Jó díj

Nékám Petra
2008. 12. 13.
Ha nem fizetünk jogdíjat az üres DVD-t és CD-t, akkor kihalhatnak a beatzenészek és amerikai kultúrszeméttel lesz tele minden rendes magyar ház. Legalábbis ezt állítják a Filmjusnél. Egy zenehallgató, kulturálisan bemocskolt DVD vásárlóval beszélgettünk.

Hócipő: Hahó! Látjuk DVD-t vásároltál.

Vásárló: Igen. Húsz darabot. Átveszem a VHS-ről a családi videókat anyáméknak.

Hócipő: Tudtad, hogy éppen most fizettél ki 2200 forintot egy magyar beatzenésznek? Tudod, hogy nehogy kihaljon.

Vásárló: Úristen… visszakerültem a ’60-as évekbe??? Van még valaki, aki beatzenével foglalkozik???

Hócipő: Úgy tűnik. De, ne aggódj, mert amikor megvetted a VHS-eket, akkor is fizettél jogdíjat.

Vásárló: De mégis kinek?

Hócipő: Nem tudom. Valakinek. Aki valószínűleg idősebb vagy nagyon avittas a zenei ízlése. De persze lehet, hogy egy fiatalabb zenészt támogattál. Esetleg a kedvenc magyar filmedet.

Vásárló: Aha. De akkor az is lehet, hogy valaki olyat, akinek borsózik a hátam a zenéjétől? Vagy egy olyan filmet, amiről kapásból elkapcsolok?

Hócipő: Persze.

Vásárló: Én értem, hogy kell jogdíjat fizetni. De nem lehetne akkor esetleg becímkézni a DVD-ket? Hogy én ezzel mondjuk most a Madonnát támogatom. Érted, sokkal inkább, mint a Postás Józsit. Persze családi videókat veszek rá, de mondjuk ha úgy hozza a sors, hogy összefutok Madonnával, akkor legalább elmondhatnám neki, hogy tulajdonképpen őt szponzoráltuk a családi filmekkel.

Hócipő: Logikus lépés lenne. Kicsit úgy érzem, mintha jobban kedvelnéd az amerikai kultúrszemetet… Furcsa és érdekes dolog, de az amerikai producerek is ezt feltételezik a magyar emberekről. Persze csak egy haszonleső banda, meg nekünk is vannak ilyen sztereotípiáink, hogy minden amerikai hamburgert zabál meg hülye. No, ők meg azt hiszik, hogy az ő filmjeiket és zenéjüket hallgatjuk. Hallatlan.

Vásárló: Viccelsz? Még jó. Szerinted van olyan ember, aki mondjuk inkább a Szomszédokra izgul, mint mondjuk a doktor House-ra? Persze mindkettőben van orvos, de ha most választanom kellene, hogy melyiket vegyem fel, akkor… hát… nem is tudom… biztos leizzadnék, mire eldöntöm. Kicsit elvettétek a kedvemet ettől a családi videózástól. Van, amiért nem kell jogdíjat fizessek? Ugye az agyamat nem sarcolják, mert néha belemászik egy-egy zene?

Hócipő: Igen, néha mi is félünk egy kicsit, amikor filmekből idézünk, úgyhogy csak nagyon halkan szoktuk tenni.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/3  •  I. 25. – II. 7.
Váncsa István: aki nyolcvan évig csirkelábat eszik, sokáig él Para-Kovács Imre: a magántőkealapokat – mint anno a francia konyakot – a magyar társadalom választott képviselői útján élvezi Smuzewitz Ilona: a nyugati emberek ostobák, mert azt hiszik, az infláció rossz, a magyar emberek okosak, mert tudják, hogy az infláció jó Farkasházy Tivadar: Miért nincsenek uniós viccek? Verebes István magyarázza a bizonyítványát, Karinthy után egyelőre szabadon Havas Henrik: Gyurcsány a szemlőhegyi Coelho Dési János kiakadt, hogy nemzetünk trubadonnája, Tóth Gabi számai sehol sincsenek a sikerlistákon A Heti Kamu megtudta, hamarosan minden közintézményben megjelenik az Aranybulla asztala, a most megfogalmazás alatt álló Új Aranybullát pedig majd postázzák mindenkinek
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.