Hogy Betlehembe...

Megyesi Gusztáv
2011. 12. 14. · Hócipő 2011/25
Ellopták a Nagykovácsi főterén fölállított betlehemi szobrokat. Másnap a járókelők hullazsákokat találtak az utcán, amelyekről azt hitték, hogy holttesteket rejtenek, mert az egyikből kikandikált egy kéz. Végül a hatóságok riasztása után a helyi jegyző vette észre, hogy a Jézuska-szobor keze lóg ki a zsákból.

- Mielőtt a falu jó hírének megsértése miatt följelenteném újságíró urat, elmondanám, hogy nem az egész betlehemi jászolt lopták el, hanem - idézem a közleményt - csupán „Máriát, Józsefet, Jézust és a jászol mellett álló csacsit”, tehát a három távolkeleti bölcset, a juhokat és magát a jászolt nem. Ha a szamarat nem számoljuk, akkor elmondhatjuk, hogy nem anyagi haszonszerzés céljából történt a bűncselekmény, hanem az anyaszentegyház lejáratása végett.

- Jaj, miért kell mindenből ekkora ügyet csinálni. Húsvét előtt két zsák nyulat loptak el, az sokkal ijesztőbb volt. Valaki megzavarhatta a tolvajokat, mert a Pléhkrisztusnál hagyták a zsákokat, igaz, azokból nem lógott ki semmi. Viszont mozogtak. Jött haza éjfél felé biciklivel az öreg Witmann meg a fia, hát látják, hogy ugrálnak a zsákok, mennek az árokpart felé. Csak hányták magukra a keresztet a holdvilágnál, és megfogadták, hogy eztán majd a földeken át mennek haza a kocsmából.

- Nem minden ünnepkor van ez így. Mikulást például még soha nem loptak. Nálunk, amióta le van százalékolva, Krasznai Feri a Mikulás, már november végén kiáll a játékbolt elé, és most már a Cora előtt is sétál kettő. Nem mondom, elég nehéz volna három-négy Mikulást zsákban hazavinni, viszont jó erős anyagból van a kabátjuk. Hogy a szakállukkal mit kezdenék? Biztos az is jó valamire; én a magam részéről soha nem dobok ki semmit.

- Az biztos, hogy nem a tanítóék voltak, és nem is a körorvos, mert az öt éve nincs is a falunak. Én a sánta Jerabekre gondolok, aki már évek óta uzsorakamatra ad kölcsön. Már akkora úr lett, hogy újabban ki se megy a pénzt behajtani, hanem házhoz hozatja az illetőt. Ilyenkor, télvíz idején amúgy is beáll a dereka, nem fog a főtérre kimászkálni a kisded Jézust megnézni, hanem házhoz viteti, nézegeti, aztán visszaküldi. Mert amúgy rendes ember volna, csak ez az uzsorázás, ez neki a gyengéje.

- Bundás zászlós jött ki elsőként, de nem merte mindjárt kinyitni a zsákot, hanem krétával körberajzolta, a polgárőröket meg elküldte a Rigó testvérekért. Ha valami történik a faluban, mindig a Rigó testvéreket tartóztatják le, mert ők a legolcsóbbak: amikor fél év után kiderül, hogy ártatlanul tartották őket fogva, alig kell nekik valami kártérítést fizetni, mert a bíróság szerint mindketten primitívek, nem árt nekik a börtön. Bizony, ha nem ilyen talpraesett a jegyzőnk, most gyilkossággal gyanúsítják őket.

- Ez az egész azért van, mert tönkretették a gazdaságot. Annyira drága a benzin, hogy nem éri meg a gazdának nemhogy a traktorját használni, de a saját autóját sem. Igaz, ami igaz, a szamárral együtt nem kellett volna mindjárt ellopni az egész Szent Családot, mert hát azok nem fogják neki elhúzni a szekerét.

- Én mondom maguknak, hogy a zsidók voltak.

- Ezt azért nem kellett volna tenni a kisded Jézussal. Zsákba tenni és az utcán hagyni a legnagyobb lelketlenség. Ha valaki ennyire félti, és úgy véli, hogy József nem tudja eltartani rendesen a családját, akkor arra ott van a Schöpf-Merei kórház, az előtérben el lehet helyezni az újszülöttet, és semmi bántódása nem lesz senkinek.

- Nem zsidók voltak, hanem a gárdisták. Nem kellett volna a három királyokat ennyire barnára festeni, a Boldizsárt meg egyenesen feketére, mert ez fölpiszkálta őket; a helyükben én is kimenekítettem volna a családot.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.