Görögtűzoltás (Görögország - Oroszország 0:1)

Buzsik Zsolt
2010. 06. 15.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

A négy évvel ezelőtti Eb-n a görögök csak az oroszoktól kaptak ki, a mostani tornán viszont mindkét csapat vereséggel köszönt be, tehát ott lóg a fejük felett Damoklesz kardja, ami azon a gordiuszi csomón függ, hogy az oroszoknak sikerül-e megtalálniuk a hellének Achilles-sarkát, vagy egy döntetlennel mindkét csapat pirruszi győzelmet arat. Az orosz-spanyol meccs előtt egyébként négy orosz lebukott, amint hamis jeggyel próbált bejutni a stadionba. A hamisítványok nagyon jók voltak. (A spanyolok is.) A négy szurkolót letartóztatták, de képes lesz-e feltartóztatni az orosz támadókat a görög falanx? Pavljucsenko például komoly gondot okozott már a spanyol védőknek is, nemkülönben Biljaletgyinov nevének kimondása a kommentátoroknak.

- Úgy látom, te se hallottál még az orosz balettről?

A meccs egész jó, bár a félidő derekán Somos Zoltán nehéz feladatra vállalkozik: próbálja felidézni, összefoglalni az addigi veszélyesebb mozzanatokat. És semmi nem jut eszébe. Pedig a görögök most nyitottabbak a támadásra, de a védelmük továbbra is jól zár. És az oroszok is meg-meglódulnak, tehát mindkét kapu közelében akadnak helyzetnek tűnő helyzetek.


- Hát a kapus hol maradt?

A kommentátortól azt is megtudhatjuk, hogy Szeitaridisz azért nem lehetett fodrász, mert apja, nagyapja, nagybátyja is futballista. Amíg ezen a sorstragédián merengek, azt veszem észre, hogy a görögök George Clooney-ja, azaz Nikopolidisz kapus, egy keresztbe ívelt labda csábításának engedve, elhagyja őrhelyét, Zirjanov pedig a kapu elé visszatérő labdát kapásból a hálóba passzolva beállítja a végeredményt.


- Hurrá, betaláltam az üres kapuba!

Ezt akkor persze még nem tudom, ezért a második 45 percet is végignézem, és nem bánom meg: jó iram, helyzetek itt is, ott is.

Habár én még nem vettem észre, de úgy hírlik, a holland mester Guus Hiddink bármikor képes meglepő húzásokra. Rossz nyelvek szerint ezek a húzások nem mindig jönnek be, jobb nyelvek viszont Midasz királyhoz hasonlítják: nem mintha Hiddinket is az éhen halás veszélye fenyegetné, hanem azért, mert azt beszélik róla, amihez hozzányúl, az arannyá változik. Ki tudja, talán most beérné az ezüsttel is.


- Hát, most inkább Harakiriklész!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.