Deco, Zico, zakó (Portugália - Németország 2:3)

Buzsik Zsolt
2008. 06. 20.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

A meccs előtt azon tűnődtem, hányszor mutatják majd Joachim Löw német szövetségi kapitányt, akit az osztrák kollégájával és a negyedik játékvezetővel történt összeszólalkozása jutalmaként e mérkőzés idejére száműztek a kispadról. Gondoltam, ha elég kreatív, kitalál egy jelrendszert. Ha például a tribünön felállva a feje fölött lengeti a zakóját, az azt jelenti, hogy Schweinsteiger lopakodjon előre; ha látványosan dulakodni kezd a szomszédjával, Lahm tudni fogja, hogy hátul kell maradnia. Ehhez képest Löwöt valahova a díszpáholyba ültették, egy üvegfal mögé és egy vitrin elé, úgyhogy szerintem a játékosok nem is láthattak volna semmit mesterük mesterkedéseiből.


- Na gyere, félgőzzel is megesszük őket!

Az immáron legendás svéd Fröjdfeldt a játékvezető. Most nem ad meg lesgólt, csak sípszó nélkül hagyja, hogy földre terítsen német portugált és viszont. Somos Ákos negyed óra elteltével meg is jegyzi: „Ronaldónak nem lesz könnyű estéje, ha a játékvezetőben bízik.” Nem is lett, de ebben most nem a svéd játszotta a főszerepet, hanem az, hogy a németek nagyon figyeltek rá.


- Akkor gyorsan köszönünk be nekik
!

Úgy látszik, ez őt is, Scolarit is igen váratlanul érte. Mint ahogy az első gól is a 22. percben: Podolski futtában balról beadja középre, Schweinsteiger pedig futtában a lábujjával berúgja. Megkönnyebbülve látom, hogy Löwnek odafent van kit ölelgetnie. Négy perccel később erre ismét alkalma adódik: Schweinsteiger szabadrúgás-beívelését Klose senkitől sem háborgatva fejeli be.


- Ezek alszanak, akkor gyorsan lövök egyet nekik én is!

A portugálok elszórakozzák a helyzeteiket, egészen a 40. percig, ekkor Ronaldo lövését még Lehmann védi, de a kipattanót Nuno Gomes már bevágja. Löw most ülve marad.


- Azta! Micsoda trükköket tudtok! Mi viszont gólra játszunk!

Vajon mit mondhatott a szünetben Hans-Dieter Flick ideiglenes szövetségi kapitány az öltözőben? Szerintem a következőt: „Srácok, az a második gól nekem nagyon tetszett. Olyanból kérek még egyet!” Szófogadó fiúk, csak a 61. percben nem Klose, hanem Ballack fejel gólt.


- Tanulmányozzátok a futball-történelmet!

És következnek a portugál tanácstalanság hosszú percei, szinte csak Decónak vannak jó megmozdulásai. Scolari arcán szenvedés, talán Zico veszi át majd tőle a portugál válogatott irányítását. A 87. percben Postiga szépít, aztán német megszállás: saját tizenhatosukat szállják meg. Három perc múlva Löw rágyújt, újabb három perc múlva akár egy nótára is rágyújthat.


- Azért remélem, ez a Ballack gyerek marad a Chelsea-nél!

Frank Baumann, a németek korábbi válogatott védője a lengyelek elleni meccs után így szerénykedett: „A mi győzelmünk olyan, mint a korai orgazmus. Nem lehet tenni ellene.” - Én máshogy gondoltam, de hát én tényleg nem értek a focihoz.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/11  •  V. 18. – V. 31.
VÁNCSA + PARA + SMUZEWITZ + FARKASHÁZY + VEREBES + DÉSI + TRUNKÓ + SELMECZI + VFJ + ÜRMÖS + MARABU + BÉLABÁTYÓ... Para-Kovács Imre: nem azok váltottak irányt, akiknek határozott elképzeléseik voltak Európáról meg Putyinról, hanem azok, akik nem gondoltak semmit Váncsa István: Orbán átadta az oktatás- és egészségügyet egy főtörzsőrmesternek, majd átvette az agitprop osztály által paranccsá átfogalmazott direktívát Farkasházy Tivadar szerint nekünk most nem is olyan rossz, mint a Fülöp-szigeteken, ahol Marcos fia nyerte az elnökválasztást, Duterte lánya pedig az alelnökit Smuzewitz Ilona nem érti, hogyha egy focista tud négy évet várni két vébé között, akkor egy szívbeteg miért nem tud várni négy évet két rehabilitáció között? Verebes István bemutatja, milyen egyszerű a világmegváltás, egy zalaegerszegi cukrászdában megkávéztatta Bident, Putyint és Zelenszkijt Dési János felmondta Pesti TV előfizetését, és elutazott, ám a pakkjában megbújt egy iciripiciri Vidnyánszky A Heti Kamu megtudta, a kormány gyorsított eljárásban tengerré minősíti át a Balatont
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.