Ivó napi sörtúra

Megyesi Gusztáv
2012. 05. 30. · Hócipő 2012/11
Erőnket megfeszítve araszolunk a Rákóczi tér oldalán, a Bohemia sörözőt keressük, a Kiss testvérpár alaposan lehagyott minket, tán már a második sörüket isszák. Végül két arab segít ki az utcasarkon, mutatják a Bohemiát, s valóban, az ablak mögött már ott ül a testvérpár: Kiss Attila zöld pólóban és Kiss Gyönyörű Zoltán fekete pólóban, hogy versenyszerűen fogalmazzunk.

Bár ez itt most nem-ortodox sörivó verseny. Értve ezalatt, hogy nem kell minél rövidebb idő alatt minél több sört meginni, mint klasszikus bajor vagy csehországi versenyeken. A sört nem szabad nyakalni, pontosabban szólva csak az első két-három korsót, szigorúan a szomjúság kényszerítésében, a többihez viszont már kellően elmélyült társalgás is illik, vagy komoly, filozofikus magunk elé nézés. Versenynapon persze beszélgetés közben mindenki fogja a korsó fülét; sohase lehet tudni, hogy az ellenfél mikor pattan fel hirtelen a helyéről, s indul a következő állomásra.Szombat délután van, a naptár szerint Ivó és Milán napja. Háromkor indultak a versenyzők csapatokba verődve az Aradi utcai Café Colombóból, amit már volt szerencsénk bemutatni. Ezt a sörtúrát is Szentmiklósi Gábor szervezte, aki az előző évi versenyt is, meg korábban még jó pár óbudai sörivó túrát. Miután egy ideje csak cseh söröket mérnek a Colombóban, csakis hasonló hely lehet a túra állomása, ilyen a Bohemia, ahonnét majd a Puskin utcai Hrabal söröző felé indulnak a versenyzők.

Már ha indulnak, mert egyelőre komótosan iszogatnak; jut is eszünkbe, hol van az megírva, hogy egy versenyen mindig rohanni kell. A Kiss testvérpárhoz csatlakozik egy régi ismerősük, Péter, aki maga is vendéglátós, sőt éjjel-nappali boltja is van, a szomszéd asztalnál pedig ott ülnek a juniorok: Volter Edit és fivére, András, aztán Germán Imre, a lábuknál hátizsák, Gödről érkeztek a túrára, s most fejenként a harmadik korsó Novopacké Kumburákot kérik ki.Indulásnál az első feladat technikai jellegű volt: minden versenyző elé egy korsó sör került, s ebből kellett leinni pontosan egy pohárnyit, se többet, se kevesebbet. A zsűri digitális mérleggel mérte a mennyiséget; érdekes, hogy mindenki túlitta a feladatot, nyilván a korsó görbülete vált ki optikai csalódást. Ezután tízkérdéses tesztlap került a versenyzők elé, oly habkönnyű kérdésekkel, mint hogy mi a különbség a felső-, illetve az alsóerjesztésű sör között, az viszont még nem a sör számlájára írható, hogy sokan a Krteceket sörnek hitték, holott az a Kisvakond volna csehül, az pedig már nem a sör hibája, hogy a Svejk szerzőjének szinte mindenki Hrabalt jelölte meg.

Dicséretes azonban, hogy a feltörekvő ifjú nemzedékek hibátlanul feleltek annak tárgyában, hogy a Balling-fok az a Horn-fokkal ellentétben nem hajózási kihívás, s nem is a sörérlelő tartály hőmérsékletét méri, hanem a sörlé erjesztés előtti extrakt-, azaz szárazanyag- tartalmát jelöli. Nagy kár, hogy épp e napon nincs jelen az efféle versenyekről sohasem hiányzó Kovács Gábor, a sajnos megszűnt Maláta című lap főszerkesztője, és Polgár László, aki a remek Prágai sörkalauzt írta; ők e jeles napon éppen Prágában egy hasonló mulatságon vesznek részt, akárcsak Orvos Miklós, a Bohemia tulaja.Hát Pisti hol van? - kérdi az egyik csapat fél óra múltán, egyszersmind némi röviditalt is kérve, ugyanis a minden állomáshelyen kötelezően elfogyasztott sört pálinkával is ki lehet váltani. Pisti egyébiránt Gyalog István volna, s már indulásnál feltűnt, hogy a többi versenyzőtől eltérően a sarokba vonult, s hosszú percekig nézett maga elé, nem lehetett tudni, hogy épp erősen koncentrál, vagy még csak alapoz. Azt mondják róla a többiek, hogy amúgy Pintér Sándor belügyminiszter egyik sofőrje, ám erről többet ne is kérdezzünk, mert minden válasza 25 évre titkosítva van. Pisti mindenesetre nem jön, a többiek nélküle indulnak a Hrabalba, miután Robi pincértől megkapják az igazolást a fogyasztásról; ez alapján dönti el a zsűri a végeredményt.A Hrabal falatnyi hely a Bohemiához képest, holott az se nagy alapterületű, csak éppen galériája van. Az újabb állomáshelyen Gyenge Árpád színművész portréja néz le a vendégekre. Ha más nem, Teknőc Ernő hangja biztosan beugrik, vetjük közbe, ahelyett, hogy hallgattunk volna, mert kiderül, hogy a művészt mindenki Hrabalnak hiszi. Ennek örömére Judit, a csapos, sörpárlatot szolgál fel, személyesen Rudolf Jelinek serfőzdéjéből valót, akárha törkölyt innánk, úgy nagyjából a negyedik stampedlit. A versenyzők fele váratlanul és eléggé el nem ítélhető módon ekkor ebédet rendel, azaz étellel terheli a szervezetét, majd irány a célállomás, a Colombo, ahonnét elindultunk.Nagyjából négy óra alatt alaposan megváltozott a kép. Két kifogástalanul öltözött, őszülő férfi az esti BL-döntőre készülve a sör mellé egyetlen nagy, üres tálat rendel, majd zacskó napraforgót húznak elő a zsebükből, s a hátralevő időben ebbe köpködik a héjat, miközben különféle banki számlaműveleteket vitatnak meg néhol az obszcenitás határát súrolva. Mellettük születésnapot ünnepel egy ifjú társaság madárberkenye-pálinkával koccintva, s amikor kiderül, hogy éppen sörtúra eredményhirdetése veszi kezdetét, megígérik, hogy jövőre mindenképpen beneveznek, a születésnapot egyszerűen áthelyezik.A versenyt végül Volter András nyerte Kiss Gyönyörő Zoltán és Gyalog István előtt, akit végül senki se látott végigmenni a túraútvonalon, ám mégis célba ért, sőt minden állomáshelyről számlát hozott. Hogyan, mi módon tette? - a foglalkozására való tekintettel senki se firtatta.

A következő sörtúrát Ve(n)del napján, október 20-án tartják.

Fotó: Szebeni András
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2017/13  •  VI. 21. – VII. 4.
ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY MEGVERTÜK ANDORRÁT! Váncsa István az egymillió forintos állami villanykörtékről Para-Kovács Imre szerint, ha augusztusban legyőzzük Lettországot, simán átmegy kétharmaddal az első éjszaka joga Farkasházy Tivadar szerint a Rajk per igazolja, hogy két hét alatt simán elhülyíthető egy ország Smuzewitz Ilona megtudta, Mészáros Lőrinc felveszi az Arany Petőfi Ady József Attila Madách Jókai Berzsenyi Balassi Márai Babits Wass Albert neveket is, hogy az ő jogdíjukat is megkaphassa Molnár Oszkár fejében jártunk Hogyan kell uniós pénzből szörpházat, vadászházat, dzsúdóházat, teknősbékaházat építeni! Németh Szilárd és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet A Heti Kamu megtudta, Kövér László Guantanamón fog nyaralni, a panelek után pedig a stadionokat is visszabonthatják A legolcsóbb nyaralás egy Hócipő, ami nem más, mint két hét szabadság!
Hócipősök könyvei
PARTNEREINK
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.