nékám Petra
2009. 09. 23. · Hócipő 2009/19
A neves pszichiáter harmadik könyve ismét nemcsak azoknak szól, akik a címben szerepelnek. Ezt a könyvet ugyanúgy elolvashatják emberek is, hiszen lehet, hogy egyszer csak a fejükhöz kapnak és felismerik, hogy „Te jó ég! Pont olyan aljas vagyok, mint egy tarisznyarák!”, vagy eszükbe jut, hogy „Úristen, a férjem reggelente pontosan úgy viselkedik, mint egy párzás közben megzavart cserebogár!” De azért természetesen a könyv elsősorban az állatoknak szól, hogy saját állatiasságukon keresztül felismerhessenek bizonyos problémákat, hogy szembenézhessenek azzal, néha mennyire gyerekesen viselkednek (koalamedvék), vagy néha mennyire szükségtelenül agresszívek (gepárdok), illetve hogy saját viselkedésük miatt lesznek áldozatok (sertések).Dr. Csernus szerint nem véletlen, hogy ezen okok miatt ott tartanak az állatok az evolúcióban, ahol tartanak, sőt, isteni csoda, hogy nem halt ki még az összes. A szerzőnek nem kenyere a finomkodás, a könyvben éles szavakkal illeti többek között a csigákat („Döntsék már el, hogy mit akarnak! Legyenek már tisztességes férfiak, vagy nők!”), a fekete özvegyeket („Nem megoldás, hogy rögtön legyilkoljuk a párunkat - a problémákat meg is lehet beszélni!”), a lemingeket („Komolyan ennyire lehetetlenek?! Sosem mondták maguknak, hogy ha a barátjuk kútba ugrik, ne ugorjanak utána?”), a struccokat („Gratulálok. Jönnek a problémák, és homokba dugják a fejüket. Kiváló.”) és a hiénákat is („Röhögjenek csak, ha azt hiszik, hogy az élet egy vicc!”). Házi kedvenceknek kitűnő ajándék, szemellenzős állatbarátoknak egy kis figyelmeztetés, hogy ne legyenek annyira elnézőek, hiszen az állatok sem patyolattiszták.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/12  •  V. 31. – VI. 13.
FELCSÚTI MÁTYÁS 60
Énekszó és pávatánc köszöntse!
Váncsa István: olyan hosszúak a kórházi várólisták, hogy 7,6 milliárd év múlva érünk a végére, mikor a Nap vörös óriássá duzzad, addig meg csak kibírjuk valahogy Para-Kovács Imre aggódik, nem lesz-e baj abból, hogy a katari emír hamarabb gratulált Erdogan győzelméhez, mint a magyar miniszterelnök Farkasházy Tivadar: a Barátság-kőolajvezeték itteni végét megtekintő szovjet turistacsoportról Smuzewitz Ilona: Majdnem béremelést kaptak a tanárok Kéri László megszerezte a vezér 60. születésnapja alkalmából történő spontán felköszöntésének forgatókönyvét Havas Henriket bízták meg a szittya gondolkodású új honvédfőparancsnok felkészítésével Verebes István Vágó Istvánra emlékezik Dési János: a nép koszos zoknival fogja megdobálni az utolsó lap szerkesztőségét, amely tévedésből megírja az igazságot A Heti Kamu megtudta: ezentúl a greenwichi időhöz mérik a mentők kiérkezését Figyelem! Mától hetven helyett hatvannal kezdődik a pesti trolik számozása!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.