Nyúltörténet

Litkai és Czki
2008. 03. 26. · Hócipő 2008/07
A nyúl és az ember fej fej mellett küzdöttek az evolúció élére törésért, hiszen mindketten több színben léteztek, nagyot tudtak ugrani, és szőrösek voltak. A küzdelem kimenetele a mai napig nyitott.

Az őskorból több barlangrajz maradt fent, amelyeken a mai nyúl őse, a kardfogú nyúl látható, egy olyan állat, amelytől minden ősember rettegett. A vérengző fenevad elejtésére gyakran készítettek 10-15 méter mély, karókkal kivert gödröket, ám annyira veszélyesnek tartották prédájukat, hogy az esetek többségében ott is hagyták. A kardfogú nyúl kihalása azonban elkerülhetetlen volt, mivel nagy részük vermekbe esett, a maradéknak pedig akkorára nőtt a foga, hogy gyakran ugrás után a földbe fúródott, és soha többet nem tudta kihúzni.

A nyulakat már az ókori görögök is ismerték, de ez az ismeretség nem volt egyoldalú, hiszen a nyulak is ismerték az ókori görögöket. Az ismeretségből mindketten profitáltak; az ókori görögök tenyésztették a nyulakat, viszont nagy részüket meg is ették. Ez az ambivalens kapcsolat jellemzi nyúl és ember kapcsolatát a mai napig is.A reneszánsz és a barokk érdemben nem befolyásolta a nyulak életét, annak ellenére, hogy ez utóbbiban gyakran voltak élő és halott formában csendéletek tárgyai.

A nyulak életében a 16. századi Németországban következett be jelentős változás, amikor a húsvéti folklór részévé váltak. Kevesen tudják viszont, hogy a nyúlfolklór szerint pedig húsvétkor egy ember tojja nekik az ajándékot. Ez utóbbi logikusnak tekinthető, hiszen a nyulak fajtársaik részére megalázónak tartják az ajándék tojást.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2024/4  •  II. 14. – II. 27.
Para-Kovács Imre: nem létezik jobb megoldás, mint a nővé operáltatott Fodor Gábor vagy Szili Katalin kinevezése államfőnek Váncsa István felidézi, hogyan cseleztek ki egy vendéglői asztal melletti falban talált poloskát Smuzewitz Ilona: Lemondhatatlan szomorúság gyötri Novák tanácsadóit Farkasházy Tivadar: felidézi azt az időt, amikor Novák Katalin még egy perc alatt tizenhatszor mondta ki a család szót Havas Henrik a karmelita helyett ezúttal a Cinege utcában vizitelt Orbánnál Dési János megtudta, Nemzeti Twist Olivér Kegyelmes Program indul a vallomások visszavonásának megkönnyítéséért Lendvai Ildikó: Szövegminták kezdő hazafiaknak Verebes István újabb Örkényiádái Nagy Bandó András: mi magyarok találtunk fel mindent. Is. A Heti Kamu megtudta, az új köztársasági elnökasszony „Hát persze, hogy vállalom, apa!” felkiáltással fogadta el a felkérést Magyar mécsesek égnek az ukrán lövészárkokban!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.